stdClass Object ( [id] => 638689 [title] => 'Ako djeca ne znaju što se oko njih događa, onda odgajamo idiote!: splitska profesorica otvoreno o problemima u odgoju i školstvu, priznaje da joj roditelji često nisu saveznici [alias] => ako-djeca-ne-znaju-sto-se-oko-njih-dogada-onda-odgajamo-idiote-splitska-profesorica-otvoreno-o-problemima-u-odgoju-i-skolstvu-priznaje-da-joj-roditelji-cesto-nisu-saveznici [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mlada spisateljica Magdalena Mrčela, profesorica hrvatskog jezika u Drugoj splitskoj gimnaziji, u jeku štrajka uspjela je okupiti učenike na jednom mjestu i održati nastavu, a na satu se obrađivala – lektira.

Mjesto okupljanja bila je Gradska knjižnica Marka Marulića, lektirni naslov je “Dnevnik 4. a”, a autorica je profesorica glavom.

Ovo je već drugi roman za djecu i mlade Magdalene Mrčela, a predstavili su ga njeni gimnazijalci, i to onako kako nalaže nastavna metodika – tema, glavni i sporedni likovi, čitanje ulomaka...

Magdalena je roman posvetila svom bivšem razredu, prvom koji je vodila kao razrednica. “Prihvatila” ih je, inače, na polovini njihova srednjoškolskog puta.

- S njima sam provela dvije godine, od 2017. S razredom sam, doduše, dobila i medicinski karton veličine Biblije. Roditelji su na informacije donosili dijagnoze kroničnih, autoimunih i genetskih bolesti, poteškoća poput disleksije i disgrafije, ali i tumora.

Razred kao hodajuća klinika. Tada sam prvi put čula za neke bolesti poput Hashimota, meni je to zvučalo kao Hirošima i Nagasaki... Neki su od njih u najranijem djetinjstvu visjeli o koncu života.

Ali bili su predivni, hrabri i veseli. S 4.a prolilo se toliko suza, što od tuge, što od radosti. Sjećam se da mi je jedna djevojka prije operacije prišla i rekla: “Razrednice, vi sada nećete plakati jer ja ću biti dobro i ja ću se vratiti”.

Operacija je bila takva da je mogla i ne uspjeti i ja sam se, naravno, rasplakala. I stvarno je ona meni brisala suze.

I? Što je bilo?

- Vratila se još jača, kako je i rekla. Rekla sam sebi “Saberi se, jer ako su oni toliko jaki, daj, nemoj ti kao profesor bezveze pucati po šavovima”.

Tada sam počela pisati ovu knjigu, promijenila sam imena i zamaskirala bolesti, ali njihove sam priče sačuvala. Takav se razred više nikad neće ponoviti, njih je bilo 25-ero s 25 problema, a svi junaci.

Pretpostavljam da ste s njima u kontaktu.

- Često se čujemo, svi su upisali fakultet. Javljaju mi s kakvim uspjehom polažu prve kolokvije. Dobri su ljudi, kao što su to i njihovi roditelji. Uglavnom imam dobro iskustvo s roditeljima i divno su odgojili djecu, realni su prema sebi i njima, a time nama olakšavaju posao.

Meni bi, pretpostavljam, bilo jako teško raditi u osnovnoj školi ili u vrtiću, skidam kapu tim kolegicama i kolegama jer oni naprave lavovski posao, a nama stignu skoro gotovi proizvodi, nemjerljivo nam je lakše. Ne znam kakva će nam djeca sad stizati, pogotovo poslije ove reforme, kada umjesto ocjena dobivaju smajliće i lajkove.

Smajlići su dio kurikularne reforme, kako je vi komentirate?

- Mislim da ćemo dobiti vrlo isfrustriranu generaciju koja nema ni glavu ni rep. Najgore je što u kvazireformi sudjeluju i profesori koji imaju godinu do mirovine, koje su prisilili da se uštekaju na deset kablova i rješavaju online platforme koje nam vrijeđaju inteligenciju.

Ja, primjerice, predajem djetetu iz učeničkog doma koji nema neograničen internet i televizor, na takvom primjeru pada zamišljena reforma. Jedno slabovidno dijete ne smije čitati s ekrana i onda će mi takvom djetetu reforma nametati online-učenje.

Nećeš, jer ja ne dopuštam, a ako jedno od njih 22 u razredu ne može, neće nitko. Ali o tome sastavljači reforme nisu razmišljali, pretpostavljaju da smo svi zdravi i pripremljeni te infrastrukturno opremljeni. Moj je stav da od učenika treba micati zaglupljujuće sadržaje s tableta i mobitela jer sam uvjerena da im ekrani usporavaju sinapse, to zurenje u influencere, youtubere, Kardashianke...

Njima pod hitno treba staviti novine u ruke. Apeliram na njih da budu informirani, ali ni roditelji često nisu saveznici jer mi znaju reći “nemojte u teške teme, zašto bi dijete gledalo crnu kroniku i politiku”. Na prvom roditeljskom sastanku kažem da ionako bulje u mobitele, pa kad smo već internetska generacija, barem popratimo vijesti.

Moraju čitati i politiku i crnu kroniku i kulturu, jer ako ne znaju što se oko njih događa, onda odgajamo idiote. Ako dijete nema pristup dnevnim vijestima, ni o čemu nema mišljenje.

