StoryEditorOCM
Film & TVTUŽNA VIJEST

Donald Sutherland, glumac poznat po ulogama u filmovima M*A*S*H, Klute i Igre gladi, preminuo u 88. godini

Piše SCENA SD
20. lipnja 2024. - 19:38

Donald Sutherland,  glumac poznat po ulogama u filmovima "M*A*S*H", "Klute" i "Igre gladi", preminuo je, navodi se u priopćenju njegove agencije CAA.

Sutherland je umro u 88. godini života u četvrtak u Miamiju nakon duge bolesti.

image

Kiefer Sutherland i njegov otac Donald Sutherland

Gabriel Bouys/Afp

"Teška srca kažem da je moj otac, Donald Sutherland, preminuo", napisao je Kiefer Sutherland, sin Donalda Sutherlanda, u objavi na Instagramu u četvrtak. "Osobno mislim da je jedan od najvažnijih glumaca u povijesti filma. Nikad obeshrabren ulogom, bila ona dobra, loša ili ružna."

Kiefer Sutherland napisao je da je njegov otac "volio ono što je radio i radio ono što je volio, i nikada se ne može tražiti više od toga. Dobro proživljen život."

image

Donald Sutherland na festivalu u Veneciji 2019. godine

Alberto Pizzoli/Afp

Sutherland je dobio nagradu Emmyja za ulogu sovjetskog dužnosnika u HBO-ovom filmu "Građanin X",  kao i nekoliko Zlatnih globusa. Njegova karijera trajala je više od 50 godina i 140 filmskih zasluga, uključujući nedavne uloge u seriji "Trust" kao naftni tajkun J. Paul Getty i HBO-ov "Poništavanje", piše CNN.

Sutherlandov veliki proboj dogodio se kada je dobio ulogu u filmu "Dvanaestorica žigosanih"  iz 1967. godine, koji je postao veliki hit. Slijedio je to s još jednim ratnim filmom, "Kelly‘s Heroes", prije nego što je glumio mudrog liječnika Hawkeyea Piercea u filmskoj verziji "M*A*S*H", a zatim u društvu Jane Fonde u kriminalističkoj misteriji "Klute". 

image

Donald Sutherland na festivalu u Veneciji 2005. godine

Filippo Monteforte/Afp

Sutherland je 2017. dobio počasnu nagradu odbora Akademije filmskih umjetnosti i znanosti i nagrađen je Redom Kanade, piše CBC.

image

Donald Sutherland pozira na Stazi slavnih 

Robyn Beck/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 19:52