StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

VETERANI U AKCIJI Starci sa sačmaricom vs. zombijevski milenijalci narkomani

23. kolovoza 2020. - 23:48

Veterani vs. narkomani osnovna je postavka akcijskog horora "VFW" koji na jednom mjestu okuplja staru gardu kultnih ("B") glumaca proslavljenih mahom ulogama negativaca u dobro znanim žanrovskim filmovima osamdesetih i suprostavlja im zombijevske džankije.

Stephen Lang ("Manhunter", "The Hard Way"), William Sadler ("Hard To Kill", "Die Hard 2"), Martin Kove ("Karate Kid", "Rambo II") i David Patrick Kelly ("The Warriors", "Commando"), plus legenda "blaxploitation" kinematografije Fred Williamson. Nedostaju – od još uvijek živih – samo Lance Henriksen, Michael Ironside, William Forsythe i James Remar da bi veteranska reprezentacija zaigrala u punom sastavu.

FILM: VFW; akcijski horor; SAD, 2019. REŽIJA: Joe Begos ULOGE: Stephen Lang, William Sadler OCJENA: *** ½

No, svejedno, momčad je i bez njih dostatno jaka da "Veterani u akciji" zavrijede titulu "B" verzije "Plaćenika". Gledajući u stari avion u "EX2" Stallone, Willis i Schwarzenegger su rekli da ta stvar pripada muzeju, kao i oni sami.

Ekipa filma "VFW" se uspoređuje s kamionetom Langova lika Freda Partasa koji je star, ali i dalje vozi, baš poput njih. Sretni što nisu mrtvi, Fred i veterani nazdravljaju uz riječi "i dalje smo jebeno ovdje", a osjetit će se živima još jednom, možda zadnji put, kad stanu u obranu mlade djevojke Lizard (Sierra McCormick) u bijegu od dilera drogom Boza (Travis Hammer) i njegove vojske džanketa.

Da starci mogu biti – i bit će – akcijski junaci, pokazuju i "Veterani u akciji". To je prilično umješan gerijatrijski (gerijakcijski) hibrid "Napada na policijsku stanicu", "Ratnika podzemlja", "Noći živih mrtvaca" i "Od sumraka do zore" u formi posvete žanrovcima osamdesetih na čelu s legendarnim Johnom Carpenterom.

Sjajna sintisajzerska glazba Stevea Moorea je "carpenterovska" u najboljem smislu riječi, a sam film kultnog potencijala ima patinu akcija/anarhija kult-klasika dekade kao što su "They Live" ili "The Running Man", počevši od tekstualnog prologa kao prozora u svijet nemile budućnosti ("Gradovi su postali ratne zone, susjedstva se ruše...").

Svijet u kojem su se mladi ovisnici, "hyperi" (hipsteri?), okrenuli novoj drogi "hype" i spremni su napraviti "sve za fiks" izgledajući kao bezumna horda nabrijanijih Romerovih zombija jednom kad započnu opsadu Fredova kafića lociranog u sklopu Centra za veterane stranih ratova ("VFW" u naslovu je kratica za "Veterans Of Foreign Wars").

Negativci se neće registrirati kao likovi, oni su "army of brain-dead animals", a čak ni glavni među njima ne ostavlja dojam, što je šteta. Zato pozitivci rasturaju ponaosob i zajedno, kao individue i tim opipljive, pa i dirljive "(war)buddy" kemije. Fred i ekipa borili su se u Vijetnamu, Koreji...

Uskoro demolirani kafić za njih će postati novi Vijetnam. Možemo ga od milja nazvati kafić "Uzdravlje" s obzirom na prisutnost glumca Georgea Wendta u sporednoj ulozi. No, šalu na stranu, kafić se pretvara u bojno polje (simbolične) brutalne bitke između stare i nove škole, ratnih veterana i zombificiranih hipstera-milenijalaca koji ne bi znali staviti VHS kasetu u videorekorder.

Dakako, Fred zna i to će i pokazati u jednoj sceni. Na kaseti, začudo, nije neki film osamdesetih, nego "fitness", ali VHS se nije u "Veteranima u akciji" našao tek tako. "VFW" u stilu i sadržaju podosta djeluje kao žanrovac koji se mogao rentati u videoteci prije 30-ak godina u paketu s nekima od navedenih naslova, ne nužno da bude četvrti besplatni film za vikend.

U isti mah se vidi da je i proizvod današnje ekscesivno nasilne i pretjerano zvjerske akcijske/hororske produkcije s nikad većom "take no prisoners" filozofijom. "John Rambo" je otvorio "pandorinu kutiju" akcijskih "splattera" odakle su (pro)izašli i "Veterani u akciji" koji su "službeno" žanrirani i kao horor pa je nekako prirodnije da u tom okviru i operiraju od npr. "Obračuna u ćeliji 99".

Kako je Vince Vaughn kašio glave neprijatelja u "Brawl In Cell Block 99", koristeći nogu kao što se koristio vatrogasni aparat u "Irreversible", tako ih sada kaše Lang i ekipa, a u filmu lete i dijelovi tijela. "VFW" ima puno (takve) hororske WTF akcije, stoga s vremenom gledatelj više strahuje od repeticije.

Redatelj Joe Begos, srećom, uspijeva situacije načiniti svježima preferirajući uporabu "old school" praktičnih efekata i izvlačeći maksimum iz zbivanja kojima daje nešto svoje u tekstu (dijalozi) i slici (fotografija). Begos ostavlja vlastiti potpis na filmu tik do Carpenterova autograma.

S Langom nema zezancije

Stephen Lang već je glumio opakog starca s kojim se nije zezati u horor trileru "Ne diši", a najpoznatiji je po ulozi negativca u "Avataru" koji će se pojaviti i u iduća četiri nastavka Cameronova megahita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. studeni 2020 12:50