StoryEditorOCM
Izbori 2021OD PLANOG DO DRVENIKA

Poteštat Ante Bilić (SDP) ide po novi mandat: Pokrenuli smo Trogir, bitno je da nastavimo, za to imamo spremne ključne projekte na svim poljima

18. travnja 2021. - 11:16

O realiziranim, ali i budućim planovima, ako dobije povjerenje birača na svibanjskim izborima, razgovarali smo s trogirskim gradonačelnikom Antom Bilićem (SDP).

Bliži se kraju vaš četverogodišnji mandat, jeste li zadovoljni onim što ste postigli u ove četiri godine i jesu li realizirani projekti obećani prije četiri godine?

- Da mi je netko prije četiri godine rekao da ćemo gotovo dvostruko povećati proračun, realizirati 150 milijuna kuna projekata te ugovoriti i većinom realizirati 40 milijuna kuna projekata (su)financiranih europskim novcem, odmah bih potpisao.

Osjećaj je da smo potpuno pokrenuli grad, ali to može biti i subjektivan doživljaj i zato kao inženjer volim mjeriti rezultate u brojkama: povećali smo financiranja nepovratnim novcem iz izvanproračunskih izvora za nekoliko stotina puta, investicije za 250 posto u odnosu na prije četiri godine, sanirali 40 milijuna kuna naslijeđenih dugova i pritom smo, uz sve neplanirane projekte koji su napravljeni, realizirali ili stavili u fazu realizacije 90 posto onoga što smo najavili.

Kad sve to pogledamo u kontekstu epidemije, onda to dobije dodatno na težini i moram biti zadovoljan.

Na koje ste projekte najviše ponosni i idete li na predstojeće izbore u koaliciji kao i do sada ili samostalno?

- Najponosniji sam što je Trogir danas primjer u Dalmaciji i Hrvatskoj, a ne grad slučaj kakav je nerijetko bio godinama prije. Posebno me vesele dva vrtića koja smo napravili i upisali svu djecu. Smanjili smo cijene vrtića i osigurali produženi boravak te osigurali logopede i psihologe.

Iduća stvar na koju sam jako ponosan je kvalitetan odnos sa svim razinama vlasti. Samo kad spomenemo novi most i novu trajektnu luku, uređenje trga ispred ribarnice, šest novih dječjih igrališta ili obnovu Batarije, čime se broj djece koja tamo treniraju udvostručio, jasno je kolika se promjena dogodila.

Postajemo zeleni grad, bez velike buke i problema sanirali smo deponij, otvorili reciklažno dvorište i osigurali mir u pogledu odlaganja za iduće četiri godine. Usporedno s time traju radovi na širenju vodovodne i kanalizacijske mreže, sadimo više stabala i grmova nego ikad do sada.

Puno toga je odmaklo daleko, od POS-ovih stanova, izrade "smart city" strategije, pripreme novih projekata. Dobra smo ekipa, vjerujem da radimo dobar posao i nema razloga da ne izađemo ponovno u istom sastavu, (SDP, HNS, HSU i Hrvatski liberali-stranka rada).

Zbog kojih razloga bi vam građani trebali dati povjerenje za još jedan mandat?

- Umjesto podjela i afera, bavili smo se projektima, suvremenim politikama, uz solidarnost prema onima kojima je pomoć najviše potrebna. Gradska uprava je danas efikasnija, jedan smo od rijetkih gradova gdje su troškovi zaposlenih manji kako u upravi, tako i u gradskim tvrtkama. Dokazali smo da može drugačije od onog na što su nas naučili u prošlosti.

Svaki projekt, njegove rokove i financiranje javno smo komunicirali. Uključili smo građane u naš rad, ubrzali rješavanje komunalnih problema kroz aplikaciju "Gradsko oko", uključili struku u svaki projekt i postigli to da budemo primjer dobrih praksi i da prvi u Dalmaciji pokrenemo projekte kao što je brendiranje grada, participativno budžetiranje...

Građani svaki dan imaju puni uvid u to kako se radi i troši njihov novac. Za Trogir je jako važno da nastavi tim pravcem, a ne da se vratimo u doba podjela, svađa i destrukcije, na korist nekolicine pojedinaca.

Možete li navesti važnije projekte i investicije koje planirate realizirati ako vam građani povjere još jedan mandat?

- Glavni prioritet je dovršetak projekta proširenja kanalizacijske i vodovodne mreže. Do sada je osigurano 300 novih priključaka, a ovih dana započinju radovi u svakom mjesnom odboru, nakon kojih će preko 90 posto trogirskih kućanstava dobiti svoje priključke.

Upravo ugovaramo izvođača radova za obnovu kina koje će postati kulturno-društveni centar, započeli smo izradu projektne dokumentacije za novu modernu sportsku dvoranu na Krbanu, na jesen započinje uređenje plaže Saldun, rekonstrukcija ceste prema Segetu te rekonstrukcija starog čiovskog mosta.

Do kraja godine planiramo arhitektonski natječaj za uređenje pojasa od Solina do kolodvora koji uključuje preuređenje tržnice, lukobrana i lučice na Lokvicama, slijedi šetnica s biciklističkom stazom do Briga, a u drugoj fazi i do Pantana.

Uskoro će se krenuti i u dovršetak uređenja istočnog ulaza u grad. Zajedno sa Županijom i državom svakako smo dužni urediti šetnicu prema Arbaniji.

Dva Drvenika su pod vašom nadležnošću. Je li se na tim otocima moglo više napraviti i kakvi su vam planovi u tom pogledu?
- Kažu mi da sam u četiri godine više puta bio na Drveniku nego svi prethodnici u 20 godina. Od 2014. do 2017. na oba otoka uloženo je 1900 kuna. Nije greška.

Od 2017. do 2021. mi smo uložili više od milijun i pol kuna. Asfaltirano je oko pet kilometara ceste, uređeni su potporni zidovi na plažama, osvijetljeni su helidromi, postavljeno je puno javne rasvjete, Grad je financirao pristupnu cestu do nove trajektne luke. Najvažnije je da smo pokrenuli projekt vodoopskrbe. Nedavno smo ishodili lokacijsku dozvolu, do kraja godine nadam se i građevinskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 21:13