Kako pridobiti mlade na čitanje, podaci iz knjižnica govore da upravo srednjoškolci najmanje čitaju? Je li tome razlog lektira, pogotovo antička tragedija u prvom srednje?

- Ja sam profesorica latinskoga, dakle dobro poznajem i klasične tekstove, ali kad vidim Euripida u prvom razredu, kosa mi se diže. Prvaši nisu spremni na antičku tragediju, nisu dovoljno informirani o kulturi i mitologiji, a nisu ni sve knjige dovoljno kvalitetne.

Netko je prije sto godina odlučio da je Šenoa dobra lektira, evo ja se 2019. ne slažem i mirne duše bih ga izbacila s popisa. Sad nam je malo lakše jer uvodimo izbornu lektiru.

Na prvom satu učenici se predstavljaju i tada ih pitam što vole čitati, koji žanr, čime se bave... One sekunde kad netko kaže da se bavi sportom, ja imam naslove za njega – Vladimir Bakarić “Ljubav koja ne može proć”, to je knjiga o Cibaliji na koju oni plaču, druga je “Metastaze” Ive Balenovića, teška knjiga o drogama, delinkvenciji, ratu...

Ali oni je mogu čitati jer poznaju subkulturu navijača. Kad kažu da vole ljubavne romane, odmah im predlažem Vlastu Golub “O ljubavi, spletkama i svemu pomalo”, a poslije toga sjajan roman Rosie Kugli “Nisam ti rekla”.

Kad kažu da vole intrige i fantastiku, preporučim im Sonju Smolec. Ima prekrasnih knjiga koje bi mogle biti lektire, a nikada neće ući u kanon. Iza mnogih knjiga stoje politika i jaki nakladnici.

A vidjela sam i da neki kolege, i to profesori hrvatskog, na žalost, jako slabo čitaju suvremene autore. Imali smo se pravo izjasniti za popis izborne lektire.

Očekivala sam da će među top-tri knjige biti Orwellova “1984”, s obzirom na to da nas Big Brother okružuje, potom “Sluškinjina priča” Margaret Atwood, feministička perspektiva koja govori o totalitarizmu i svođenju žene na hodajući inkubator, zatim sam očekivala distopiju “Fahrenheit 451” koja govori o uništavanju knjiga i neovisnog mišljenja...

A onda u top-trideset vidim autore koje ionako čitamo i koji nisu revidirani od stoljeća sedmog. Tada sam se uvjerila da su neki moji kolege zapele na petoj godini faksa i da nakon toga nisu pročitali ništa nova.

Vaš jezik u knjizi prilagođen je govoru mladih, ima dosta anglizama, čak cijele pjesme na engleskom bez prijevoda... Očekujete li prozivke jezičnih čistunaca?

- Očekujem, jedva čekam, neka me prozovu. Jako cijenim jezikoslovca Matu Kapovića kojemu je s dvoje kolega nedavno izdana knjiga “Jeziku je svejedno”. Jezik nije političko oružje, nije ni lijevi, ni desni, jezik je živa tvar koja mora razvijati se s ljudima.

Prije 40 godina izraz cyberspace nije postojao, a miš je bio samo glodavac. Smatram da jezične policajce trebamo ukinuti. Strah od internacionalizma odraz je sitnog duha.

Profesori u mojoj školi govore standardnim hrvatskim jezikom, ali kad siđemo s katedre, predstava je gotova. Jeziku je zbilja svejedno, a ako bolesnim umovima nije, neka provode svoju jezičnu policiju doma. U mojoj je knjizi pjesma na engleskom koja je izašla iz srca i ne može se prevesti.

Kazali ste da se vaš roman pokušava obračunati s licemjerstvom?

- Da. Evo, na primjer, doživjela sam da mi neki kolege zamjeraju što učenici čitaju lektiru u kojoj piše “obukla se kao drolja koja ide na cajke”. A ta je knjiga slučajno najjače oružje protiv alkoholizma kod mladih.

Ako mi budemo licemjerni i odlučimo da im nećemo davati knjige u kojima ih sablažnjava riječ “drolja” i u kojima ima droge i nasilja, ako skrivamo knjige sa škakljivom tematikom od njih, onda smo dignuli zid i rekli da nećemo raspravljati, to je tabu...

Djeca odu u svijet za koji ih nismo pripremili.

U knjizi ste obradili i tabu temu zaljubljivanja učenika i učenica u profesorice i profesore. Zašto?

- O tome kolege nerado govore, troje-četvero sam pridobila da mi se povjere, a odgledala sam i film s Cate Blanchett u ulozi profesorice u koju se zaljubljuje maloljetni učenik, izbio je skandal... Film me potresao, a kolegica iz Zagreba ispričala mi je neke rubne situacije koje se događaju svakodnevno.

Je li se i vama to dogodilo?

- Nešto slično. Zabrinulo me dijete za koje sam mislila da su ga izolirali, vidjela sam da je riječ o sposobnom mladiću kojega treba poticati na rad i vjerojatno sam više pažnje posvećivala njemu nego ostatku razreda, samo da ga izvučem iz malodušja.

