StoryEditorOCM
PrimorjeZAHUKTALI SE RADOVI NA LUČINOM RAZDOLJU

Dva Centra pokazala su se neuspješnima, a za ‘naš‘ jamstvo postoji samo na riječima; hoće li odgovornost opet snositi samo građani koji sve plaćaju?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
17. veljače 2023. - 20:58

Lučino razdolje u Dubrovačkom primorju, koje je ‘do jučer‘ bilo tek obraslo makijom i okruženo tišinom, uskoro će postati veliko gradilište.

Lokacija je to budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom, za koje je počelo pročišćavanje terena, kako nam je u nedavnom razgovoru rekao Tomislav Bolotin, direktor tvrtke Magnum Supra odabrane za izvođača u zajednici ponuditelja s Elektrocentrom Petek.  

Naime, bageri su počeli raščišćavati makiju i probijati put još krajem listopada 2022., na što su nas upozorili stanovnici Trnovice, sela najbližeg lokaciji budućeg CGO-a. Tada na licu mjesta nije bilo nikakvih tabli, one su osvanule tek nedavno i s njih se tek djelomično može doznati o čemu se tu radi:  

- To je čišćenje da bi mogli napraviti geomehanička ispitivanja - istaknuo je Bolotin. - Tu nam ne treba dozvola, ne treba nam ništa, po zakonu moramo očistiti i pročistiti gradilište da bi se obavila geomehanička ispitivanja. Prva će dozvola biti za cestu, a onda će se staviti table i sve ostalo što treba - rekao je.  

- Ovo je još faza projektiranja i čišćenja za koju nam je rok do rujna ove godine. Druga faza su sve dozvole. Očekujemo da ćemo dozvolu za cestu dobiti uskoro, pošto je predana investitoru, što znači da bismo radove na cesti, ali i sve ostale radove, mogli započeti i ranije. To ovisi o ministarstvu i lokalnoj samoupravi - dodao je.

- Da bi izvođač napravio glavne projekte, treba napraviti geomehanička istraživanja, a da bi se ona napravila, treba očistiti teren - pojasnio je Josip Bačić, direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije koja je nositelj projekta CGO.

- To je prva faza. Onda idu glavni projekti. Građevinske dozvole idu po fazama, prvo za cestu, pa za trafostanicu, pa za upravnu zgradu, odlagalište... Ima tu faza i podfaza dosta. To sve izvođač radova mora napraviti. Dozvole izdaje Ministarstvo graditeljstva, ono je nadležno - dodao je Bačić.

- Izvođač ima godinu dana za projektiranje i ishođenje svih građevinskih dozvola. Rok je u listopadu. Glavni projekti se rade, nije to ‘evo ih odmah‘ - rekao je direktor Agencije za gospodarenje otpadom DNŽ.

‘To vam ja jamčim‘

Dakle, izvođač je odabran, krenuo je u posao, a izdavanje dozvola pratit će faze u izgradnji. No, ljudi koji su se borili protiv CGO-a tvrdeći da je štetan na ovoj lokaciji ne odustaju od borbe - pozivaju se i na nedavnu državnu reviziju koja je ustanovila da jedina dva realizirana ovakva centra za otpad od 11 planiranih u Hrvatskoj ne ispunjavaju svoju svrhu. CGO Kaštijun i CGO Marišćina, utvrdila je revizija, ne izdvajaju drugi otpad iz komunalnog otpada, pa umjesto da zarađuju na prodaji goriva koje trebaju izrađivati iz otpada, zbog loše kvalitete plaćaju njegovo zbrinjavanje, što državu, odnosno porezne obveznike, košta milijune.

To je istaknuo i predsjednik Općinskog vijeća Općine Dubrovačko primorje Vlaho Mozara, najavivši ovog tjedna da će nalaze revizije iskoristiti za novu prijavu ovog projekta EPPO-u, odnosno Uredu europske javne tužiteljice. Još čekaju i na jamstvo koje su zatražili od Županije da će sav dovezeni otpad na CGO biti razvrstan:

