StoryEditorOCM
ŽupaSTALNO SE POVEĆAVA

Hoće li župska škola ostati jednosmjenska? Sad sve ovisi o Ministarstvu

Piše DV
9. srpnja 2021. - 14:36
Zgrada osnovne škole Župa dubrovačka. Zbog nedostatka mjesta za sljedeću školsku godinu od rujna, đaci 3. i 4. razreda će u toj školi morati ići u dvije smjene Tonci Plazibat/Cropix

Osnovna škola Župa dubrovačka u školskoj godini 2021./22. brojat će ukupno 915 učenika raspoređenih u 39 razrednih odjeljenja, čime je postala najvećom školom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Škola se po broju učenika iz godine u godinu povećava za po jedno ili dva razredna odjela, ali unatoč tome uspijeva se organizirati jednosmjenski rad i produženi boravak djece. Nažalost, svi prostorni kapaciteti u obje školske zgrade su iscrpljeni, a sljedećoj školskoj godini imamo povećanje za dva razredna odjela te ćemo biti prisiljeni raditi u dvije smjene, što bi za sve nas bio veliki korak u nazad. Prelazak na rad u dvije smjene uvelike bi utjecao na kvalitetu života ne samo djece i roditelja nego i cijele lokalne zajednice. Učenici bi ostali zakinuti za mnoštvo izvanškolskih i sportskih aktivnosti koje se inače odvijaju u popodnevnim satima, stoji u priopćenju Općine Župa dubrovačka. 

Općina Župa dubrovačka, Osnovna škola Župa dubrovačka i Županija Dubrovačko-neretvanska su nakon provjere svih raspoloživih opcija uspjeli pronaći rješenje kojim bi uspjeli barem privremeno premostiti ovu situaciju do planirane dogradnje škole na Mljekari.

Naime, nedaleko od postojeće zgrade Osnovne škole nalazi se postojeća zgrada u vlasništvu Zaklade Antun Miloslavić. Općina Župa dubrovačka je sa Zakladom potpisala Sporazum kojim se u predmetnoj zgradi predviđa uređenje Kulturno-informativnog centra ''Antun Miloslavić'' koji bi obavljao bi djelatnosti iz područja kulture i obrazovanja. 

Postojeća zona je Urbanističkim planom uređenja namijenjena upravo za javnu i društvenu namjenu (D) te je u tu svrhu već izrađen Projekt rekonstrukcije, a kako se radi o kompatibilnom prostoru i namjeni, Općina Župa dubrovačka je od Zaklade Antun Miloslavić dobila suglasnost da se predmetna zgrada uredi i koristi za potrebe Osnovne škole Župa dubrovačka čime bi privremeno riješili ovaj problem i omogućili nastavak jednosmjenskog rada.

Na sastanku župana Dubrovačko-neretvanske župana Nikole Dobroslavića i načelnika Općine Župa dubrovačka Silvia Nardellia rečeno je da su i Županija i Općina spremni osigurati sredstva za uređenje ovih prostora kako bi od rujna 2021. godine svi učenici osnovne škole Župa dubrovačka nastavili pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Sama zgrada se nalazi 350 m dalje od postojeće zgrade Osnovne škole na Kantulama, a neposredno uz nju je smještena autobusna stanica s pješačkim prijelazom tako da ne bi došlo do promjena u redovnom prijevozu učenika, a samim time ni do povećanja troškova prijevoza.

Radovi se odnose na uređenje i opremanje tri učionice, dva sanitarna čvora te zbornice. U svrhu protupožarne zaštite predviđeno je i probijanje još jednih vrata u svrhu izlaza za evakuaciju

Osim unutarnjih radova predviđeno je i uređenje i zaštita kompletnog vanjskog dvorišta do postojećeg dječjeg igrališta i parkinga od ambulante. Zbog sigurnosti djece pristup je planiran od pravca ambulante teje u tu svrhu planirana izgradnja pješačke staze između zone ambulante i zgrade u kojoj će nadamo se od rujna ove godine nastavu pohađati tri razreda razredne nastave.

Prijedlog uređenja prostora u zgradi Zaklade Antuna Miloslavić je već izrađen te je dostavljen Ministarstvu znanosti i obrazovanja čija suglasnost je potrebna kako bi se moglo ići u realizaciju projekta.

Iskreno se nadamo da će resorno Ministarstvo u što kraćem roku pregledati prijedlog i projektno rješenje te potvrditi da planirani standardi odgovaraju privremenom korištenju zgrade u svrhu odvijanja nastave, u protivnom ćemo nažalost biti prisiljeni dio nastave planirati u dvosmjenskom obliku rada što naravno nije nikome u interesu, stoji u priopćenju.

Iz tog razloga se nadamo da ćemo suglasnost dobiti čim prije kako bi mogli krenuti u realizaciju ovog projekta i kako bi sve bilo spremno do rujna ove godine.

Prioritet je i dalje dogradnja postojeće škole na Mljekari koja je kroz prostorno-plansku dokumentaciju definirana kao zona Školskog centra (postojećeg i planiranog), iz tog razloga je Općina osigurala novac (preko 1,5 mil. kn) za kupnju dodatnog zemljišta unutar zone Školski centar, financirala i provela postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana uređenja ''Školski centar'', a u tu svrhu su Općina Župa dubrovačka i Dubrovačko-neretvanska županija osigurali sredstva za izradu Idejnog i Glavnog projekta.

Također, Općina Župa  dubrovačka konstantno prati potrebe i sukladno financijskim mogućnostima pomaže normalnom funkcioniranju Osnovne Škole Župa dubrovačka, od financiranja (preko 5 mil. kuna) dovršetka izgradnje školske sportske dvorane (započetu od strane Ministarstva) uređenja prostora zgrade ''stare'' škole na Kantulama te godišnjeg izdvajanja gotovo 500.000,00 kn za organizaciju produženog boravka i različitih školskih projekata i aktivnosti.

Općina Župa dubrovačka, Osnovna škola Župa dubrovačka i Dubrovačko-neretvanska županiaj još se jednom zahvaljuju Upravnom vijeću Zaklade ''Antun Miloslavić, pok. Luka - Postranje'' na razumijevanju i suradnji ne samo za korištenje zgrade već i za ostale aktivnosti koje provode na dobrobit žitelja Općine Župa dubrovačka. 

19. travanj 2024 12:49