Zadnji dan škole kad se “nacvrcao”, kao što većina maturanata taj dan uradi, pristupio mi je bahato obrativši mi se na “ti”, ponašao se kao da bi bilo normalno da nas dvoje sutra odemo na kavu jer “mi smo si dobri” pa ćemo vidjeti što dalje.

Skoro sam se onesvijestila od suludosti takva pristupa, ali kad ste zamjena, obično se sve pomete pod tepih jer nikoga nije briga za vas. “Ti si nešto simbolično starija od mene”, rekao mi je.

Odgovorila sam mu: “Dijete drago, ja sam majka dvoje djece, tebi sam bila razredna majka...” Uvrijedio me, ali naučila sam lekciju o utjecaju alkohola na mlade i nepotrebnom sažaljenju.

Kako naći dobar omjer između autoriteta i discipline te povjerenja i bliskosti?

- Ni to još ne znam, učim i treba mi iskustva. Ponekad ste nemoćni i samo kažete da će sve biti u redu.

Znam da u nama traže zamjenu za majke i očeve, ili nas gledaju kao starije sestre i braću, kao liječnike, psihologe i sociologe, ali to nije naše primarno zanimanje.

Treba nam pomoć roditelja i stručnih službi, nisam sigurna da uvijek dobro reagiramo. Razrednici koji put rješavaju obiteljske sukobe, a nemaju alate za to.

I problem samodiscipline obradili ste u knjizi? Kako se škola nosi s tim?

- Katedra je povišena i time nas simbolično hijerarhijski štiti. A profesor ili jesi ili nisi, kako hajdukovci kažu. Djeca nanjuše strah. Meni su prvaši nakon prvog sata rekli “koja oštrokondža”, a sad mi se vesele.

Smatram da se treba autoritarno postaviti pa kasnije dozirati. Svojim đacima odmah na početku kažem da je već na pokušaju prepisivanja ili varanja naš odnos mrtav.

Onaj tko pokuša prevariti i prepisati za mene je otpisan. Možda nije pedagoški, ali to je moja metoda, zaludu ti ako si odlikaš, a smeće od čovjeka!

Ako se ponašaš kao zlobnik prema kolegama iz klupe i profesorima, ako namjeravaš lagati, zaobići i lakšim putem doći do cilja, promašio si školu i profesora.

Dakle, kod mene vlada nulta stopa tolerancije na bezobrazluk, na zlostavljanje i na varanje. Znala sam petsto puta reći: “Ako ti se prepisuje, gradi političku karijeru, nemoj mi govoriti o fakultetu novinarstva ili književnosti, a varaš već sa 17 godina, zaboravi!”

Rekli ste na promociji da prva školska zadaćnica ima snagu ispovjedne tajne...

- Potrudim se da barem prva zadaća nudi slobodnu temu. Prije nego što je krenuo frontalni štajk, jedno je dijete uzelo temu “Treba li nam hrvatski narodni preporod danas”. Citirat ću ga jer je htio da se njegov glas čuje: “Ljudi odlaze, za četiri godine možda ću i ja otići, jezik je spao na nikad niže grane, poštovanje hrvatskog radnika nikad nije bilo slabije, mi učimo o Francuskoj revoluciji, o Američkoj deklaraciji neovisnosti, o romantizmu, a on počiva na revolucijama...

Kako me boli učiti o revolucijama, a moji se učitelji trgaju za crkavicu i odlaze iz ove zemlje! Mislim da se Ljudevit Gaj okreće u grobu”. To je napisalo dijete! U zadaćama se sve dozna, i ako ima, nažalost, preminulih članova obitelji, i rastava, poremećenih odnosa među rodbinom i prijateljima, ako je dijete doživjelo vršnjačko nasilje, ako je depresivno...

Sve će napisati čim mu daš slobodnu temu jer time mu kažeš “zanimaš me”. A čim im to kažete, imate povjerenje, dobili ste ih. Moja je kolegica tako spasila jedan život.

Dijete je u zadaćnici otvoreno dalo do znanja da je u dubokoj depresiji i da je sljedeći potez obračun sa samim sobom. Tada je profesorica morala zgaziti tajnu i obratila se stručnim službama škole, ali izvukla je dijete iz ponora.

U “Dnevniku četvrtog a” je i djevojka s Aspergerovim sindromom. Je li podudarnost s Gretom Thunberg slučajna ili namjerna?

- Potpuno slučajna. Tražila sam dijagnozu koja je nalik onoj stvarnoj u mom stvarnom razredu. A inače sam imala dvije Grete u razredu i zanimljivo je kako su me ta djeca ekološki osvještavala. Naučili su me što su to klimatske promjene, što je veganstvo, vodili su me na prosvjed Fridays for future, to je generacija koja je štrajkala za prava žena i djevojčica... Za djecu se ne trebamo bojati jer oni su jedino dobro što je ovo odvratno i korumpirano vrijeme iznjedrilo. Generacija “Z” je generacija boraca i revolucionara.

Do sada ste objavili dvije knjige za mlade, možemo li očekivati neku i za odrasle?

- U ladici imam 11 knjiga za odrasle. Skupljaju prašinu i nadaju se izdavaču. Nisam uopće planirala biti književnica za mlade, dogodilo se i sretna sam, ali mislim da to nije nešto u čemu ću se dugoročno pronaći. Svijet izdavaštva grozno je nepravedan, da biste počeli konkretno izdavati već trebate biti ime.

