StoryEditorOCM
ŽupaLOKALNI IZBORI 2021. |

ČELNICI ŽUPKE ANTUN BAŠIĆ I MARKO MILOSLAVIĆ S nama će Župa postati općina s pet zvjezdica!

Piše Anđelka Kelava
29. travnja 2021. - 10:13

U Župi dubrovačkoj vladajućem HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima, između ostalih, suprotstavit će se i ŽUPKA. S kandidatom za načelnika Općine i čelnikom stranke Antunom Bašićem te njegovim zamjenikom Markom Miloslavićem, razgovarali smo o aktualnom trenutku Župe dubrovačke i pripremama za svibanjske izbore.

Na predstojeće lokalne izbore izlazite s programom 'Možemo bolje'. Upoznajte nas s naglascima programa ŽUPKE.

Antun Bašić:Kako bismo izgradili zajednicu u kojoj su svi elementi razvoja ravnomjerno zastupljeni te kako bi svaki pojedinac ostvario svoje osobne i društvene ciljeve, osmislili smo sustav razvoja Općine koji se temelji na četiri glavna elementa razvoja lokalne samouprave; Društvo, Uprava, Gospodarstvo i Prostor. Kada je riječ o razvoju društva, kao glavne zadatke možemo izdvojiti izgradnju i uređenje prvog župskog muzeja te kulturnog i sportskog centra. Što se tiče same uprave, planiramo formirati Odsjek za EU fondove, kako bi se mogli orijentirati na povlačenje sredstava iz EU fondova za financiranje većine kapitalnih projekata. Provest ćemo i digitalnu transformaciju općinske uprave te razviti sustav stimulacije zaposlenih za uspješno odrađene radne zadatke. Naše gospodarstvo se trenutno nalazi u razdoblju ozbiljne ekonomske i financijske krize, stoga planiramo pomoći našim obrtima i poduzećima kako bi prebrodili ova teška vremena i kako bi se čim prije vratili na put oporavka. Jedan od takvih poteza će biti i postupno smanjenje prireza porezu na dohodak, te pokretanje poduzetničkog inkubatora. Što se tiče prostora, glavni fokus nam je na prometu i zaštiti okoliša. Uvesti ćemo inovacije u upravljanju prometom, ustrojiti prometno redarstvo te uvesti sustav pametnog upravljanja prometom. Što se tiče zaštite okoliša, ova administracija će imati nultu stopu tolerancije prema divljim deponijama, one moraju postati stvar prošlosti, a nastala šteta se mora sanirati u što kraćem roku.

image
Božo Radić/cropix

Ako osvojite vlast, što će biti vaš prvi korak odnosno projekt?

Antun Bašić: Krenut ćemo od općinske uprave, jer ako želimo biti bolji od dosadašnje vlasti, moramo stvari raditi na drugačiji način. Dakle, prvo ćemo provesti proces rekonstrukcije upravnih tijela općine, osnovati Odsjek za EU fondove, provesti reviziju dosadašnjeg rada općine, provesti digitalizaciju općinske uprave i krenuti u realizaciju projekata koji su trenutno u pripremi. Radi se o projektu izgradnje i uređenja Zelene place na Servisnoj zoni, izgradnji dječjeg igrališta na Brašini, Reciklažnog dvorišta, provođenju Plana gospodarenja otpadom te dovršetku projekta izgradnje Groblja Dubac. Uz navedeno, bez odgode ćemo pokrenuti projekt Poduzetničkog inkubatora te ćemo kroz analizu općinskih financija osmisliti paket mjera kojima će cilj biti porezno rasterećenje naših sugrađana. Što se tiče razvoja kulture, već u prvim danima planiramo inicirati formiranje „Kulturnog vijeća“ sačinjenog od istaknutih sugrađana s polja kulture. Njihov će zadatak biti razvoj strategije revitalizacije kulture i zaštite kulturnih dobara na području Općine Župa dubrovačka.

Je li teško raditi kampanju u vrijeme epidemije? Što reći biračima u vrijeme zdravstvene i ekonomske ugroze, kad su mnogi izgubili posao, a nitko ne zna što nas sutra čeka?

