StoryEditorOCM
Film & TVJUBILEJ

Od studenata do svjetskih filmaša: Brač Film Festival stigao je do 10. izdanja, ‘Supetar je naše srce i duša‘

Piše Marko Njegić
7. kolovoza 2024. - 14:50

Deseti i jubilarni Brač Film Festival samo što nije počeo. Tempiran za održavanje od 7. do 10. kolovoza, BFF će u Supetar ponovno donijeti hrvatske i regionalne filmove, ali i svjetske goste. Možete li vjerovati da je već deseto izdanje i je li vrijeme za kratki ”suma summarum” prvih deset godina BFF-a, pitamo direktora BFF-a Bruna Mustića.

- Posljednjih deset godina prošlo je kao u trenu i, naravno, puno toga se dogodilo u međuvremenu. Ne samo Festivalu, nego i meni osobno koji sam se kroz festival i zajedno s festivalom razvijao. Kad sam prvi put pokrenuo BFF, nisam mogao ni zamisliti da ću nekoliko godina kasnije živjeti u Londonu i baviti se stvarima na razini na kojoj se bavim. A još manje sam mogao zamisliti da će Festival posjećivati gosti na čija imena i projekte nije moguće ostati ravnodušan. Uza sve te neočekivane stvari na kojima sam zahvalan, nekako smo, neočekivano, dogurali i do ovog jubileja.

image

Atmosfera supetarskog kina

Vladimir Zivojinovic/

Možete li zamisliti da se festival odvija igdje drugdje nego u Supetru? Koliko je Supetar važan za BFF?

- Supetar je srce i duša Brač Film Festivala. Njegova ljepota, mediteranski šarm i topla atmosfera čine ga savršenim domaćinom. Teško je zamisliti BFF bilo gdje drugdje, jer upravo je Supetar taj koji festivalu daje poseban identitet i čaroliju. Lokalna zajednica nas podržava od samog početka, što dodatno doprinosi posebnoj vezi između festivala i grada. U prvom redu ta podrška dolazi od gradonačelnice Ivane Marković, direktorice TZ-a Martine Rendić i producentice Supetarskog lita Jasne Damjanović. I naravno, tu je i bivši direktor TZ-a Ive Cvitanić, svi ljudi u javnim službama, privatnim firmama, obrtnici, iznajmljivači, Svpetrvs hoteli... Svi oni maksimalno su angažirani oko BFF-a i to je nešto prelijepo. Da smo festival koji prikazuje superherojske filmove, Supetrani bi bili glavni likovi. To je ta posebna veza o kojoj govorim.

Počeli ste mahom sa studentskim filmovima, a onda su vam u goste počeli dolaziti filmaši svjetskoga glasa poput scenarista Christophera Hamptona i producenta Grahama Broadbenta koji su održali masterclassove?

- Studentski filmovi još su uvijek jedan od fokusa festivala. Poanta BBF-a od početka je bila mišljena u smjeru omogućavanja vidljivosti i premijere debitantskih filmova. U međuvremenu, dogodio se moj odlazak u London, gdje sam sklopio mnoga poznanstva i otvorio neke prilike. Posljedično, i meni logično s obzirom na misiju i viziju festivala, htio sam maksimalno to iskoristiti kako bih našim filmašima pružio iskustvo koje bi možda inače mnogo teže dobili. Plus, opuštena atmosfera Brača omogućava puno lakšu interakciju između njih nego, primjerice, na inozemnim filmskim festivalima. Ovdje se sretnu i na plaži (smijeh). Kad već pričamo o gostima, ove godine nam prvi put dolazi i Goran Višnjić. Nadamo se da će i on postati naš redoviti gost.

image
BFF

Hampton je bio već dvaput, a i Broadbent ponovno dolazi nakon što je bio prošle godine. Što ih najviše privlači Braču i festivalu?

- Upravo ta opuštena i nepretenciozna atmosfera je ono što oni najviše ističu kao prednost BFF-a, zbog čega se iz godine u godinu vraćaju. Oni vole priliku da na puno direktnijoj razini nego inače pomognu mladim ljudima i studentima svojim savjetima i iskustvima.

Što najviše izdvajate iz ovogodišnjeg programa?

- To je kao da roditelja pitate koje mu je dijete najdraže (smijeh). Veseli me svakako gostovanje prvog hrvatskog dobitnika Zlatne palme Canneskog festivala Nebojše Slijepčevića koji će izvan konkurencije prikazati svoj film ”Čovjek koji nije mogao šutjeti“. Ali, zaista smo pomno radili selekciju tijekom cijele godine, ona je raznolika i mislimo da svatko može pronaći nešto za sebe u našem programu.

image
BFF

Još uvijek program i filmove intonirate za mlade gledatelje, pa i djecu. Jesu li oni prava publika BFF-a?

- Ove godine smo proširili naš program, koji je proteklih godina bio program isključivo za djecu, na program za djecu i mlade, tako da, među ostalim, prikazujemo i film Koste Đorđevića ”Sunce mamino“, kojemu se jako veselimo. Time smo otvorili naš program i za tinejdžere za koje svakako nedostaje sadržaja.

Vidite li još prostora za rast festivala?

- Apsolutno, uvijek postoji prostor za rast i unapređenje. Želimo širiti naš program, povećati broj dana festivala, dovoditi još više međunarodnih gostiju i stvarati nove prilike za mlade filmaše. Mislim da smo na pravom putu i da organski rastemo iz godine u godinu - sa sve više pokrovitelja i sponzora koji prepoznaju važnost ovakvih događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:49