Ja sam tu nitko i ništa, nedovoljno odskačem i teško mi se probiti na tržište. A treba biti pošten i reći da neki pisci mogu objaviti zadnji šund, a dospjet će na police jer iza njih stoje jaki izdavači. Ljudi nisu svjesni koliko mi mali pisci i izdavači ponekad odemo u minus kad izdajemo knjigu.

Pišete i osvrte na teme iz sporta i kulture na portalima? Čujem i da idete na utakmice Hajduka?

- Na svaku! Hajduk i kazalište su mi uža specijalizacija. U kazalište volim otići, spajam ugodno s korisnim jer pišem i doktorat koji se dijelom dotiče kulture, recenzije “umijesim” pa stvorim filološki ogled... Ljubav prema sportu stekla sam s roditeljima koji su fanovi Hajduka, a i sama sam igrala nogomet u ŽNK Marjan, iako me talent zaobišao...

Idu li sinovi s vama na utakmice?

- Ne. Sinovi slobodno rastu, ne zanima ih nogomet, a ne zanima ih ni hrvatski. Da mogu ukinuti neki školski predmet, bio bi to hrvatski, eto, u postolara najgore postole. Oni vole školu zbog učiteljica i ekipe, nisam sigurna da su shvatili bit odgojno-obrazovnog procesa.

Mislim da su upravo mladi profesori putem društvenih mreža odigrali ključnu ulogu u štrajku. Slažete li se sa mnom?

- Da. Mi smo oni koji su izabrali ovaj poziv unatoč tome što smo znali koliko vlasti (ne) drže do njega. I mi smo oni koji su proživljavali borbu svojih profesora za iste ciljeve.

Prerana 'Črna mati zemla'

Djecu se može navesti na čitanje, knjiga ima, ali profesori nisu dovoljno informirani jer ni neki od njih ne znaju što preporučiti. Na primjer, na popisu je 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka.

Ja ga obožavam, ali po 500 primjeraka se naručuje za prve razrede, a kolege su ga vjerojatno iz pomodnosti stavili na popis.

Ne možeš staviti 'Črnu mati zemlu' u prvi razred, dijete je neće shvatiti, mora imati jaku glavu i životno iskustvo da bi to čitao s razumijevanjem.

Velike i male ribe

Prva knjiga posveta je mom sinu i tihoj djeci u zadnjoj klupi, ta se knjiga neće izboriti za lektiru jer nemam velike igrače iza sebe, već malu izdavačku kuću.

Imam trud svoje urednice, ali ona je mala riba u velikom pokvarenom svijetu.

Nastavnici heroji

Koje svoje nastavnike ste vi zapamtili?

- Zapamtila sam sve profesore hrvatskog jezika, od prvih u školi Skalice do Druge gimnazije, gdje sam se zaljubila u jezik. Te su profesorice u mojim očima bila dame koje su pročitale vagon knjiga i koje su školski superheroji.

Oduvijek vjerujem da profesor hrvatskog spašava generacije. Moj profesionalni put uvelike je odredila i profesorica latinskog Lada Krvavica, zbog nje sam upisala latinski iako mi je novinarstvo bilo prva ljubav.

Ona na prvu djeluje strogo, ali uvijek je bila britka, duhovita, snažna, erudit. Eto, ja bih rado bila baš takva.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dnevnik 4. a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-16 16:39:29 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-17 09:40:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-17 08:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9955 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281744.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281742.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281740.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281738.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281716.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281722.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281720.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281730.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281750.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281752.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281742.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281740.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281738.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281716.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281722.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281720.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281730.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281750.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281752.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281742.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281740.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281738.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281716.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281722.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281720.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281730.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281750.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/17\/Kultura\/12281752.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x2884"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x2884"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x2884"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1278"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15351948 Threads: 1 Questions: 3185226372 Slow queries: 7149068 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235688119 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/ako-djeca-ne-znaju-sto-se-oko-njih-dogada-onda-odgajamo-idiote-splitska-profesorica-otvoreno-o-problemima-u-odgoju-i-skolstvu-priznaje-da-joj-roditelji-cesto-nisu-saveznici-638689 [printLink] => /kultura/ako-djeca-ne-znaju-sto-se-oko-njih-dogada-onda-odgajamo-idiote-splitska-profesorica-otvoreno-o-problemima-u-odgoju-i-skolstvu-priznaje-da-joj-roditelji-cesto-nisu-saveznici-638689?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365593 [name] => Magdalena Mrčela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => magdalena-mrcela [link] => /tag/magdalena-mrcela ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dnevnik 4. a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Ako djeca ne znaju što se oko njih događa, onda odgajamo idiote!: splitska profesorica otvoreno o problemima u odgoju i školstvu, priznaje da joj roditelji često nisu saveznici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281744.jpg [galleryCount] => 28 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281744.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281742.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281740.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281738.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281716.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281722.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281720.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281730.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281750.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281752.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281742.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281740.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281738.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281716.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281722.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281720.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281730.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281750.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281752.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281742.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281740.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281738.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281716.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281722.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281720.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281730.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281750.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/17/Kultura/12281752.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Mlada spisateljica Magdalena Mrčela, profesorica hrvatskog jezika u Drugoj splitskoj gimnaziji, u jeku štrajka uspjela je okupiti učenike na jednom mjestu i održati nastavu, a na satu se obrađivala – lektira.

