StoryEditorOCM
EU izbori 2024nema glavne face

U stožer Domovinskog pokreta stigli svi osim Bartulice: ‘Zapeo je u jednoj obiteljskoj situaciji...‘

Piše Vijesti SD
9. lipnja 2024. - 20:51

Prema izlaznim anketama najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ (33,74 posto) što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,81 posto ili četiri mandata.

Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,67 posto) te Možemo! (5,84 posto).

- Mi moramo biti zadovoljni. Vidjeli ste ovih dana koliko je kampanja bila prljava, bilo je svega. Citirat ću Alojzija Stepinca da im džaba svi mediji, kad neće doći do naših srca - kazao je Mario Radić pa nastavio: - Mi smo pričali o tome je li Bartulica kupio kuću i je li je prijavio 25.12. ili 4.1. Glavna tema je bila od čega živi, no narod je shvatio o čemu se tu radi. Ipak, to nam nije naštetilo, nije nam uzelo ništa glasova - rekao je, prenosi Jutarnji list.

- Što se tiče izlaznosti - ona je bila slaba. Stranke nisu imale nešto financija. Mi smo napravili sve što smo planirali ili htjeli. Mislim da smo kampanju odradili muški - zaključio je Radić.

image
Damir Krajač/Cropix

U stožeru Domovinskog pokreta u hotelu International u Miramarskoj do 19 sati skupilo se desetak istaknutih DP-ovaca, među njima Mario Radić, Josip Dabro, Davor Dretar, Igor Peternel, a zadnji je došao i Stipo Mlinarić Ćipe.

Kratki pljesak i povici uzbuđenja uslijedili su nakon objave da je DP dobio blizu 9 posto glasova, a zasad to znači da imaju jedan siguran mandat.

Saborski zastupnik Davor Dretar u kratkom je razgovoru za Jutarnji rekao da očekuje dva mandata za DP, ali da su to još spekulacije. Kao i to hoće li predsjednik stranke Ivan Penava i Stephen Bartulica biti ti koji će u Europu.

- Stvari su tu jasne, u konačnici će to definirati broj preferencijalnih glasova za svakog kandidata - rekao je.

Na pitanje koliko misli da je njihovoj kampanji naštetila nedavno otkrivena afera kolege Bartulice u kojoj je nejasno kako može imati ratu kredita gotovo u cijelom iznosu obiteljskih mu primanja, Dretar kaže da će se ta priča ispuhati do sutra u podne.

image
Damir Krajac/Cropix

- To je medijski konstruirana priča i ona će uskoro postati nebitna. Koliko vidimo prema anketama naša potpora na ovim izborima slična je i onima na parlamentarnima i mi smo treća stranka u zemlji - rekao je.

Predsjednik DP-a Ivan Penava je u stožer došao oko 19:30 i održao kratki govor. Prvo je čestitao svim okupljenima na izlaznim anketama koje zasad pokazuju 9 posto potpore za DP i jedan siguran mandat u europskom parlamentu.

- Ispratit ćemo ovo do kraja, krenuti dalje s radom i osigurati boljitak Republike Hrvatske, hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Prema svemu, Domovinski pokret je treća politička snaga u državi. Kako sada stvari stoje, s jednim mandatom naš Stjepo Bartulica bi trebao ići za Europu, a to će vjerojatno pokazati i preferencijalni glasovi - rekao je.

image
Damir Krajač/Cropix

Stjepo Bartulica, ipak, jedini je iz vrha DP-a koji još nije došao u stožer.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava za Jutarnji list je kratko komentirao trenutne rezultate izbornih anketa koje pokazuju da DP ima jedan mandat za EU parlament.

- Mi smo zadovoljni zasad i to je ono što smo priželjkivali jer Domovinski pokret dosad nije imao nijednog predstavnika u EU. Ako možda do kraja večeri dođe i drugi mandat to će biti samo slatke brige. Ja osobno nema ambicije za europski parlament, ali naš Stjepo Bartulica, međunarodni tajnik, je pokazao interes i odličan je kandidat - rekao je Penava.

image
Damir Krajač/Cropix

Na pitanje gdje je Bartulica, s obzirom na to da su se skupili svi iz vrha DP-a osim njega, Penava kaže da je saborski zastupnik nažalost zapeo u jednoj obiteljskoj situaciji, ali da će vjerojatno doći do 22 sata.

- To je i bio razlog zašto sno zadnjih dana slabije izlazili u javnost i manje komentirali cijeli slučaj i oko medijskih natpisa u vezi Stjepa. No, u narednim ćemo danima sve objaviti i nijedna brojka neće ostati sakrivena - ističe.

Pritom, dodaje, ne vjeruje da su medijski natpisi koji problematiziraju činjenicu da je Bartulica kupio kuću na moru i ima ratu kredita u iznosu ukupnih primanja ostavljajući mu nekoliko desetaka eura da preživi mjesec, naštetili kampanji ili Bartuličinom broju preferencijalnih glasova koji bi ga trebali lansirati u Europski parlament.

- Ja čak mislim da nam je to donijelo pažnju i pomoglo. Ono kako se kaže, nema loše reklame. Vjerujem da nam je cijeli taj slučaj zbio redove i potaknuo naše glasače na izlazak na birališta - naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 07:19