StoryEditorOCM
PelješacLiga protiv raka KPLM

Velika humanitarna akcija i zabava na Noći starog Orebića: okusite bogatu povijest mjesta i pomozite im da kupe dva važna uređaja!

Piše DV
13. srpnja 2023. - 12:33
Niko Violić, predsjednik Lige pritiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet na Noći starog OrebićaPrivatni Album/

Oni su područje koje je najudaljenije od bolnice u Hrvatskoj, zbog čega se ljudi teško odlučuju na preglede, a bolnicu vide kad je bolest već toliko uznapredovala da su šanse za izliječenje minimalne. Oni su Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet

i uz sve svoje redovite aktivnosti, a aktivni su itekako, organiziraju i veliki humanitarni događaj - Noć starog Orebića, kao najveća akcija Lige, kad se obnavljaju sjećanja na kapetanski Orebić i ujedno skupljaju sredstva za potrebe Lige protiv raka KPLM. Ove godine, u subotu, 22. srpnja, na Noći starog orebića prikupljat će sredstva za kupnju kolonoskopa i gastroskopa za potrebe Doma zdravlja na Korčuli. Investicijaje to od oko 60 tisuća eura.

Liga protiv raka KPLM je osnovana 2002.g. jer su željeli da otok Korčula na kojemu je rođen otac Hrvatske lige protiv raka akademik prof.dr. sc. Ivo Padovan ima svoju Ligu protiv raka kao znak poštovanja prema njegovom djelu, ali i zbog potrebe da se pomogne bolesnima od raka. Lastovo preko je od OB Dubrovnik udaljeno dvjesto kilometara, Vela Luka 170, zbog čega je jasno da je preventiva u borbi protiv raka najvažnija.

-Krenuli smo prvo akcijom za kupnju mamografa za potrebe DZ Korčula, zatim i za DZ Vela Luka, pa kupnjom gastroenterološke ordinacije za potrebe DZ Vela Luka. Uvijek smo kupovali opremu gledajući koje specijaliste imamo u otočnim domovima zdravlja. Nakon tih velikih značajnih dijagnostičkih aparata kupili smo prvi pokretni UZV, tada najmoderniji u Hrvatskoj da bismo mogli primijeniti nauk pokojnog prof. dr. Andrije Štampara o važnosti prevencije i odlasku specijalista u male sredine, a to su u prvom redu Lastovo i Mljet" - govori predsjednik Lige protiv raka Niko Violić.

S takvim ultrazvukom mogli su poslati specijaliste radiologe, urologe, interniste, ginekologe u te sredine da naprave preventivne preglede. Uz njih su slali i šalju svake godine i dermatologe. U organizaciji Lige protiv raka KPLM se napravi do 400 preventivnih pregleda na Lastovu i Mljetu, a puno više i u Orebiću, Veloj Luci, Blatu, Smokvici, Trpnju, Janjini... Kroz godine su prešli brojku od 33 tisuće preventivnih specijalističkih pregleda za koje nisu potrebne crvene uputnice te čije troškove snosi Liga.

-Doktori su plaćeni po Ugovoru o djelu. Time pomažemo našem zdravstvu i omogućujemo domicilnom stanovništvu preglede na kućnom pragu. Nakon što je spec.gastroenterolog napustio Velu Luku, Liga je preuzela brigu o toj ordinaciji i jedanaest godina nalazila i plaćala dolaske doktora iz Dubrovnika i Splita. U prosjeku svake godine napravimo oko dvije tisuće preventivnih pregleda od Lastova preko Korčule i Pelješca do Mljeta. Zbog Lige nema lista čekanja na ovom području. Jedino smo u koroni imali oko 60 posto od prosjeka godišnjih pregleda jer nismo mogli dobiti doktore. Uz to pomažemo bolesne u novcu, nabavom lijekova koji nisu na listi HZZO, plaćanjem smještaja za vrijeme kemoterapija i zračenja u Zagrebu ili Splitu za bolesne i obitelj. Uz to smo kupili preko pedeset kreveta za palijativu i dali ih na upotrebu DZ od Mljeta do Lastova. Uložili smo u opremu DZ i bolnica preko 1 milijun eura do sada..." - iznosi Violić nevjerojatne podatke Lige protiv raka, društva s čijom se brigom za stanovništvo udaljenih mjesta malo tko može pohvaliti. Koliko su života spasili upornim inzistiranjem na preventivnim specijalističkim pregledima ne broje, ali svi oni koji su na vrijeme došli do liječnika itekako im pamte.

Uz prije spomenute uređaje kupili u i darovali ambulanti u Orebiću moderni UZV, hematološke brojače laboratorijima u DZ, Hitnim službama u Orebiću i Blatu, pomogli za kupnju u Korčuli. Kupili su i četiri EKG aparata za ambulante, nekoliko dermatostopa za iste, četiri ginekološka stola, potrebne sonde, tri defibrilatora, mikroskop za citologa, pomagali u akcijama opremanja OB Dubrovnik i KBC Split kao i udrugu Ana Rukavina u novcu i s oko tisuću potencijalnih donatora i to s područja koje ima oko 24 tisuće stanovnika. Posebno su ponosni što su dvojica od njih dala koštanu srž i spasila dva mlada života u Španjolskoj i Hrvatskoj, a u zadnjih godinu dana su za liječenje dvojici bolesnih u akcijama skupili preko 120 tisuća kuna.

Sve ovo pokreće ljubav, razumijevanje, poštovanje za druge, za bližnje i nepoznate, za čovjeka u nevolji uz odricanja koja su neminovna, ali nesebičnost je ionako glavni sastojak ove uspješne formule koja doslovno spašava živote. Jer volonterizam je ono na što se Liga oslanja i jedino tako i može funkcionirati, uz puno ljubavi. Liga ima preko 5000 članova koji su plaćali svih dvadeset godina simboličku članarinu od 20 kuna godišnje, od ove godine je 5 eura. Svake godine Liga ima oko 130 akcija i na njima sudjeluje oko 300 volontera.

-Za kupnju novog 3D mamografa za potrebe DZ Korčula (drugi od nas) za taj DZ,koji je koštao 1,5 milijuna kuna, ministarstvo zdravstva nam je prvi put dodijelilo nešto preko 500 tisuća kuna i na tome im zahvaljujemo. Sada je odobren CT za potrebe DZ Korčula, zahvaljujući MZRH. Mi smo dali 100 tisuća kuna lani za uređenje prostorije za isti kao i kupili novi prenosivi UZV za odlaske na otoke." - dodaje gospar Violić.

-Kroz sve ove godine velika ljubav za bolesne nas pokreće da dajemo ono najbolje od svih nas,a to je davanje sebe za potrebite, za zajednicu ne gledajući tko je taj. Nije nam važno odakle je taj, ni boja kože, ni vjera, ni političko opredjeljenje jer svi smo mi ljudi, različiti ali ljudi. Naš je moto kroz sve ove godine bio i biti će: „ Dobro je činiti dobro”!

29. travanj 2024 07:24