Mjesto okupljanja bila je Gradska knjižnica Marka Marulića, lektirni naslov je “Dnevnik 4. a”, a autorica je profesorica glavom.

Ovo je već drugi roman za djecu i mlade Magdalene Mrčela, a predstavili su ga njeni gimnazijalci, i to onako kako nalaže nastavna metodika – tema, glavni i sporedni likovi, čitanje ulomaka...

Magdalena je roman posvetila svom bivšem razredu, prvom koji je vodila kao razrednica. “Prihvatila” ih je, inače, na polovini njihova srednjoškolskog puta.

- S njima sam provela dvije godine, od 2017. S razredom sam, doduše, dobila i medicinski karton veličine Biblije. Roditelji su na informacije donosili dijagnoze kroničnih, autoimunih i genetskih bolesti, poteškoća poput disleksije i disgrafije, ali i tumora.

Razred kao hodajuća klinika. Tada sam prvi put čula za neke bolesti poput Hashimota, meni je to zvučalo kao Hirošima i Nagasaki... Neki su od njih u najranijem djetinjstvu visjeli o koncu života.

Ali bili su predivni, hrabri i veseli. S 4.a prolilo se toliko suza, što od tuge, što od radosti. Sjećam se da mi je jedna djevojka prije operacije prišla i rekla: “Razrednice, vi sada nećete plakati jer ja ću biti dobro i ja ću se vratiti”.

Operacija je bila takva da je mogla i ne uspjeti i ja sam se, naravno, rasplakala. I stvarno je ona meni brisala suze.

I? Što je bilo?

- Vratila se još jača, kako je i rekla. Rekla sam sebi “Saberi se, jer ako su oni toliko jaki, daj, nemoj ti kao profesor bezveze pucati po šavovima”.

Tada sam počela pisati ovu knjigu, promijenila sam imena i zamaskirala bolesti, ali njihove sam priče sačuvala. Takav se razred više nikad neće ponoviti, njih je bilo 25-ero s 25 problema, a svi junaci.

Pretpostavljam da ste s njima u kontaktu.

- Često se čujemo, svi su upisali fakultet. Javljaju mi s kakvim uspjehom polažu prve kolokvije. Dobri su ljudi, kao što su to i njihovi roditelji. Uglavnom imam dobro iskustvo s roditeljima i divno su odgojili djecu, realni su prema sebi i njima, a time nama olakšavaju posao.

Meni bi, pretpostavljam, bilo jako teško raditi u osnovnoj školi ili u vrtiću, skidam kapu tim kolegicama i kolegama jer oni naprave lavovski posao, a nama stignu skoro gotovi proizvodi, nemjerljivo nam je lakše. Ne znam kakva će nam djeca sad stizati, pogotovo poslije ove reforme, kada umjesto ocjena dobivaju smajliće i lajkove.

Smajlići su dio kurikularne reforme, kako je vi komentirate?

- Mislim da ćemo dobiti vrlo isfrustriranu generaciju koja nema ni glavu ni rep. Najgore je što u kvazireformi sudjeluju i profesori koji imaju godinu do mirovine, koje su prisilili da se uštekaju na deset kablova i rješavaju online platforme koje nam vrijeđaju inteligenciju.

Ja, primjerice, predajem djetetu iz učeničkog doma koji nema neograničen internet i televizor, na takvom primjeru pada zamišljena reforma. Jedno slabovidno dijete ne smije čitati s ekrana i onda će mi takvom djetetu reforma nametati online-učenje.

Nećeš, jer ja ne dopuštam, a ako jedno od njih 22 u razredu ne može, neće nitko. Ali o tome sastavljači reforme nisu razmišljali, pretpostavljaju da smo svi zdravi i pripremljeni te infrastrukturno opremljeni. Moj je stav da od učenika treba micati zaglupljujuće sadržaje s tableta i mobitela jer sam uvjerena da im ekrani usporavaju sinapse, to zurenje u influencere, youtubere, Kardashianke...

Njima pod hitno treba staviti novine u ruke. Apeliram na njih da budu informirani, ali ni roditelji često nisu saveznici jer mi znaju reći “nemojte u teške teme, zašto bi dijete gledalo crnu kroniku i politiku”. Na prvom roditeljskom sastanku kažem da ionako bulje u mobitele, pa kad smo već internetska generacija, barem popratimo vijesti.

Moraju čitati i politiku i crnu kroniku i kulturu, jer ako ne znaju što se oko njih događa, onda odgajamo idiote. Ako dijete nema pristup dnevnim vijestima, ni o čemu nema mišljenje.

Kako pridobiti mlade na čitanje, podaci iz knjižnica govore da upravo srednjoškolci najmanje čitaju? Je li tome razlog lektira, pogotovo antička tragedija u prvom srednje?

- Ja sam profesorica latinskoga, dakle dobro poznajem i klasične tekstove, ali kad vidim Euripida u prvom razredu, kosa mi se diže. Prvaši nisu spremni na antičku tragediju, nisu dovoljno informirani o kulturi i mitologiji, a nisu ni sve knjige dovoljno kvalitetne.

