StoryEditorOCM
PelješacNIKAD RANIJE

Zbog stonskih jagoda redovi na gruškoj placi: ‘Tridesetak kašeta, ‘planulo‘ je u 40 minuta...‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
12. travnja 2024. - 20:26

Stonjanin Toni Žile danas se nije mogao obraniti od poziva i poruka. Jučer je na Virtualnoj placi na faceboooku objavio da će jutros s prvim stonskim jagodama biti na placi u Gružu. Užarili su se mobiteli, napravili redovi pred njegovim štandom.

image

Jagode s OPG-a Žile u Stonskom polju

Privatni Arhiv/

- Sve sam prodao za 40 minuta - kaže nam 28-godišnji Toni, i sam zatečen ovolikom potražnjom.

Nije to čudno jer su stonske jagode poznate po kvaliteti i slatkoći. Dodatni ‘plus‘ je i njihova cijena - 5 eura za kilogram. Cijena je ista kao i lani. Vijećali su s rođacima Marlaisima, koji također imaju OPG i uzgajaju jagode u Stonskom polju, hoće li im dizati cijenu ove godine, ali su odlučili da ipak neće.

Obitelj Žile se desetak godina bavi uzgojem jagoda.

image

Jagode s OPG-a Žile u Stonskom polju

Privatni Arhiv/

NIKAD RANIJE

- Ova godina je dobro krenula. Jagode su krenule nikad ranije. Dosad su najranije počinjale oko 15. travnja, prošle godine 1. svibnja. Sad, hoće li to potrajati, tko zna. Sve ovisi o vremenu - govori Toni. - Temperature su visoke, njima paše sunce, i sazrele su ranije sigurno tjedan i pol-dva. Nama takvo vrijeme ide na ruku, posebno kad ne pada kiša pa nema ni gnjileži i otpada - ističe.

image

Jagode s OPG-a Žile u Stonskom polju

Privatni Arhiv/

- Jutros smo došli na placu s tridesetak kašeta, ‘planule‘ su doslovno u 40 minuta. I sutra ćemo biti na placi s istom količinom, ujutro od 7 sati - najavljuje. Želite li se okusiti njihovih jagoda, valja vam biti već u 7 u redu. Sutra će ih na placi u Gružu prodavati najmlađi brat Luka, dok će drugi brat Ivan i otac Jero vjerojatno biti u polju, gdje otac vodi glavnu riječ po pitanju iskustva u poljoprivredi.

- Ostavili smo istu cijenu, nadamo se dobrom vremenu i da će sezona jagoda potrajati - dodaje Toni. - Stonska jagoda je uvijek bila različita od vrgoračke, stvorili smo brend i kvalitetom i po pitanju svakome prihvatljive cijene.

image

Jagode s OPG-a Žile u Stonskom polju

Privatni Arhiv/

Zanimalo nas je kako se Stonjanima isplati prodavati svoje jagode po 5 eura kilogram, dok su vrgoračke već u otkupu 5 do 6 eura, a maloprodajna im se cijena penje na 7, pa i 8 eura za kilogram.

- Ovo su prve jagode, pa će vrgoračkim sigurno cijena padati i doći će na 6, možda i na 5 eura u maloprodaji, posebno kad dođu trešnje oko 15. svibnja - uvjeren je naš sugovornik. - Mi prodajemo samo na placi i preko virtualne dostave pa je naša cijena uvijek ista - zaključio je.

16. travanj 2024 10:28