StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

PROBDJEVENA NOĆ Komedija koja nije posebno smiješna kao cjelonoćna komična odiseja

Piše Marko Njegić
9. rujna 2020. - 22:30

Najsočnije glumljena sporedna uloga 2010-ih (ili svakako jedna od najsočnijih) zasluženo je pozlaćena Oscarom. Bila je to uloga perfekcionističkog profesora jazza Terencea Fletchera u tumačenju briljantnog J.K. Simmonsa koji je učenike dovodio do "Ritma ludila" u potrazi za glazbenim savršenstvom.

"Not quite my tempo", znao je Fletcher izgovoriti pamtljivu rečenicu koja se redovito citira i šest godina kasnije. Ipak, za čovjeka koji je odglumio jednog takvog manijakalnog perfekcionista, Simmons je birao prilično nesavršene filmove nakon osvojenog Oscara, podsjećajući svojim izborom na kolegicu Halle Berry.

FILM: All Nighter; komedija; SAD, 2017. REŽIJA: Gavin Wiesen ULOGE: J.K. Simmons, Emile Hirsch OCJENA: ** ½

Post-oskarovski Simmonsovi filmovi bili su više "miss" nego "hit", iako je on u njima uglavnom bio dobar, a uloge skrojene po njegovoj mjeri. Jedna takva uloga je i uloga u komediji "Probdjevena noć" koja je sa zakašnjenjem stigla na hrvatsko videotržište. Moguće da je zato Simmons i odlučio glumiti u filmu koji se, na papiru, činio kao potentna i nešto drukčija komedija od tipičnih.

"All Nighter" započinje kao "Meet The Parents", s uobičajeno intenzivnim Simmonsom na mjestu strogog oca Roberta De Nira. Mladi Martin (Emile Hirsch) sprema se upoznati oca (Simmons) svoje djevojke Ginnie (Analeigh Tipton). Nervoza raste s pravom jer zajednička večera u restoranu će "meškinjastom" Martinu pokazati da on, gospodin Gallo, nije samo strog, već i odveć protektivan, cjepidlačan i podcjenjivački nastrojen.

"On me mrzi", brine se Martin. "Bitno je što ja mislim, a ja te obožavam", tješi ga Ginnie. I točno u trenutku kad pomislimo da ćemo gledati remake "Dozvole za brak", slijedi rez i radnja se prebacuje šest mjeseci kasnije. Martin je neuredan, zapušten i nesretan, a takvome mu na vrata jednog jutra bane mr. Gallo, tražeći kći.

Gallo ne zna da je Ginnie prekinula s Martinom i odselila se. Otac njegove bivše djevojke ne zadovoljava se adresom gdje bi Ginnie mogla biti, nego inzistira da ga Martin tamo povede.

To je početak njihove cjelodnevne/cjelononoćne avanture po kućama, kafićima, restoranima i klubovima u komediji koja se naumila izdići iznad matičnog žanra pripajajući se trilerskoj misteriji (gdje je nestala Ginnie?), "buddy" filmu ceste na – za promjenu – lokalnoj gradskoj razini i drami o roditeljskom iskupljenju zbog grešaka iz prošlosti.

Nažalost, svaki od ovih žanrova samo je odškrinut, a komedija nije toliko smiješna, iako su situacije nudile materijal za (o)smijeh. Redatelj Gavin Wiesen, najpoznatiji po "sundanceovskom" prvijencu "The Art Of Getting By", načinio je "Meet The Parents" komediju unutaržanrovski razvedenijom i svaka mu čast na tom pokušaju da bude "completely different", ali humoru pristupa odveć prvoloptaški, što je jasno od scene kad g. Gallo otvori Martinov laptop na kojem je pornić.

Cjelonoćna komična pustolovina, s uključenim provalama u domove i bježanjima od policije, nastoji se osvježiti čak i uvođenjem elemenata akcijskog trilera. Spomen Liama Neesona od strane Martina u jednoj sceni dovodi do toga da će Simmons "neesonovski" demonstrirati "set of skills" prilikom tučnjave u klubu.

Međutim, filmu nedostaje osjećaj prave opasnosti i većim dijelom dominiraju standardni toponimi komedije poput povraćanja i još malo povraćanja ili općenitog glavinjanja glavnih i sporednih likova, napose iritantnih kad čvaknu gljive (Taran Killam, pušten s lanca). Nije "Probdjevena noć" negledljiva, ponajviše radi Simmonsa i Hirscha koji izvlače maksimum iz uloga/likova i klišeizirane postavke "bondinga" isprve suprostavljenih muškaraca – oni pronalaze zajednički jezik u glazbi Boba Segersa.

Možete naslutiti kako će avantura Martina i mr. Galla teći i završiti. Obojica će naučiti nešto na putu o sebi/onome drugome i uzajamno si pomoći pa tako Martin više neće biti "slabić" i "davež" nego će steći muško samopouzdanje od starijeg maskulinog partnera, a Gallo olabaviti "mačo" stav i pogledati u retrovizor život koji "brzo prolazi". No, rekosmo, glumci su iznad predvidljivog, mediokritetskog filma. Radi njih se može poći na ovu "all nighter" odiseju.

Simmons i ‘Palm Springs‘

J.K. Simmons je puno više sreće imao s ovogodišnjom komedijom "Palm Springs".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 06:31