StoryEditorOCM
EU izbori 2024TKO ĆE STRADATI?

Vodeći politički analitičar i PR stručnjak za ‘Slobodnu‘ prognozira EU izbore - neki će nakon njih pakirati stvari...

Piše Zoran Šagolj
6. lipnja 2024. - 16:24

Svega 52 dana nakon parlamentarnih izbora, građani Hrvatske ove nedjelje ponovno će na birališta. Na redu su izbori za Europski parlament i odluka kojih će nas 12 zastupnica i zastupnika u idućih pet godina predstavljati u Strasbourgu i Bruxellesu.

U tjednu uoči glasanja pojavilo se nekoliko ispitivanja javnog mnijenja i svima im je zajedničko da u postotak ili dva razlike predviđaju pobjedu HDZ-a. To znači da bi ovaj put trebao izostati fenomen crnog labuda, kako je 2019. godine podbačaj Plenkovića i njegovih pulena (svega četiri mandata, isto kao i SDP) objasnio glavni stranački analitičar Robert Kopal.

– Ono što je sigurno jest formula 5-3-1, znači pet mandata za HDZ, tri SDP-a i jedan Možemo, dok preostala tri mandata lepršaju. Mogu biti za Most ili DP, mogu čak biti za liberalni blok, može isto tako biti i drugi za Možemo, četvrti za SDP ili u jako maloj šansi šesti za HDZ. Ali 5-3-1 je više-manje zadana shema – viđenje je spomenutih anketa i prognoza iz kuta jednog od naših vodećih političkih analitičara, profesora Žarka Puhovskog.

PR stručnjak Krešimir Macan, s druge strane, a iščitavajući iste ankete, predviđa pet mandata za HDZ, četiri SDP-u, jedan Možemo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 03:50