StoryEditorOCM
Izbori 2021PRIGODNO UZ DAN POBJEDE

Postane li gradonačelnik SDP-ovac Ante Franić najavljuje vraćanje imena Ulice žrtava fašizma od raskrižja s Mažuranićevim šetalištem do Vukovarske

Piše I.P.
9. svibnja 2021. - 14:03
Izbori 2021
Delegacija antifašista, splitskog SDP-a Split i koalicijskih partnera Sispred spomenika Joško Šupić/CROPIXJosko Šupić/Cropix

Članovi koalicije SDP/HSU su povodom Dana Pobjede nad fašizmom i Dana Europe položili vijence kod Spomen kosturnice i na Groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu, a zatim i ispred Spomenika političkim zatvorenicima kod zgrade Županije.

Kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Franić je ovom prilikom najavio vraćanje imena Ulice žrtava fašizma koja je devedesetih preimenovana u Ulicu Domovinskog rata.

- Hrvatska je nastala na temeljima Antifašističke borbe i Domovinskog rata. Vratit ćemo ime Ulice žrtava fašizma od križanja s Mažuranićevim šetalištem do Vukovarske.

Splitu treba gradonačelnik koji će znati poštovati i čuvati splitske i hrvatske povijesne vrijednosti iz Antifašističke borbe i Domovinskog rata i koji će se dosljedno boriti za našu sadašnjost i budućnost. Nama ne trebaju oportunisti koji pjevaju ustaške budnice i koji se okreću kako vjetar puše – kazao je.

image
Zdravko Roje, Ante Franić, Goran Kotur, Eleonora Mandić i Damir Barbir Joško Šupić/CROPIX
Josko Šupić/Cropix

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split i kandidat za zamjenika gradonačelnika, je naglasio da Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe nisu slučajno na isti datum.

- U Hrvatskoj je uništeno preko tri tisuće partizanskih spomenika. U Splitu su promijenjena sva imena ulica vezana uz Antifašističku borbu. Ne pristajemo na gaženje civilizacijskih vrijednosti antifašizma, pogotovo jer se tako dovode u pitanje hrvatske granice – upozorio je Kotur.

Inicijativu vraćanja imena ovoj ulici je podržao i Zdravko Roje, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Damir Barbir, potpredsjednik SDP-a Split i zamjenik predsjednika Udruge antifašista grada Splita, je podsjetio da je fašistička NDH Dalmaciju dala Talijanima, a Split je uvijek bio antifašistički grad.

- U Splitu je bilo preko 12 tisuća partizanskih boraca i samo šačica četnika i ustaša. Danas je u Splitu službeni jezik hrvatski zahvaljujući partizanima, nismo pod fašističkim zlom i zbog toga moramo biti zahvalni – zaključio je.

image
Polaganje vijenaca kod Spomen kosturnice i na Groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu
Sdp Split
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 05:13