StoryEditorOCM
ŽupaDirektorica TZ Župe Anamarija Kusalo

Vizualne promjene i besplatne knjižnice, novi doživljaj za turiste

Piše Anđelka Kelava
16. rujna 2024. - 10:49

Glavna turistička sezona se približava kraju, a ovo je vrijeme kada se u našim turističkim mjestima zbrajaju noćenja i financijski pokazatelji. Srebreno je ove godine zasjalo u punom sjaju, a župska vala dobila je niz novih sadržaja, uključujući i novu plažu Češke banje, koja je već ovoga ljeta postala omiljeno kupalište kako domaćih, tako i inozemnih gostiju. Nažalost, na župskom području još uvijek postoji dosta neobnovljenih turističkih objekata, što se sigurno odražava na ukupni dojam koji turisti ponesu nakon odmora u Platu, Mlinima ili Srebrenom...

Najviše gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva

Prema najnovijim podacima o posjećenosti turističkih mjesta na području Župe dubrovačke, rezultati su raznoliki. Dok hoteli bilježe nešto manji broj gostiju u odnosu na lani, privatni smještaj je tijekom kolovoza bio dobro popunjen. Prema podacima Turističke zajednice općine, u kolovozu je Župa dubrovačka ugostila 26.781 turista, koji su ostvarili ukupno 125.628 noćenja, što predstavlja pad od 6,42 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva. Od početka godine, Župa dubrovačka zabilježila je dolazak 97.935 turista, koji su ostvarili ukupno 417.843 noćenja, što je 94,85 posto u odnosu na prošlu godinu. Po vrsti smještaja, najviše noćenja zabilježeno je u objektima u domaćinstvu, s ukupno 208.531 noćenjem, što je 12 posto više u odnosu na prošlu godinu. O župskim turističkim brojkama i očekivanjima za posezonu razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice Župe dubrovačke, Anamarijom Kusalo.

Generalno zadovoljni

Jeste li zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke sezone u Župi dubrovačkoj?

Turistička sezona u Župi dubrovačkoj vrlo je dobro počela s predsezonom, a taj se trend nastavio i u glavnoj sezoni. Kod nacionalnosti koje najviše posjećuju Župu nema previše iznenađenja – među prvih pet su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Sjedinjene Američke Države i Poljska. Ove godine, u predsezoni i dijelu glavne sezone, nisu nam bili otvoreni svi hotelski kapaciteti, ali smo generalno zadovoljni. Ostvareno je 95 posto noćenja u odnosu na isti period lani.

Nastavljamo priču

Ove godine dosta je uloženo u vizualni izgled mjesta. Kakve su reakcije domaćih i gostiju?

Svake godine radimo na uređenju mjesta, a drago nam je što su se ove godine promjene primijetile. Htjeli smo malim stvarima i bojama ‘razbiti’ svakodnevicu, stvoriti novi doživljaj i fotostopove. Svaka ta sitnica za nas ima svoju priču i razlog postavljanja, a planiramo priču razvijati i dalje. Reakcije su više nego pozitivne – slike šarenih bicikala, crvenih klupa i ljuljačke u moru dijele se na društvenim mrežama. Posebno smo ponosni na besplatne knjižnice na dvije lokacije, u Mlinima i u Srebrenom. Rade po principu da se knjiga posudi i nakon čitanja vrati na svoje mjesto. Knjižnice su već itekako zaživjele i ispunile svoju funkciju.

Kakve su najave za posezonu?

“Najave za posezonu, prema informacijama koje smo neslužbeno dobili od privatnih iznajmljivača, ali i hotelskih objekata, vrlo su dobre. Nadamo se da će se takve i ostvariti.”

16. rujan 2024 10:51