StoryEditorOCM
Izbori 2021PODIJELJENI GRAD

U drugom krugu sudarit će se dva Splita, liberalni i tradicionalni, a ni Puljku ni Mihanoviću neće biti lako animirati birače jer imaju gadne neprijatelje

Piše Saša Ljubičić
16. svibnja 2021. - 22:43

Split je, u to nema nikakve sumnje, u ovom trenutku iznimno politički polariziran. Jasno se vide stranački rovovi: desnicu će u drugom krugu zastupati Vice Mihanović (HDZ), a ljevicu Ivica Puljak, premda mu se stranka zove Centar.

I Puljak i Mihanović napravit će sve da odobrovolje birače onih stranaka koje nemaju svoje predstavnike u drugom krugu, da im dadu glas bez obzira što su u prvom krugu tipovali nekog drugog. Zbog toga Puljak, unatoč silnim napadima na društvenim mrežama od strane bivših stranačkih kolega iz Pametno, nije odgovaro istom mjerom. Računao je da će mu trebati u srazu s HDZ-ovom mašinerijom 30. svibnja na Dan državnosti. I spreman se sto puta posuti pepelom da mu oproste što je došlo do raskola i da u Gradskom vijeću krenu zajedno mijenjati Split.

Mihanović će slaviti i pobjedu i državni blagdan jedino ako na izbore digne i zadnjeg HDZ-ovog birača, ali i većinu Kerumovih pristaša iz HGS-a. Teško može računati na pravaše ili liberale, jer ih je upravo HDZ u brakovima iz koristi progutao u posljednjih četiri, pet izbornih ciklusa i pretvorio u strančice koje u Vijeće ubacuju po jednog predstavnika. Mihanović će se silno upinjati u namjeri da glasače Željka Keruma dobije za sebe, i zato je u kampanji, unatoč žaokama živopisnog Ogorjanina na svoj račun, mjerio svaku riječ papagajski ponavljajući da je pristojan i konkretan.   

Puljku su veliki problem SDP-ovci. Kako ih uvjeriti da glasuju za njega nakon silnih napada Ante Franića u TV sučeljavanjima, gdje mu je mladi pravnik stalno gurao ustaške pjesme pod nos? Puljak će morati zaigrati na nezadovoljne SDP-ovce, a takvih je u Splitu mnogo, jer se po rezultatima za predstavničko vijeće vidi da im je koalicija Pametno, Možemo i Nova ljevica naprosto odsjekla gotovo polovinu biračkog tijela.

Vice Mihanović će pokušati uvjeriti javnost da je Split najveća utvrda desnice u Hrvatskoj, a Ivica Puljak pozivati birače na izbore sloganom: "Svi kontra HDZ-a". I teško je reći tko bi onda tu bio favorit? Sve ovisi o mobilizaciji građana na dan izbora premda su sve ankete u ovom srazu dale prednost Puljku, no ponovimo po stoti put da one ništa ne znače i da postotak onih koji će izaći na izbore, odlučuje o pobjedniku. Bude li ona velika, sve će prevagnuti u korist Puljka, u suprotnom, ako na izbore budu izlazili samo oni koji su ovisni o gradskim, županijaskim i državnim jaslama, tu Centar nema što tražiti. 

Zato će sučeljavanje dvaju kandidata - umjerenog desničara Mihanovića i umjerenog ljevičara Puljka - biti vatrenije nego što bi to bilo da su se u drugom krugu sučelili Vice i Željko, jer će svaki od njih pokušati probuditi što veći broj konzervativaca i liberala da iziđu na birališta, a kad se podvuče crta ispada da se poltičko tijelo unatoč svim nijansama od lijevog prema desnom polu, na koncu dijeli upravo tako: na naše "republikance i demokrate". A u Splitu, za razliku od Rijeke i Zagreba, ima podjednako jednih i drugih. Bit će to zato pravi politički boj.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:07