StoryEditorOCM
Izbori 2021svatko svoju priču priča

Pitali smo kandidate za splitskog gradonačelnika kojih bi se gradskih problema uhvatili na početku mandata. Prioriteti im se bitno razlikuju

Piše Ivana Perković
3. svibnja 2021. - 09:45

Krenula je službena utrka za glavnu gradsku fotelju – onu gradonačelničku. Slobodna Dalmacija je na jednom mjestu okupila kandidate koji će tijekom iduća dva tjedna svaka dva dana otkrivati svoja promišljanja i planove za određena područja i probleme grada Splita i njegovih građana.

Za početak smo provjerili koje tri gradske boljke smatraju najvećim prioritetima na kojima vrijedi početi raditi odmah u prvoj godini mandata. Da se ne bismo zagubili u dilemama oko redoslijeda, kandidate navodimo abecednim redom, u oba smjera.

ANTE FRANIĆ (SDP)

U prvoj godini ću uvesti transparentnost javnih financija u Gradu i gradskim tvrtkama s krajnjim ciljem sprječavanja nenamjenskog trošenja proračunskog novca. Pokrenut ću projekt rješavanja izlaza/ulaza u luku, izrade javnih garaža, POS-a u Hercegovačkoj te donošenje Strategije razvoja u kojoj će biti definirana i izgradnja novog kvarta Split 5. Ukinut ću nepotrebne rukovodeće funkcije u gradskim tvrtkama i omogućiti transparentno zapošljavanje.

BRANKA RAMLJAK (NL Ramljak –​ Mamić)

Prioritet su mi parking i javne garaže, završetak pet gradskih ulica i organizacija rada gradske uprave i gradskih tvrtki, da se zaposlenima omogući da daju svoj maksimum. Ubrzano ćemo nastaviti s uređenjem Žnjanskog platoa, Centralne zgrade Tehnološkog parka Dračevac i sa strukom pokrenuti izradu novog GUP-a čime ćemo stvoriti preduvjete za nove investicije.

IVICA GRKOVIĆ (Most)

Revizija, optimizacija i digitalna transformacija poslovnih procesa u gradskoj upravi, kao i zaposlenika Grada i gradskih tvrtki. Aktivacija Zavoda za urbanizam i izrada novog PPU-a i GUP-a. Realizacija Plana upravljanja povijesnom jezgrom i hvatanje ukoštac s 87 projekata koji su u raznim fazama rješavanja. Promjena dosadašnjeg sustava prikupljanja otpada s naglaskom na educiranje i nadzor. Žurna uspostava koncepta kružnog gospodarstva s vraćanjem recikliranih proizvoda u optjecaj.

IVICA PULJAK (Centar)

Ublažavanje posljedica krize, komunalni problemi i zbrinjavanje otpada su tri velika problema s kojima ćemo se uhvatiti ukoštac. Među prvim će biti čišćenje grada i uvođenje komunalnog reda, pokretanje izgradnje garaža i procesa izmjena GUP-a. Započet ćemo projekt Žnjan, izgradnju stanova za najam, detaljan projekt svih škola u jednoj smjeni, a do kraja 1. godine dovršiti Strategiju razvoja grada i započeti proces izrade novog GUP-a.

JAKOV PRKIĆ (Pametno, Možemo! i Nova ljevica)

Krenut ćemo rješavati problem odvajanja otpada organizacijom i sustavom praćenja koji potiče i nagrađuje građane. Radni vijek Karepovca je ograničen, a to će kupiti vrijeme do konačnog rješenja – izgradnje RCGO Lećevica. Cilj nam je u prvoj godini smanjiti cijene gradskog prijevoza za 50 posto kao dio dugoročnog plana rješavanja zagušenosti prometnica automobilima. Započet ćemo i projekte izgradnje parkirališta i garaža. Odmah ćemo krenuti u sadnju velikog broja stabala kako bi tijekom ljeta smanjili temperature na području grada i ozelenili kvartove.

NANSI IVANIŠEVIĆ (Domovinski pokret)

Tri problema koja izdvajam su izostanak stvarnog političkog znanja, što je glavni uzrok druga dva – nesposobnosti uprave i nepostojanja komunikacije s građanima, što nas sve ponižava i izvrgava ruglu. Povesti Split znači zajedno s građanima krenuti u ostvarenje ciljeva zacrtanih Strategijom razvoja do 2030., koja ga smješta u njegove metropolitanske granice. Projekti, znalci i vizionari su tu, vodeći hrvatski i strani investitori žele uložiti u Split, pod uvjetom da u njemu vlada red. A za to nam treba ona koja zna voditi Grad i pozicionirati ga prema svima, na način koji dolikuje mediteranskoj prijestolnici Hrvatske.

