StoryEditorOCM
ŽupaPROJEKT "KUPARI"|

NOVI HOTELSKI KOMPLEKS PROJEKTIRAT ĆE MARKO DABROVIĆ (3LHD): Kupari će biti nešto između rovinjskog Grand hotela Park i kineskog Gardena!

Piše Ahmet Kalajdžić
18. veljače 2021. - 18:56

Na sastanku predstavnika tvrtke Avenue ulaganja Alinom Yuvakajevom i Marijanom Tkacem s načelnikom Župe dubrovačke Silviom Nardelliem o bivšem vojno hotelskom kompleksu Kupari, vodstvo općine je doznalo u kojoj je fazi izrada projektne dokumentacije za Kupare. Demontaža željeznih i betonskih konstrukcija u kompleksu trebala bi započeti za petnaestak dana, a potom i rušenje u ratu stradalih hotela, osim hotela 'Grand'. Na sastanku je bio i član renomiranog arhitektonskog studia 3LHD, poznati dubrovački arhitekt Marko Dabrović.

image
Marko Dabrović
Cropix

-Kupari imaju prekrasni pogled na istok i objekte većinom uništene u ratu 90-ih a prostornim planom predviđen je puno veći broj kreveta. No, investitor i budući operator turističkog naselja odlučili su objekte podići na najveću moguću razinu da bi se smanjio broj korisnika tog prostora, što znači da će biti manje od pola broja kreveta predviđenog UPU-om. Uz to, ne 'zauzimaju' se nova građevinska područja, nego se radi na postojećim gdje postoje izgradnja te infrastruktura, a štiti se hotel'Grand' koji će se renovirati u izvornom obliku.

image
.
Cropix

Na pitanje koji su koncept i stil idejnog projekta te kad će javnost imati uvid, Dabrović ističe da je u arhitekturi uvijek najinteresantniji kontekst, odnosno kako se uklopiti u neku urbanu matricu te da Kupari imaju zanimljiv okoliš, što im je nit vodilja. - Idejni projekt tek nastaje i tek kasnije, kad bude potpuno završen moći ćemo ga prezentirati. Objekti će na zanimljiv način pratiti konture terena. Kod projektne dokumentacije ne ovisi sve o arhitektima. Puno je tu čimbenika jer je u projekt uključeno i mnogo stranih projektanata te konzultanata, takvi su standardi budućeg operatera. To znači da moramo koordinirati veći broj stručnjaka nego kad radimo projekt u Hrvatskoj. Veći broj sudionika je problem, ali i izazov da iz sebe izvučemo kreativni maksimum – ističe Dabrović.

Na upit jesu li Kupari izazov za novu nagradu i opasku da se bivši projektant Kupara, arhitekt David Finci držao odredbe kako Kuparska dolina nije za visoke građevine, Dabrović kaže da nisu dobili posebne zahtjeve investitora i da su im ruke otvorene. - Možemo sami rasporediti projektne zahtjeve, ali će rješenja biti niža nego su današnja, osobito od hotela Kupari koji ima deset katova. Radi se o dva objekta umjesto današnjih tri. Goričina će biti disperzirani hotel, a na prostoru Pelegrina i hotela Kupari gradit će se jedan niži, integrirani hotel, što znači da neće biti dvije neovisne zgrade, nego su dva volumena integrirana u isti objekt. To nikako neće biti mastodont, nego niži objekt koji će se izvrsno uklopiti u prostor.

image
Projekt 3LHD za novi dubrovački Belvedere
3lhd

Teško je riječima opisati ono što radimo, ali ako pogledate naše zadnje projekte na našoj web-stranici, projekt ide u tom smjeru. Projekte ne radimo radi nagrada nego pokušavamo za svaki projekt i klijenta dati sve do sebe. Suradnja sa stranim konzultantima je uvijek izazov jer imate problem od jezika, uzusa i običaja pa nadalje. Ali, na rovinjskom Grand hotelu Park smo surađivali s talijanskim interijeristima i suradnja se pokazala vrlo uspješnom, a hotel je nagrađen s više međunarodnih nagrada. Različite funkcije imaju različite materijale, ali nam nije ideja raditi samo s tradicionalnim niti samo sa suvremenim materijalima, nego prema potrebi prostora. Hoteli iziskuju strpljenja i terase, a drugi prostori imaju druge zakonitosti. U Kuparima će biti raznih pristupa- kaže dubrovački arhitekt.

image
Grand hotel Park u Rovinju
3lhd

Dabrović naglašava kako su im Kupari još jedan izazov te da će 3LHD učiniti sve da to bude arhitektonski nešto što će biti u duhu suvremenih stremljenja, a istovremeno svima na ponos i skladno uklopljeno u okoliš Kupara te prihvatljivo investitoru. Za više detalja o budućem izgledu Kupara svi se moraju strpjeti do početka ljeta, ali je očito da mnogo toga ukazuje kako će arhitektonska rješenja biti na tragu njihova projekta novog dubrovačkog Belvederea, rovinjskog Grand hotela Park i kineskog Gardena, ali u župskom stilu.

image
Kineski hotel Garden
3lhd
Four Seasons

Luka Paladina iz Avenue ulaganja je već otkrio da 99-godišnja koncesija za zonu Kupari I, koju je ta tvrtka dobila, teče od dana ishođene lokacijske dozvole. Javnost je iz toga zaključila da je investitoru u interesu što prije početi gradnju luklsuznog kompleksa od kojeg se očekuje da značajno podigne ukupnu kvalitetu destinacije i kompleks privesti funkciji u najkraćem mogućem roku. Iako to nije službeno objavljeno, sve ukatzuje da u Kupare dolazi prestižni je hotelski brand i lanac Four Seasons koji ima više od stotinu hotela širom svijeta koj ise mogu pohvaliti autentičnim luksuzom i najvišim profesionalnim standardima. Recimo i to da je jedan je od većinskih suvlasnika lanca Bill Gates te da je taj lanac daleko najluksuzniji brand koji će poslovati u Hrvatskoj.

16. travanj 2024 07:39