Višenamjenska arena Hydro koja će biti jedna od lokacija na kojima će se u Glasgowu odvijati skupovi i događanja 26. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama AFP
ZELENI OTISAK

Plan ‘zelenog otiska‘ vrijedan čak 30 milijardi funta

Piše Marija Čović
Foto Ewan Bootman
24. rujna 2021. - 15:00

Nešto više od mjesec dana ostalo je do početka 26. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, kojoj će od 1. do 12. studenoga biti domaćin škotski Glasgow, u koji će tih dana biti uprte oči svijeta.
Stotine svjetskih lidera okupit će se u gradu koji trenutačno nudi dvije potpuno različite slike kad su u pitanju zaštita okoliša, energetska učinkovitost i održivost.
S jedne strane je niz projekata, od kojih su neki već započeti, uz brojne studije izvedivosti koje predstavljaju pripremu za još veća ulaganja, od sadnje drveća i recikliranja odjeće do crpljenja topline iz rijeke Clyde i opsežnog poboljšanja izolacije stambenih prostora.
Plan glasgowskog "zelenog otiska" vrijedan je čak 30 milijardi funta, a obuhvat javnih radova trebao bi impresionirati velike strane ulagače i rezultirati zdanjima, prostorima i prometnim koridorima koji će biti u službi ljudi koji će se njima koristiti.
Među programima čija je realizacija već započela je i "Misija Clyde", koja uključuje pionirski plan grijanja područja uz obalu rijeke Clyde, kao i korištenje otpada za grijanje stambenih naselja u blizini centra za otpad Polmadie.
I Sveučilište Glasgow, koje gradi novi veliki kampus na području nekadašnje bolnice Western General, traži inovativne načine za osiguravanje edukacije i istraživanja s manjim utjecajem na okoliš.

image
Panoramski pogled na Glasgow, u kojemu se u studenome održava UN-ova konferencija o klimatskim promjenama AFP
John Guidi


Planira se proširenje mreže metroa, privatni sektor je uvelike uključen u kvalitetniju stanogradnju, s inovativnim sustavima grijanja iz pete generacije energetskih sistema.
Planira se i kompletna obnova izolacije i energetske učinkovitosti 428.000 stambenih jedinica, što će koštati oko deset milijardi funta, a podrazumijevat će preseljenje stanara na druge lokacije dok se radovi na njihovim domovima budu odvijali.
Bude li se to odvijalo prema planu, moglo bi osigurati 75.000 novih radnih mjesta i gradskoj ekonomiji donijeti 4,4 milijarde funta tijekom deset godina, kao i odstraniti deset milijuna tona ugljičnih emisija iz atmosfere svake godine.
Što će od tih ambicioznih planova u konačnici biti realizirano i koliko će vremena biti potrebno, tek će se vidjeti. U međuvremenu je pred vratima klimatski COP26 samit, a dva od nekoliko glasgowskih konferencijskih centara koji će biti domaćini različitih skupova i događanja imaju drugi najniži razred u kategorizaciji energetske učinkovitosti, oba su u razredu F, niži od toga je samo razred G, a najviši je razred A.
Vlasnicima kampusa Centre još je prije devet godina rečeno da investiraju u tehnologije ugljične neutralnosti, dok je onima u Armadillu savjetovano da investiraju u novu izolaciju i osvjetljenje kako bi smanjili štetnu emisiju u okoliš.
Od tada se ništa bitno nije promijenilo, kumulativno svi konferencijski centri koje je britanska vlada odabrala za klimatski samit u Glasgowu godišnje u atmosferu izbacuju oko 6659 tona ugljikova dioksida.
Nesumnjivo će to rezultirati i "podizanjem obrva" UN-ovih dužnosnika budući da UN-ove smjernice za zemlje domaćine kažu da bi za konferencije trebalo odabrati energetski učinkovita zdanja. Primjerice, za prethodnu klimatsku konferenciju COP25, održanu prije dvije godine, u Madridu je izgrađen posebni geotermalni energetski izvor za klimatizaciju prostora u kojima se konferencija održavala.
Klimatski aktivisti su s užasom reagirali na informacije o stanju konferencijskih centara u kojima će se COP26 održavati. Greenpeace je upozorio kako će predstojeći klimatski samit biti prvi na kojemu će prostori u kojima se održava biti jedan od "slonova u staklarni", drugi kažu kako je energetsko rasipanje šokantno i posramljujuće.
Upitna održivost centara u kojima će se klimatski samit održati sramota su za Glasgow kao i za vlade u Edinburghu i Londonu, koje propuštaju dati dobar primjer kad se radi o poboljšanju energetske učinkovitosti poznatih državnih zdanja.
Primjerice, Bute House, službena rezidencija škotske premijerke Nicole Sturgeon, je u D razredu energetske učinkovitosti, dok emisija ugljikova dioksida povezana s grijanjem rezidencije britanskog premijera u Downing Streetu raste drugu godinu zaredom...

Posebno su ambiciozni planovi za zelene prostore u gradu, koji je već bogat parkovima, ali namjerava zasaditi još 18 milijuna novih stabala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:50