StoryEditorOCM
ŽupaNAJVEĆI AMERIČKI PRAZNIK

Amerikanka Nancy Chicago je zamijenila Župom, ponosna je na svoje hrvatske korijene, a današnji ‘Independence day‘ proslavit će s prijateljima uz hamburgere, pitu od jabuka, rock‘n‘roll, country...

Piše Gabrijela Bijelić
4. srpnja 2022. - 18:57

Današnji ponedjeljak poseban je dan za Amerikanku Nancy Grbavac Perović, medicinsku sestru iz Chicaga s adresom u Župi dubrovačkoj. S prijateljima slavi Dan nezavisnosti, najveći praznik u Sjedinjenim Državama. S tim datumom je sudbinski povezan i njezin dolazak u Hrvatsku:

image

Sve u stilu Independence Daya

Trevor Bexon/Afp

- Točno na 4. srpnja prije dvije godine, baš na današnji dan, doputovala sam avionom u Dubrovnik iz Amerike kad su se otvorile zračne linije. Bilo je to doba kad se korona pojavila, svi smo se bojali, ni promet nije išao kako treba, a ja sam pomislila kako je to čudno... Moji roditelji, mama iz Međimurja, a tata iz Borova sela, svojedobno su išli preko Atlantika bježeći od komunizma, a ja se sad vraćam u Hrvatsku u bijegu od korone – priča nam Nancy na tečnom hrvatskom.

Sa suprugom Edwardom, rođenim u Americi, čije je roditelje nostalgija iz Illinoisa vratila u rodnu Lijepu našu, nastanila se u Župi dubrovačkoj, u kući koju je naslijedio, preko puta Sub Citya. Tamo ima sve što treba za ugodan život. Starija kći Gabriella živi s njima, mlađa Adriana u SAD-u se školuje za medicinsku sestru. Nancy ima dvojno državljanstvo i ponosna je što govori jezik svojih predaka, ponekad malo zapinje s čitanjem, no dobro se snalazi a u srcu ima pregršt ljubavi za obje države.

image
Joe Raedle/Afp

Na upit koliko je još Amerikanaca u Dubrovniku i široj okolici, kaže kako ne zna, no sigurno nisu ni približno brojni kao, primjerice, Englezi:

- Na stranici 'Americans of Croatia' piše da nas ovdje ima ukupno 358, ali to je u cijeloj Hrvatskoj. Svakako bi me veselilo da nas ovdje na jugu ima više, klima i ritam života su savršeni – ističe naša sugovornica koja većinu vremena kani provoditi u Hrvatskoj, a do Amerike ići povremeno, toliko da očuva spone stečene kroz godine provedene s onu stranu 'bare'.

Na kraju nam otkriva što sve podrazumijeva dobra zabava uz Independence day:

image
Stefani Reynolds/Afp

- Roštilj, piknik, pita od jabuka i raskošan vatromet, bez toga ne ide! Doma u Americi se okupljamo na plažama, na livadama, gdje god se sjetimo, s prijateljima slavimo uz hamburgere, pečeni kukuruz, apple pie i kolače sa želeom...ima tu varijacija, sjevernjačka kuhinja i southern style nisu isti, ovaj drugi je pikantniji - nabraja Nancy američke delicije i okuse koje simboliziraju najveći državni praznik u Americi. A kako uz iće ide i piće, doznajemo i što se pije u posebnoj prigodi:

- Najviše hladno pivo, ali i ovo drugo što i vi pijete, vina i kokteli. Najvažnije je ipak biti u dobrom društvu, tad je sve slađe. A ne smije se zaboraviti ni sladoled. I glazba. Puno glazbe. Sviramo najveće američke hitove, od rock'n'rolla, preko bluesa i countrya, svi su dobrodošli – zaključuje simpatična Župka iz Chicaga. Kod nje doma večeras neće biti spektakularne pirotehnike, ali zabave neće nedostajati uz bazen u Villi Plat.

 

 

 

20. travanj 2024 16:27