Netko je prije sto godina odlučio da je Šenoa dobra lektira, evo ja se 2019. ne slažem i mirne duše bih ga izbacila s popisa. Sad nam je malo lakše jer uvodimo izbornu lektiru.

Na prvom satu učenici se predstavljaju i tada ih pitam što vole čitati, koji žanr, čime se bave... One sekunde kad netko kaže da se bavi sportom, ja imam naslove za njega – Vladimir Bakarić “Ljubav koja ne može proć”, to je knjiga o Cibaliji na koju oni plaču, druga je “Metastaze” Ive Balenovića, teška knjiga o drogama, delinkvenciji, ratu...

Ali oni je mogu čitati jer poznaju subkulturu navijača. Kad kažu da vole ljubavne romane, odmah im predlažem Vlastu Golub “O ljubavi, spletkama i svemu pomalo”, a poslije toga sjajan roman Rosie Kugli “Nisam ti rekla”.

Kad kažu da vole intrige i fantastiku, preporučim im Sonju Smolec. Ima prekrasnih knjiga koje bi mogle biti lektire, a nikada neće ući u kanon. Iza mnogih knjiga stoje politika i jaki nakladnici.

A vidjela sam i da neki kolege, i to profesori hrvatskog, na žalost, jako slabo čitaju suvremene autore. Imali smo se pravo izjasniti za popis izborne lektire.

Očekivala sam da će među top-tri knjige biti Orwellova “1984”, s obzirom na to da nas Big Brother okružuje, potom “Sluškinjina priča” Margaret Atwood, feministička perspektiva koja govori o totalitarizmu i svođenju žene na hodajući inkubator, zatim sam očekivala distopiju “Fahrenheit 451” koja govori o uništavanju knjiga i neovisnog mišljenja...

A onda u top-trideset vidim autore koje ionako čitamo i koji nisu revidirani od stoljeća sedmog. Tada sam se uvjerila da su neki moji kolege zapele na petoj godini faksa i da nakon toga nisu pročitali ništa nova.

Vaš jezik u knjizi prilagođen je govoru mladih, ima dosta anglizama, čak cijele pjesme na engleskom bez prijevoda... Očekujete li prozivke jezičnih čistunaca?

- Očekujem, jedva čekam, neka me prozovu. Jako cijenim jezikoslovca Matu Kapovića kojemu je s dvoje kolega nedavno izdana knjiga “Jeziku je svejedno”. Jezik nije političko oružje, nije ni lijevi, ni desni, jezik je živa tvar koja mora razvijati se s ljudima.

Prije 40 godina izraz cyberspace nije postojao, a miš je bio samo glodavac. Smatram da jezične policajce trebamo ukinuti. Strah od internacionalizma odraz je sitnog duha.

Profesori u mojoj školi govore standardnim hrvatskim jezikom, ali kad siđemo s katedre, predstava je gotova. Jeziku je zbilja svejedno, a ako bolesnim umovima nije, neka provode svoju jezičnu policiju doma. U mojoj je knjizi pjesma na engleskom koja je izašla iz srca i ne može se prevesti.

Kazali ste da se vaš roman pokušava obračunati s licemjerstvom?

- Da. Evo, na primjer, doživjela sam da mi neki kolege zamjeraju što učenici čitaju lektiru u kojoj piše “obukla se kao drolja koja ide na cajke”. A ta je knjiga slučajno najjače oružje protiv alkoholizma kod mladih.

Ako mi budemo licemjerni i odlučimo da im nećemo davati knjige u kojima ih sablažnjava riječ “drolja” i u kojima ima droge i nasilja, ako skrivamo knjige sa škakljivom tematikom od njih, onda smo dignuli zid i rekli da nećemo raspravljati, to je tabu...

Djeca odu u svijet za koji ih nismo pripremili.

U knjizi ste obradili i tabu temu zaljubljivanja učenika i učenica u profesorice i profesore. Zašto?

- O tome kolege nerado govore, troje-četvero sam pridobila da mi se povjere, a odgledala sam i film s Cate Blanchett u ulozi profesorice u koju se zaljubljuje maloljetni učenik, izbio je skandal... Film me potresao, a kolegica iz Zagreba ispričala mi je neke rubne situacije koje se događaju svakodnevno.

Je li se i vama to dogodilo?

- Nešto slično. Zabrinulo me dijete za koje sam mislila da su ga izolirali, vidjela sam da je riječ o sposobnom mladiću kojega treba poticati na rad i vjerojatno sam više pažnje posvećivala njemu nego ostatku razreda, samo da ga izvučem iz malodušja.

Zadnji dan škole kad se “nacvrcao”, kao što većina maturanata taj dan uradi, pristupio mi je bahato obrativši mi se na “ti”, ponašao se kao da bi bilo normalno da nas dvoje sutra odemo na kavu jer “mi smo si dobri” pa ćemo vidjeti što dalje.

Skoro sam se onesvijestila od suludosti takva pristupa, ali kad ste zamjena, obično se sve pomete pod tepih jer nikoga nije briga za vas. “Ti si nešto simbolično starija od mene”, rekao mi je.

Odgovorila sam mu: “Dijete drago, ja sam majka dvoje djece, tebi sam bila razredna majka...” Uvrijedio me, ali naučila sam lekciju o utjecaju alkohola na mlade i nepotrebnom sažaljenju.