Marko Miloslavić:Ne možemo uvijek računati na povoljne ekonomske, zdravstvene i društvene prilike. Krize su sastavni dio života svakog pojedinca, pa tako i zajednice. Mjera uspjeha je u mogućnosti prilagodbe na novonastale okolnosti. Trenutna situacija je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer prema našim analizama, samo su privatni iznajmljivači u prošloj godini ostvarili oko 70 milijuna kuna manje prihoda od noćenja turista u odnosu na 2019. godinu. Uz to, na području Župe na kraju 2020.g. je bilo 440 nezaposlenih osoba. Rješavanje pitanja epidemije se provodi na višim instancama, a ono što mi možemo napraviti kao lokalna samouprava je optimizirati rad općinske uprave kako bi bila učinkovitiji i u konačnici jeftiniji servis građanima, te se orijentirati se na vanjske izvore financiranja (EU fondovi). U naredne četiri godine naš uspjeh će se mjeriti po količini uspješno ostvarenih projekata financiranih iz vanjskih izvora financiranja.

Je li župska općina na pravi način reagirala u vrijeme pandemije u smislu pomoći najpogođenijima ovom situacijom?

Antun Bašić:Aktualna vlast u Općini ima iskrivljenu sliku svoje uloge u našoj zajdednici i nije napravila dovoljno kako bi pomogla onima koji su najviše pogođeni. Naši vijećnici su još u travnju prošle godine predlagali određene uštede u proračunu, ukidanje naknada članovima nadzornih odbora, naknada vijećnicima, smanjenje prireza porezu na dohodak, paušalnog poreza za privatne iznajmljivače i smanjenje naknada za zakup javnih površina. Uz to smo predlagali i pomoć obrtnicima i poduzetnicima. U manjoj mjeri, naši su prijedlozi uvaženi, ali dobar dio mjera koje smo predlagali aktualna vlast nije imala hrabrosti prihvatiti i provesti.

Čini mi se da su u prvom redu gledali kako sebi omogućiti neometan rad bez većih briga i bez rizika.

image
Božo Radić/cropix

U protekle četiri godine predstavnici vaše stranke imali su priliku sudjelovati u radu Općinskog vijeća Župe dubrovačke. Jeste li zadovoljni vašim angažmanom i doprinosom, jesu li se vaši prijedlozi uvažavali?

Marko Miloslavić:Rad naših 6 vijećnika u posljednje četiri godine bitno je promijenio sliku Općinskog vijeća. Za početak mandata bih mogao istaknuti pitanje Zajednice sportova, koja je u konačnici i osnovana. Inzistirali smo na zakonitom i transparentnom donošenju proračuna, donošenju Plana gospodarenja otpadom, bržoj realizaciji kapitalnih projekata poput kanalizacije, racionalnijem trošenju proračunskih sredstava, posebno kada je riječ o naknadama za rad nadzornih odbora i općinskog vijeća, komunalnom redu, pitanju prometa itd. Štitili smo interese naših sugrađana, otvarali teme poput ventilacije školske sportske dvorane, osporavali donošenje odluka na štetu naših sugrađana, kritički se postavljali prema odlukama vezanim za prostorni plan i urbanističke planove, pratili rad upravnih tijela i davali prijedloge za određene proračunske stavke, pokretanje projekta uređenja Zelene place, poduzetničkog inkubatora, za socijalne mjere, posebno kada je riječ o obiteljima s većim brojem djece i socijalno ugrožene sugrađane. S obzirom da gotovo svi dolazimo iz privatnog sektora i da smo se našim radom u vijeću bavili u svoje slobodno vrijeme, mislim da smo uspjeli ostvariti sve ono što se očekuje od kvalitetne oporbe. Jesmo li mogli bolje? Naravno da smo mogli, važno je da smo svjesni svojih mana i vrlina i da smo spremni nastaviti raditi i razvijati se kako bi što bolje koristili naše vrline, a kako bi naše mane maksimalno umanjili.

Što je, po vašem mišljenju, aktualna općinska vlast trebala ostvariti, a nije?

