StoryEditorOCM
ŽupaOdlazak kadrova

U župskoj Turističkoj zajednici ostala samo direktorica Anamarija Kusalo, evo zašto odlaze ostale dvije djelatnice

Piše dv
29. lipnja 2022. - 14:04

Od troje zaposlenih u župskoj Turističkoj zajednici ostala je samo direktorica Anamarija Kusalo. Dvije druge zaposlenice, Anita Butrica i Paula Miloslavić su trenutno su na godišnjem odmoru, a otkazni rok Aniti Butrici koja je 24 godine radila u TZ kao voditeljica računovodstva i TIC-a, traje 3,5 mjeseca, dok je Pauli Miloslavić koja je provela pet godina u TZ-u je kraći. Župski načelnik Silvio Nardelli u priopćenju za javnost objasnio je događanja u župskoj Turističkoj zajednici:

- Ne odgovara istini da su dvije djelatnice Turističke zajednice Općine Župa dubrovačka dobile otkaz, ali je istina da obje nisu pristale potpisati novi Ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima pa trenutno iste koriste godišnji odmor a nakon čega trebaju odraditi i otkazni rok. Navedenim djelatnicama je ponuđen novi Ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima temeljem Pravilnika koje je donijelo Turističko vijeće čime bi se njihova primanja smanjila, ali i ipak iznosila cca od 8.000 do 9.000 kuna neto.

Prije par godina utvrđeni su koeficijenti za obračun plaća djelatnicima ureda TZ-a, kao i osnovice koja je utvrđena u visini najniže mjesečne osnovice za obvezno osiguranje koju za svaku godinu utvrđuje Ministarstvo financija Naredbom o iznosima osnovica za obvezna osiguranja. Iz godine u godinu povećanjem te osnovice došlo je do značajnog nesrazmjera prema isto rangiranim radnim mjestima kako prema samoj Općini Župa dubrovačka tako i prema našim komunalnim društvima, Dječjem vrtiću i vatrogasnom društvu. Tako djelatnici TZ-a su za isto rangirani posao postali značajno više plaćeni. Posebno je važno napomenuti da u zadnje dvije godine TZ-e ima značajno manji prihod, primjerice prošle 2021. godine ukupan prihod iznosio je 886.000 kuna, a za plaće zaposlenih potrošilo se 587.000 kuna ili 66 posto izvornih sredstava.S ljudske strane razumijem nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća, međutim očekujem objektivnost i kolegijalnost od strane tih djelatnica. Očekujem da će djelatnice kroz otkazni rok odraditi ovu turističku sezonu, a već je zaposlena jedna studentica za rad u TIC-u, te planiramo i dodatnu. Ako se pokaže potreba za potrebe knjigovodstva možemo angažirati i neki od knjigovodstvenih servisa - poručio je načelnik Nardelli.

19. travanj 2024 00:44