Kako naći dobar omjer između autoriteta i discipline te povjerenja i bliskosti?

- Ni to još ne znam, učim i treba mi iskustva. Ponekad ste nemoćni i samo kažete da će sve biti u redu.

Znam da u nama traže zamjenu za majke i očeve, ili nas gledaju kao starije sestre i braću, kao liječnike, psihologe i sociologe, ali to nije naše primarno zanimanje.

Treba nam pomoć roditelja i stručnih službi, nisam sigurna da uvijek dobro reagiramo. Razrednici koji put rješavaju obiteljske sukobe, a nemaju alate za to.

I problem samodiscipline obradili ste u knjizi? Kako se škola nosi s tim?

- Katedra je povišena i time nas simbolično hijerarhijski štiti. A profesor ili jesi ili nisi, kako hajdukovci kažu. Djeca nanjuše strah. Meni su prvaši nakon prvog sata rekli “koja oštrokondža”, a sad mi se vesele.

Smatram da se treba autoritarno postaviti pa kasnije dozirati. Svojim đacima odmah na početku kažem da je već na pokušaju prepisivanja ili varanja naš odnos mrtav.

Onaj tko pokuša prevariti i prepisati za mene je otpisan. Možda nije pedagoški, ali to je moja metoda, zaludu ti ako si odlikaš, a smeće od čovjeka!

Ako se ponašaš kao zlobnik prema kolegama iz klupe i profesorima, ako namjeravaš lagati, zaobići i lakšim putem doći do cilja, promašio si školu i profesora.

Dakle, kod mene vlada nulta stopa tolerancije na bezobrazluk, na zlostavljanje i na varanje. Znala sam petsto puta reći: “Ako ti se prepisuje, gradi političku karijeru, nemoj mi govoriti o fakultetu novinarstva ili književnosti, a varaš već sa 17 godina, zaboravi!”

Rekli ste na promociji da prva školska zadaćnica ima snagu ispovjedne tajne...

- Potrudim se da barem prva zadaća nudi slobodnu temu. Prije nego što je krenuo frontalni štajk, jedno je dijete uzelo temu “Treba li nam hrvatski narodni preporod danas”. Citirat ću ga jer je htio da se njegov glas čuje: “Ljudi odlaze, za četiri godine možda ću i ja otići, jezik je spao na nikad niže grane, poštovanje hrvatskog radnika nikad nije bilo slabije, mi učimo o Francuskoj revoluciji, o Američkoj deklaraciji neovisnosti, o romantizmu, a on počiva na revolucijama...

Kako me boli učiti o revolucijama, a moji se učitelji trgaju za crkavicu i odlaze iz ove zemlje! Mislim da se Ljudevit Gaj okreće u grobu”. To je napisalo dijete! U zadaćama se sve dozna, i ako ima, nažalost, preminulih članova obitelji, i rastava, poremećenih odnosa među rodbinom i prijateljima, ako je dijete doživjelo vršnjačko nasilje, ako je depresivno...

Sve će napisati čim mu daš slobodnu temu jer time mu kažeš “zanimaš me”. A čim im to kažete, imate povjerenje, dobili ste ih. Moja je kolegica tako spasila jedan život.

Dijete je u zadaćnici otvoreno dalo do znanja da je u dubokoj depresiji i da je sljedeći potez obračun sa samim sobom. Tada je profesorica morala zgaziti tajnu i obratila se stručnim službama škole, ali izvukla je dijete iz ponora.

U “Dnevniku četvrtog a” je i djevojka s Aspergerovim sindromom. Je li podudarnost s Gretom Thunberg slučajna ili namjerna?

- Potpuno slučajna. Tražila sam dijagnozu koja je nalik onoj stvarnoj u mom stvarnom razredu. A inače sam imala dvije Grete u razredu i zanimljivo je kako su me ta djeca ekološki osvještavala. Naučili su me što su to klimatske promjene, što je veganstvo, vodili su me na prosvjed Fridays for future, to je generacija koja je štrajkala za prava žena i djevojčica... Za djecu se ne trebamo bojati jer oni su jedino dobro što je ovo odvratno i korumpirano vrijeme iznjedrilo. Generacija “Z” je generacija boraca i revolucionara.

Do sada ste objavili dvije knjige za mlade, možemo li očekivati neku i za odrasle?

- U ladici imam 11 knjiga za odrasle. Skupljaju prašinu i nadaju se izdavaču. Nisam uopće planirala biti književnica za mlade, dogodilo se i sretna sam, ali mislim da to nije nešto u čemu ću se dugoročno pronaći. Svijet izdavaštva grozno je nepravedan, da biste počeli konkretno izdavati već trebate biti ime.

Ja sam tu nitko i ništa, nedovoljno odskačem i teško mi se probiti na tržište. A treba biti pošten i reći da neki pisci mogu objaviti zadnji šund, a dospjet će na police jer iza njih stoje jaki izdavači. Ljudi nisu svjesni koliko mi mali pisci i izdavači ponekad odemo u minus kad izdajemo knjigu.

Pišete i osvrte na teme iz sporta i kulture na portalima? Čujem i da idete na utakmice Hajduka?