Antun Bašić: Njihov zadatak je bio ispuniti ono što su svojim biračima obećali u predizbornoj kampanji 2017. godine. A među ostalim, obećali su: početak korištenja Groblja Dubac krajem 2020., Dječji vrtić u Kuparima, proširenje Škole na Mljekari, spomen sobu Braniteljima, šetnice Mlini – Plat i Srebreno – Kupari, dva Reciklažna dvorišta, početak izgradnje Doma za starije i nemoćne, uređenje raskrižja u Srebrenom (još uvijek se gradi), njegu starijim osobama u njihovim domovima, besplatnu podjelu hrane potrebitima itd. Trebala je biti gotova i pristupna cesta prema Policijskom domu, a malo se napravilo i po pitanju komunalne lučice u Srebrenom. Sve su to obećanja koja nisu ispunjena i na kojima aktualna vlast zapravo ništa konkretnije nije napravila u posljednje četiri godine. Osim navedenoga, nije se niti pokušalo provesti Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Župski proračun je ograničen, jedini realni dodatni izvor financiranja su fondovi Europske unije, a u tom smjeru Općina je morala napraviti konkretnije korake te uložiti maksimalne napore u pripremi dokumentacije, kako bi se prijavili na dobivanje bespovratnih sredstava iz tih fondova. Tu grešku ŽUPKA želi ispraviti.

image
Božo Radić/cropix

Često ste isticali kako ne vjerujete da će se projekt Kupara uopće realizirati. Prije dva mjeseca predstavnici tvrtke Avenue ulaganja ipak su se pojavili u Župi i sastali s predstavnicima vlasti. Također je rečeno kako će projekt raditi poznati dubrovački arhitekt Marko Dabrović. Jeste li promijeniti vaš stav o ovoj investiciji ili i dalje mislite da investitor kupuje vrijeme?

Antun Bašić:Pogledate li kronologiju događanja oko obnove Kupara i ako znate da se realizacija tog projekta na terenu nije pomaknula s mrtve točke još od 2015. godine, onda vam je jasno zašto smo skeptični kada je riječ o realizaciji tog projekta. Osim toga, uzmete li u obzir koliko će porezne obveznike koštati ta investicija, jer je država na sebe preuzela uređenje komunalne infrastrukture, izgradnju trafostanice, izmještanje dijela korita rijeke Tarante, onda se postavlja pitanje isprativosti tog projekta za lokalno stanovništvo. Da ne bi bilo zabune, mi nismo protiv obnove Kupara, dapače, bili bi sretni da su oni obnovljeni prije pet i više godina, ali sve do sada viđeno nam ne ulijeva povjerenje da će se Kupari uskoro početi obnavljati. Konstantno se u prvi plan gura pojam resorta s pet zvjezdica, međutim nitko ne govori gdje će završiti građevinski otpad nastao rušenjem postojećih objekata i na koji će se sustav odvodnje otpadnih voda priključiti novi resort. To su pitanja kojima se mi kao lokalna samouprava moramo baviti, na nama je da zaštitimo interese lokalnog stanovništva ispred interesa bilo kojega investitora, a to mi upravo i radimo.

Dosta oštra polemika vodila se između vas i načelnika Nardellija vezano za Plan gospodarenja otpadom.

Marko Miloslavić: Donošenjem Plana gospodarenja otpadom, Župa dubrovačka je konačno napravila korak naprijed ka održivom gospodarenju otpadom, ali ne možemo biti zadovoljni jer je to naša Općina napravila posljednja u županiji. Općina nije ispoštovala ni odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i zbog toga svake godine plaćamo više od 100.000,00 kn kazne. S druge strane, načelnik kao odgovorna osoba nije na sebe preuzeo odgovornost za takvo stanje i nije poduzeo potrebne mjere kako bi se ovo prioritetno pitanje riješilo. Na moje vijećničko pitanje o Planu gospodarenja otpadom, načelnik nas je u svibnju prošle godine uvjeravao kako je plan pripremljen, međutim, kroz daljnje upite stručnim službama, zaključili smo da se plan tek mora izraditi i kako u tom trenutku nije postojao. U svakom slučaju, bitno je da je Plan donešen, a sad je na nama da ga u cijelosti provedemo.

