StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Praznici na talijanski‘: Tatica pušten s lanca?

Piše Marko Njegić
6. lipnja 2023. - 18:55

To što će ovog ljeta napuniti okruglih 80 godina ne sprječava Roberta De Nira u aktivnosti iza i ispred kamere. De Niro je nedavno postao otac po sedmi put, a i glumi oca u filmu “About My Father”, prevedenom kao “Praznici na talijanski”.

“About My Father” još je jedna u sad već dugom nizu novomilenijskih De Nirovih komedija (“Pikantne hollywoodske priče”, “Sretna Nova godina”, “Legende u Vegasu”, “Vjenčanje godine”, “Obračun legendi”, “Pripravnik”, “Djedica pušten s lanca”, “Rat u kući”, “Hollywoodska prevara”).

FILM: About My Father; komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Laura Terruso ULOGE: Robert De Niro, Sebastian Maniscalco DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

Legendarni glumac odavno je uspješno koketirao s komičnim žanrom. Primjerice, “Pozdravi” i “Bok, Mama” Briana De Palme bili su crne komedije (iz neovisne produkcije), kao i “The King Of ComedyMartina Scorsesea. “Ponoćna utrka” je, pak, akcijska komedija.

Najbliže čistoj studijskoj komediji De Niro je došao krajem osamdesetih (“Mi nismo anđeli”), da bi deset godina kasnije snimio veliki kinohit “Analiziraj ovo” i potvrdio se kao komičar parodirajući mafijaške klasike, “Kumove”, “Dobre momke” i “Casino”. Isprve je to funkcioniralo odlično, ali pojavom nastavaka hita “Dozvola za brak” stvari su krenule nizbrdo.

Na jednu solidnu komediju nadovezala bi se loša i degradirala jednog od najvećih glumaca u povijesti s filmografijom ispunjenom velikim filmovima (spomenimo i “Taksista”, “Razjarenog bika”, “Bilo jednom u Americi”, “Rt straha”, “Vrućinu”...). U degradaciji najviše prednjače veći ili manji neugodnjaci zvani “The Little Fockers”, “Dirty Grandpa” i “The War With Grandpa”.

Dobra vijest jest da su “Praznici na talijanski” nešto bolji ili nelošiji film od navedenih komedija, ali daleko od pojma “good comedy”. Stand up komičar Sebastian Maniscalco, koscenarist i De Nirov glumački partner, poluautobiografski je pomiješao serijale “Dozvola za brak” i “Moje grčko vjenčanje”, a mješavini tih komedija stremi i Laura Terruso koja je pokazala talent režirajući jednu epizodu serije “Dickinson”.

Terruso je u nedavnom intervjuu za Akademijin portal A.Frame među pet najdražih filmova istaknula klasične američke komedije “Dogodilo se jedne noći” i “Njihova liga”, ali komičnoj suptilnosti spomenutih nije se nažalost približila. Početak čak i obećava unatoč klišeiziranoj postavci o sudaru kultura prilikom bliskog susreta dviju familija.

Sebastian (Maniscalco) i njegov otac Salvo, imigrant sa Sicilije (Niro), odlaze na vikend-proslavu Dana nezavisnosti u ljetnikovcu kod njegove djevojke Ellie (Leslie Bibb), gdje će upoznati njezinu tvrdoglavu i čudačku obitelj koja ima pauna kao kućnog ljubimca i “malo pretjeruje s grljenjem”, od majke i oca (Kim Cattrall, David Rasche) do dvojice braće (Brett Dier, Anders Collins).

Neuklapanje oca i sina povremeno sijevne nekim zgodnim humornim sitcomovskim trenutkom, ali ubrzo prevladavaju loši komični stereotipi, bilo da je riječ o Talijanima ili sramoćenjima iz sfere vulgarnog humora, poput scene kad Sebastianu spadne kupaći tijekom morskim ludorija i gologuz se zabije u brodsko stalo taman da mu Salvo i Ellieni roditelji vide ponos.

Do trenutka kad Salvo za talijansku večeru posluži pauna, ljubitelji De Nira mogli bi još jednom zakolutati očima i početi križati dane do dolaska Scorseseova filma “Killers Of The Flower Moon” i glumčeva povratka ozbiljnijim ulogama.

De Niro i DiCaprio

"Killers Of The Flower Moon" trebao bi doći u kina krajem listopada, a uz De Nira glumi i Leonardo DiCaprio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:15