StoryEditorOCM
PrimorjePREGLED GODINE

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić: Nakon dvije pandemijske, ovo je bila jako uspješna godina

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
31. prosinca 2022. - 16:23

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje nabrojao je projekte koji su provedeni u godini na izmaku:

- Ova, 2022. godina bila je izazovna nakon dvije pandemijske i svih problema koje je donijela korona i rat u Ukrajini. Ali na kraju godine možemo reći da je ovo bila uspješna godina, naročito u turističkom smislu gdje smo ostvarili preko 80 posto rezultata iz 2019. godine. Općina je nastavila s brojnim projektima - na cijelom području općine postavlja se brzi internet u suradnji općina Dubrovačko primorje, Župa, Konavle i Grad Dubrovnik. Putem europskih sredstava od 7 milijuna kuna će se za 1300 domaćinstava osigurati brzi internet. U ovoj godini su osigurana i sredstva za vodoopskrbu naselja Doli i očekujemo u 2023. da će se izabrati izvođač i krenuti s radovima. Vrijednost projekta je preko 30 milijuna kuna. Proširena je cesta za Štedricu na dvotračnu, a ove godine će se asfaltirati. Završena je još jedna faza ceste za Točionik, u sljedećoj godini očekujemo završetak svih radova.

- Osiguran je cjelodnevni boravak u školi od prvog do četvrtog razreda za sve učenike kojima roditelji rade do 4-5 sati popodne, osiguran im je obrok i učitelj. Ishodovane su građevinske dozvole za novi vrtić i vatrogasni dom, dva velika projekta koji idu na kandidiranje za europska sredstva. Radi se izmjena javne rasvjete na štednu, ide se na izmjenu nekih 700 rasvjetnih tijela, što će uštedjeti između 40 i 50 posto potrošnje struje. Ishodovana je cesta za budući hotel Slano i dozvola za hotel Slano čija se izgradnja očekuje 2023. Tako će Slano dobiti još jedan hotel visoke kategorije.

Nove tvrtke u Poslovnoj zoni

- Projektira se voda za Lisačko-čepikućsku valu, predana je na lokacijsku dozvolu i tu očekujemo sljedeće godine završetak projektne dokumentacije. Za vodu i drugu fazu Majkovi-Grbljava osigurana su sredstva i u tijeku je izbor izvođača. Rekonstruirat će se i vodoopskrba na području Topolo-Imotica, a vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna. Projektira se uređenje obalnog pojasa i planiraju novi komunalni vezovi, uvedene su nove tvrtke u Poslovnu zonu Banići, a dobivena je i građevinska dozvola za cestu od Dola do Tri sestrice. U sljedećoj godini trebali bi uslijediti radovi na pristupnoj cesti za taj veliki projekt.

- Uredio se dom Crvenog križa u Ošljemu, projekt će iduće godine biti gotov. Putem Fonda za zaštitu okoliša nabavljena je nova oprema za razvrstavanje otpada, tu moramo zajedno s Čistoćom uložiti dodatne napore da građani što više razvrstavaju otpad. Radi se nova faza projektne dokumentacije za Spomen sobu Domovinskog rata u Čepikućima, radi se izmjena prostornog plana koja bi isto trebala završiti do Uskrsa sljedeće godine. Izrađeno je idejno rješenje za sportski aerodrom Rudine. Nabrajajući sve ove projekte, može se reći da smo izašli iz kriznog perioda.

- Očekujemo s velikim optimizmom 2023. godinu, pripremamo se za turističku sezonu i očekujemo još veće pokretanje novih projekata koji bi građanima trebali olakšati život u Dubrovačkom primorju.

18. travanj 2024 03:11