Veliki problem u Župi dubrovačkoj su nelegalni deponiji otpada. Ukoliko dođete na vlast kako ćete ih vi riješiti?

Antun Bašić: Kao što sam više puta istaknuo: kao društvo moramo imati nultu stopu tolerancije prema divljim deponijama. Prije nešto više od četrdeset godina, komunalni otpad se iskrcavao s Dupca u more i to je bio standard. Novijim generacijama danas je takva praksa nezamisliva isto kao što će nekim budućim generacijama biti nezamislivo da smo imali divlje deponije na obroncima župskih brda. U skladu sa pozitivnim zakonima RH, poduzet ćemo sve što je u okviru tih zakona dopušteno kako bi zaustavili daljnje odlaganje otpada na tim deponijama i kako bi nastalu štetu sanirali. Tako ćemo donijeti mjere za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada, sve deponije staviti pod video nadzor, koristiti fizičke barijere kako bi se onemogućilo daljnje odlaganje otpada i u suradnji s drugim institucijama ponuditi alternativna rješenja za zbrinjavanje građevinskog i drugog otpada.

image
Božo Radić/cropix

Na predstojećim lokalnim izborima će po svemu sudeći biti četiri kandidata za mjesto načelnika. Kako ocjenjujete konkurente? Je li izazov ući u utrku s HDZ-ovim načelnikom koji je u prethodnim mandatima premoćno pobjeđivao u Župi dubrovačkoj?

Marko Miloslavić: Do kraja travnja ćemo znati točan broj kandidata za mjesto načelnika Općine Župa dubrovačka. ŽUPKA je još krajem veljače predstavila gosp. Antuna Bašića kao svog kandidata, a nedavno smo predstavili i program. Prema aktualnim anketama Antun je glavni favorit za dobivanje povjerenja većine stanovnika Župe dubrovačke, s oko 50 posto podrške. Podržavamo svakog pojedinca koji se odlučio uključiti u politički život Župe, čije su namjere usmjerene prvenstveno u interesu stanovnika naše zajednice, a ne svoj osobni interes. Mislim da je veći izazov aktualnom načelniku ući u utrku s nama, jer će mu biti teško opravdati objektivan neuspjeh u realizaciji svih onih projekata koje je obećavao na prošlim izborima. Mi u ovu utrku ulazimo neopterećeni, ali spremni preuzeti upravljanje Općinom i spremni služiti našim sugrađanima u naredne četiri godine. Naš optimizam se temelji na našemu radu i zalaganju te sve većoj podršci koju osjećamo u posljednjih godinu dana.

Poruka Župljanima

Što biste uoči predstojećih lokalnih izbora, poručili žiteljima Župe dubrovačke?

Pred nama su četiri godine pune izazova s kojima se kao zajednica moramo suočiti bez uzmicanja. Kako bi se na pravi način suočili s izazovima, promijenit ćemo način rada općinske uprave i stvoriti kvalitetne uvjete za razvoj naše zajednice. Oslobodit ćemo veliki potencijal koji Župa ima, a koji do sad nije na pravi način iskorišten. Pokrenut ćemo kulturni život, a razvojem sportske infrastrukture pozicionirati Župu na sportsku kartu Hrvatske. Kroz suradnju s gospodarstvenicima stvorit ćemo uvjete za brži oporavak i kvalitetniji razvoj našega gospodarstva, a našim mlađim sugrađanima omogućit ćemo sve potrebne uvjete za njihov razvoj i ostvarivanje svih njihovih potreba na području Župe dubrovačke. ŽUPKA je pozitivna promjena koja je potrebna našoj zajednici kako bi izgradili Općinu s pet zvjezdica. Ponosni smo što smo dio ove zajednice, a Župu smatramo svojim jedinim domom. Služiti zajednici i graditi naš dom je naša misija, zato vas danas pozivamo da podržite projekt ŽUPKE.

23. travanj 2024 23:06