StoryEditorOCM
ŽupaVEĆINOM GLASOVA UZ SUZDRŽANU OPORBU

Općinsko vijeće Župe dubrovačke izglasalo novi Urbanistički plan uređenja Kupari I

Piše DV Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
13. veljače 2020. - 17:12
Općinsko vijeće Župe dubrovačke većinom je izglasalo novi Urbanistički plan uređenja Kupari I., oporbeni vijećnici ostali su suzdržani.  Plan je predstavila Zrinka Rudež ispred izrađivača, tvrtke Urbanizam Dubrovnik, na prezentaciji su sudjelovali i predstavnik investitora Avenue ulaganja d.o.o. Luka Paladina te projektant, arhitekt Marko Dabrović ispred tvrtke 3LHD. Oporbeni vijećnici bili su skeptični nakon predstavljanja UPU-a, smatrajući da ima puno nedostataka te nedovoljnu
zaštitu lokalne zajednice, premalo predviđenog prostora javne i društvene namjene kao i zelenih površina, sve nauštrb želja investitora.

"Građani su isto tako skeptični, ali zbog dugog procesa donošenja UPU-a, ljudi su digli ruke, ohladili su se, ne vjeruju nikome, a najmanje investitori koji, otkad je ušao u tvrtke primjerice IGH, što je nekad bila institucija, one propadaju, pa nitko nam ne garantira da će ovaj opsežni projekt izvesti do kraja. - naglasio je oporbeni vijećnik Antun Bašić, ističući i ostala sporna pitanja - prometne povezanosti, kapaciteta kanalizacije, kapaciteta postelja, zatvorenosti resorta, manje parking mjesta oko projekta.

-U slučaju da država ne ispuni ono na što se obvezala - rekonstrukciju cesta, vodnog toka rječice Tarante, energoopskrbu, odvodnju i sve ostalo - investitor ne može započeti ama baš ništa, i upravo je to dobra stvar i to štiti ovaj plan. To što investitor neće moći raditi to neće biti naš problem, jer on nije ovdje najvažniji- ističe Jure Marić odgovarajući na pitanje.

Iako županijski prostorni plan predviđa okvir od maksimalno 1500 postelja, investitor je odlučio kako će brojka biti manja, a na kraju sjednice Paladina je održao i kratku prezentaciju projekta uređenja turističke zone Kupari I.

-.Radi se o jednom od najcjenjenijih brendova hotelskih operatera i najboljem izboru za sve, ali sam vezan uz ugovor ne mogu reći ime, ali država će izaći s time. I ja bih se osvrnuo na Pelegrin, prv obitna je ideja bila sačuvati ga. Pokušali smo s operaterom dogovoriti, ali sve je pokazalo da je apsolutno neupotrebljiv. Na mjestu Pelegrina i Kupara je 130 smještajnih jedinica, Grand je centar svega, a drugi hoteli - Goričina - 40 smještajnih jedinica, bit će to hotelski apartmani, najmanja jedinica 120 kvadrata. U roku od dvije godine investitor mora ishoditi dozvole za gradnju, mi to želimo prije, ali svjesni smo
hrvatske administracije- ističe Paladina.

-Imali smo sreću s investitorom a i budućim operaterom. Koncept ima znatno manje kapaciteta nego ranije i nego predviđa UPU, hotel ima samo 30 ključeva. Razmatrali smo zanimljivu topografiju uvale Kupari i tome prilagodili gradnju. Ne mijenja se status javnosti cesta, put koji danas vodi do mora kroz sredinu Kupara također, kao i sama morska i međuobalna šetnica, sreća da je to Općina izglasala i prije raspisivanja natječaja. Radi se o strmom terenu, vozit će se električnim vozilima kroz naselje. Površina javnog parkinga bit će 70-ak mjesta, a u produžetku javna garaža ispod današnjeg hpotela Kupari, bit će javno dostupna, kao i lučica za javnu namjenu. Dio plaže bit će vjerojatno pod koncesijom operatera, a sve ostalo javno, kao i danas- predstavio je projektant resorta Marko Dabrović.

Hotel Grand, koji će jedini proći kroz opreznu rekonstrukciju dok bi se sve ostalo rušilo, bit će centar resorta s luksuznim sadržajima - spa i wellness sadržaji, restorani i mjesto za brojna događanja. Resort će biti s minimalno 5 zvjezdica, a kao veliki dobitak projektanti vide zelenilo i šumu koja okružuje hotel Grand, i koja se provlači oko budućih ostalih objekata kao i prema moru, a Dabrović dodaje kako u naselju neće biti nikakvih ograda ni prepreka.
20. travanj 2024 06:55