StoryEditorOCM
PrimorjePRIMOPREDAJA U SLANOME

Vatrogasci iz Dubrovnika, Dubrovačkog primorja, Smokvice i Mljeta preuzeli vrijednu opremu za intervencije kod onečišćenja mora

Piše Hina
26. travnja 2022. - 14:04

Milijun kuna vrijednu opremu za intervencije prilikom onečišćenja mora, nabavljenu kroz europski projekt prekogranične suradnje STREAM, preuzele su u utorak u Slanome vatrogasne postrojbe iz Dubrovnika, Dubrovačkog primorja, Smokvice i s Mljeta.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je dosad ostvareno devet europskih projekata prekogranične suradnje, ukupne vrijednosti veće od 36 milijuna kuna.

"Najveći dio njih namijenjen je vatrogasnoj i protupotresnoj zaštiti te zaštiti od poplava i onečišćenja na moru. U dolini Neretve smo osnovali Centar za poplave, a u Kuli Norinskoj pri kraju je zgrada Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite. Imamo i četiri vatrogasna broda i spremni smo za sve intervencije", rekao je Dobroslavić.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović izjavio je kako je najviše opreme dobio brod za ekološke intervencije u Slanome, a dio je namijenjen postrojbama koje u svom sastavu imaju plovila.

"Dosadašnje iskustvo nam je ukazalo na značaj dobre opremljenosti. Na nizu intervencija nije bilo velikog onečišćenja, a odrađivali smo i prijevoz ljudi i potrage. Ipak, trebamo biti oprezni jer turizam ponovno raste, a posebno nautički turizam", rekao je Simović.

Nakon primopredaje održana je i pokazna vježba.

26. travanj 2024 10:51