- Na svaku! Hajduk i kazalište su mi uža specijalizacija. U kazalište volim otići, spajam ugodno s korisnim jer pišem i doktorat koji se dijelom dotiče kulture, recenzije “umijesim” pa stvorim filološki ogled... Ljubav prema sportu stekla sam s roditeljima koji su fanovi Hajduka, a i sama sam igrala nogomet u ŽNK Marjan, iako me talent zaobišao...

Idu li sinovi s vama na utakmice?

- Ne. Sinovi slobodno rastu, ne zanima ih nogomet, a ne zanima ih ni hrvatski. Da mogu ukinuti neki školski predmet, bio bi to hrvatski, eto, u postolara najgore postole. Oni vole školu zbog učiteljica i ekipe, nisam sigurna da su shvatili bit odgojno-obrazovnog procesa.

Mislim da su upravo mladi profesori putem društvenih mreža odigrali ključnu ulogu u štrajku. Slažete li se sa mnom?

- Da. Mi smo oni koji su izabrali ovaj poziv unatoč tome što smo znali koliko vlasti (ne) drže do njega. I mi smo oni koji su proživljavali borbu svojih profesora za iste ciljeve.

Prerana 'Črna mati zemla'

Djecu se može navesti na čitanje, knjiga ima, ali profesori nisu dovoljno informirani jer ni neki od njih ne znaju što preporučiti. Na primjer, na popisu je 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka.

Ja ga obožavam, ali po 500 primjeraka se naručuje za prve razrede, a kolege su ga vjerojatno iz pomodnosti stavili na popis.

Ne možeš staviti 'Črnu mati zemlu' u prvi razred, dijete je neće shvatiti, mora imati jaku glavu i životno iskustvo da bi to čitao s razumijevanjem.

Velike i male ribe

Prva knjiga posveta je mom sinu i tihoj djeci u zadnjoj klupi, ta se knjiga neće izboriti za lektiru jer nemam velike igrače iza sebe, već malu izdavačku kuću.

Imam trud svoje urednice, ali ona je mala riba u velikom pokvarenom svijetu.

Nastavnici heroji

Koje svoje nastavnike ste vi zapamtili?

- Zapamtila sam sve profesore hrvatskog jezika, od prvih u školi Skalice do Druge gimnazije, gdje sam se zaljubila u jezik. Te su profesorice u mojim očima bila dame koje su pročitale vagon knjiga i koje su školski superheroji.

Oduvijek vjerujem da profesor hrvatskog spašava generacije. Moj profesionalni put uvelike je odredila i profesorica latinskog Lada Krvavica, zbog nje sam upisala latinski iako mi je novinarstvo bilo prva ljubav.

Ona na prvu djeluje strogo, ali uvijek je bila britka, duhovita, snažna, erudit. Eto, ja bih rado bila baš takva.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ako-djeca-ne-znaju-sto-se-oko-njih-dogada-onda-odgajamo-idiote-splitska-profesorica-otvoreno-o-problemima-u-odgoju-i-skolstvu-priznaje-da-joj-roditelji-cesto-nisu-saveznici-638689 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5a0d59d5deb80803cc22629796d0e87c4b6d8fb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BAko+djeca+ne+znaju+%C5%A1to+se+oko+njih+doga%C4%91a%2C+onda+odgajamo+idiote%21%3A+splitska+profesorica+otvoreno++o+problemima+u+odgoju+i+%C5%A1kolstvu%2C+priznaje+da+joj+roditelji+%C4%8Desto+nisu+saveznici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fako-djeca-ne-znaju-sto-se-oko-njih-dogada-onda-odgajamo-idiote-splitska-profesorica-otvoreno-o-problemima-u-odgoju-i-skolstvu-priznaje-da-joj-roditelji-cesto-nisu-saveznici-638689 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fako-djeca-ne-znaju-sto-se-oko-njih-dogada-onda-odgajamo-idiote-splitska-profesorica-otvoreno-o-problemima-u-odgoju-i-skolstvu-priznaje-da-joj-roditelji-cesto-nisu-saveznici-638689 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dnevnik 4. a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaDnevnik 4. a

'Ako djeca ne znaju što se oko njih događa, onda odgajamo idiote!: splitska profesorica otvoreno o problemima u odgoju i školstvu, priznaje da joj roditelji često nisu saveznici

17. prosinca 2019. - 09:00

Mlada spisateljica Magdalena Mrčela, profesorica hrvatskog jezika u Drugoj splitskoj gimnaziji, u jeku štrajka uspjela je okupiti učenike na jednom mjestu i održati nastavu, a na satu se obrađivala – lektira.

Mjesto okupljanja bila je Gradska knjižnica Marka Marulića, lektirni naslov je “Dnevnik 4. a”, a autorica je profesorica glavom.

Ovo je već drugi roman za djecu i mlade Magdalene Mrčela, a predstavili su ga njeni gimnazijalci, i to onako kako nalaže nastavna metodika – tema, glavni i sporedni likovi, čitanje ulomaka...

Magdalena je roman posvetila svom bivšem razredu, prvom koji je vodila kao razrednica. “Prihvatila” ih je, inače, na polovini njihova srednjoškolskog puta.

- S njima sam provela dvije godine, od 2017. S razredom sam, doduše, dobila i medicinski karton...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 03:36