- Osim novog trasiranja, 22. rujna 2021. zatražili smo od Općine Dubrovačko primorje da pošalje zahtjev Dubrovačko-neretvanskoj županiji za sklapanje ugovora kojim se jamči ispravna specifikacija otpada koji će se dovoditi na županijski CGO - pojasnio je Mozara. - Općina Dubrovačko primorje tu je odluku uputila na ocjenu zakonitosti Ministarstvu uprave, ali do današnjeg dana nismo dobili nikakvu povratnu informaciju niti od Općine ni od Županije. Zahtjev smo poslali jer je sam župan Nikola Dobroslavić na tematskoj županijskoj skupštini u kolovozu 2021. rekao da ‘jamči da će na CGO dolaziti razvrstani otpad‘, što nas je u Vijeću potaknulo da tražimo pismeni blagoslov takvog jamstva - istaknuo je Mozara, pa podsjeća na izjavu župana tog dana:

- Nama treba centar. Nama treba zbrinjavanje tih 40 posto ostatka otpada. Neće ići više od 40% na Centar. Rekao sam to u javnosti, sad vam opet to ovdje kažem. Neće ići više od 40%, iz Stona će ići 40%, iz Dubrovačkog primorja 40%, iz grada Dubrovnika 40%, iz Općine Konavle 40%, neće preko 40% ići na Centar. To vam ja jamčim. A vi znate koliko ja imam tvrdu riječ - rekao je tada župan Dobroslavić.

Na zadnjoj, ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća postavljeno je pitanje što je sa zatraženim jamstvom od Županije, na što se, kako kaže Mozara, pet nezavisnih vijećnika složilo da Općina opet uputi dopis Županiji s pitanjem ‘gdje je zapelo‘, dok su četiri HDZ-ova vijećnika bila protiv. Točka je usvojena većinom glasova i dopis će ipak biti upućen Županiji.

Načelnik Općine iz redova HDZ-a Nikola Knežić kratko nam je komentirao da će Općina uputiti dopis s pitanjem Županiji što je s traženim jamstvom:

- Poslat ćemo ponovo upit Županiji jesu li odgovorili. To nije jamstvo do nas, nego od župana. Treba pitati Županiju što je s tim - rekao je.

Kakvo jamstvo?

Razgovarajući o CGO u Lučinom razdolju, Josip Bačić htio nam je istaknuti i da CGO Kaštijun i Marišćina nisu ista tehnologija kao CGO u Dubrovačkom primorju:

- Ogromna je razlika u tehnologiji. Marišćina ima postrojenje odnosno tehnologiju koju nama ne bi odobrili. Nije zastarjela, nego se bazira na proizvodnji SRF-a (Solid Recovered Fuel), odnosno goriva iz otpada i ne reciklira koliko bi trebala. Druga razlika u tehnologiji je što oni proizvode bioplin iz deponije, a mi bioplin proizvodimo u samome postrojenju, u zgradi za biootpad. To su razlike nebo-zemlja i oni koji su protiv to znaju. Objašnjavao sam to pedeset puta i više mi je dosadilo. Vidim da to nema nikakve veze s ičim, to je samo politika - rekao je Josip Bačić.

Na naše pitanje, osvrnuo se i na jamstvo koje Općina Dubrovačko primorje traži od Županije, osnivača Agencije za gospodarenje otpadom:

- Tko će im dati jamstvo? Kakvo jamstvo, što to znači? Mi možemo jamčiti da ćemo sve napraviti kako treba, sukladno projektu i svim dozvolama. A kako ću ja garantirati hoće li drugi nešto odvojiti u otpadu ili ne, jer mi smo samo dio jednog cjelovitog sustava gospodarenja otpadom? Znači, ja za sve moram garantirati, ali to mogu samo u svom segmentu jer to sve uopće nije pod našom ingerencijom. Sustav počinje od kante u kući - istaknuo je Bačić.

Drugim riječima, posebnog jamstva da će sve funkcionirati kako treba neće biti, osim ako se županova riječ dokumentirana na županijskoj skupštini može smatrati takvim jamstvom. Valja vjerovati da se u CGO Lučino razdolje neće ponoviti tužna priča jedne Marišćine koja se, umjesto da je postala rješenje koje se na sve glase i dokumentima obećavalo, pretvorila u smrdljivi i potencijalno po zdravlje opasni problem, za koji je na kraju odgovornost prebačena na građane - čije su se pare potrošile - pod izgovorom ‘nedovoljne primarne selekcije‘ miješanog otpada.

19. travanj 2024 14:04