VICE MIHANOVIĆ (HDZ)

Tri ključna problema u čije rješavanje ću se uključiti čim preuzmem dužnost su pitanje otpada, prometnih gužvi i stvaranja povoljnijih uvjeta za ostanak mladih obitelji u Splitu u kontekstu stambenog pitanja. Problema ima puno, ali ja imam najmanje jednako toliko odlučnosti rješavati ih sa svojim suradnicima. Svakodnevno osluškujem potrebe sugrađana i nisam od onih kandidata koji ih postanu svjesni nekoliko dana prije izbora ili se uče u hodu. Ne mislim da se razumijem u sve, ali se razumijem u Split, u probleme s kojima se Splićanke i Splićani susreću i u njihova rješenja.

ZDESLAV BENZON (HSLS)

Prvi problemi su loša vlast zadnja tri mandata, nedostatak parkinga i što smo postali grad blokiranih projekata. Neki obećavaju brda i doline ili već izgrađeno, jer ne znaju situaciju u gradu. Ja kažem, ajmo riješiti ono što je realno i što otvara prostor za razvoj grada, vratiti povjerenje građana, uvesti transparetnost, prometno prodisati i stvoriti povoljnu poduzetničku klimu. I najbitnije, nastaviti započete projekte i riješiti one "sitne" komunalne probleme. Da u mandatu probijemo Vukovarsku do TTTS-a, učinio sam više nego tri prethodnika.

ŽELJKO KERUM (HGS)

Grad čine ljudi. Odmah ću početi raditi na projektu Split 4, prvom planskom kvartu u Splitu nakon 40 godina. Izgradit će se stanovi koji će biti cijenom dostupni mladim obiteljima, ali i svima onima koji nisu riješili stambeno pitanje. Kvart će imati vrtiće, školu, parkove, igrališta i dvorane. Ceste su nam u lošem stanju i treba ih sanirati. Također treba dovršiti ulice kao što su Vukovarska, Bračka, Manđerova i ostale kako bi grad prometno prodisao, i kako se ne bi stvarale prometne gužve.

Odgovornost za predizborna obećanja

 

Tijekom predizborne kampanje kandidati često ne štede na obećanjima, a malo toga se zaista i ostvari jednom kada dođu na vlast, pa smo našim sugovornicima kao bonus ponudili pitanje mogu li građanima dati garanciju da će se, ako dođu na vlast, zaista uhvatiti ukoštac s problemima koje navode i na što su spremni ako se pokaže da nisu ispunili predizborna obećanja.

Željko Kerum: Iza mojih obećanja stoje djela. Građani su vidjeli u prvom mandatu što sve mogu, što sam obećao izvršio sam i zato moja obećanja imaju težinu za razliku od drugih kandidata. Nakon izgubljenih osam godina, nemamo pravo gubiti još četiri.

Zdeslav Benzon: Kad budem izabran, neću popuštati dok ne ostvarim zacrtano. Moj tim i ja smo za sve što obećamo spremni ginuti do kraja.

Vice Mihanović: Građanima mogu obećati odlučnost, stručan pristup i vrijedan rad.

Nansi Ivanišević: Ukoliko građani ne budu zadovoljni mojim radom znat ću priznati i povući se.

Jakov Prkić: Obećavamo samo ono što možemo ispuniti i za to jamčimo. Ako se pokaže da nismo u stanju, dat ćemo ostavke. Ja prvi.

Ivica Puljak: Nikad se nisam razbacivao obećanjima koje ne mogu ispuniti. Građane pozivam da nas slobodno kontroliraju i kritiziraju, samo ćemo tako zajedno naprijed i od Splita napraviti centar svita.

Ivica Grković: Misao vodilja nam je "Realno za Split", jer ne želimo obećati što ne možemo ispuniti. Svaki eventualni zastoj i mogućnosti rješavanja ćemo iskomunicirati s građanima.

Branka Ramljak: Spremna sam sa svojim timom i sugrađanima raditi na ostvarenju danih obećanja, s građanima komunicirati procese i probleme, a ako bih se našla u situaciji da se projekti opstruiraju zbog sitnog politikantstva, povukla bih se, jer ne dopuštam da grad bude ičiji taoc, pa tako ni moje funkcije.

Ante Franić: Jamstvo je moje dosadašnje iskustvo i rezultati – uspješno sam vodio privatne tvrtke i velike sustave, siguran sam u sebe i članovi mog tima morat će držati tempo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:10