StoryEditorOCM
PrimorjePrekogranična suradnja

U Dubrovačkom primorju održana prva biciklistička manifestacija ‘Via Franciscana‘

Piše Dunea
7. listopada 2023. - 13:48
 Promotivna biciklisticka manifestacija ‘Via Franciscana‘, prekogranicna suradnja RH i BiHTonci Plazibat/Cropix

U sklopu projekta ‘Kulturna ruta Franciscana‘ u Slanom je danas održana promotivna biciklistička tura u sklopu projekta koji financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH. U prvoj biciklističkoj turi sudjelovali su Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”, BK Mostar, biciklistički klub Relaks iz Metkovića, te lokalni zaljubljenici u aktivni način života.

Projekt provode Ured Vlade Županije Zapadno-hercegovačke za europske integracije i Regionalna agencija DUNEA, što dodatno naglašava važnost kulturne razmjene i promocije bogate baštine ovih regija.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Tura duljine oko 12 kilometara krenula je iz franjevačkog samostana Sv. Jeronima u Slanome, preko Grgurića, Kovačevog brijega, Majkova i odmorišta/vidikovca Gajina, natrag novom cestom u Majkovima, preko Banje i ponovno do franjevačkog samostana.

Sudionicima i uzvanicima uvodno su se obratili ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić i direktor turističke zajednice općine Dubrovačko primorje Slaven Zvono, a cijelu manifestaciju je podržao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Kratko predavanje o projektu održao je ravnatelj Ureda za europske integracije Zapadnohercegovačke županije Ivan Jurilj i sam strastveni biciklist koji je također odvozio turu.

Dobrodošlicu sudionicima manifestacije poželio je fra Damjan Perić. Trasu su osiguravali pripadnici JVP Dubrovačko primorje.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić istakla je važnost vrednovanja kulturno povijesne baštine, posebno kroz razvoj i promociju kulturnih ruta koje mogu imati ne samo lokalni i regionalni, već i međunarodni značaj.

- Iako je Dubrovačko-neretvanska županija napravila ogromne iskorake u vrednovanju kulturno povijesne baštine, „Franciscana“ je ipak jedinstvena jer će se ovim projektom razviti jedinstven doživljaj putovanja kroz specifičnu i turbulentnu povijest ovih prostora čiji su aktivni sudionici franjevci koji su djelovali na ovim prostorima.

Ova biciklistička tura prilika je za upoznavanje bogate franjevačke povijesti ali i lokalnih običaja, tradicije i prekrasne prirode. Sudionici su se na svojoj turi zaustavili i u Kući meda u Majkovima gdje su imali prilike degustirati pčelinje proizvode i razgledati malog muzeja pčelarstva, vidjeti apisarij i naučiti nešto o pčelama medaricama i košnicama.

Današnja biciklistička manifestacija samo je jedna u nizu promotivnih biciklistički tura koje se organiziraju u svrhu promocije i razvoja cjelovite ‘Kulturne rute Franciscana.‘ Već idući vikend, točnije 15. listopada ‘Franciscana‘ će se promovirati u Konavlima i franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u sklopu biciklijade “Đir za Gušt” koju organizira Biciklistički klub Konavle. Manifestacija ‘Franciscana‘ održat će se i u Orebiću.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Projekt ‘Kulturna ruta Franciscana‘ za cilj ima umrežavanje franjevačkih samostana te muzeja, knjižnica,galerija i drugih franjevačkih ustanova vezanih uz franjevačke samostane, u jedinstvenu kulturno-turističku rutu pod nazivom „Franciscana“.

„Franciscana“ predstavlja platformu kroz koju će se kulturno, ali i turistički, vrednovati vrijedna kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, koja je primarno očuvana zahvaljujući djelovanju franjevaca na ovim prostorima. Pripadnici tog reda su na ovim prostorima prisutni još od 13. stoljeća, te su osim dušobrižništva širili prosvjetu i kulturu kao jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela, te čuvari kulturno-povijesne baštine.

„Franciscana“ je već pokrenuta u Hercegovini kroz organizaciju biciklističkih tura između franjevačkih samostana u Hercegovini, a potvrdila se i potreba da se ovakva inicijativa proširi na cijeli prostor na kojem su djelovali franjevci.

   Kulturna ruta Franciscana

Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

 

image

DUNEA PREKOGRANIČNA SURADNJA

 

 

 

04. svibanj 2024 13:20