StoryEditorOCM
PelješacPREMIJER U OBILASKU |

ANDREJ PLENKOVIĆ S GRADILIŠTA PELJEŠKOG MOSTA: Radovi napreduju, najesen ćemo u potpunosti povezati jug s ostalim dijelom Hrvatske

Piše stanislav soldo
27. travnja 2021. - 17:00

Premijer, Andrej Plenković prošetao je u utorak poslijepodne Pelješkim mostom. Dionicu dugu tristotinjak metara prešao je u pratnji resornog ministra prometa, Olega Butkovića i direktora Hrvatskih cesta, Josipa Škorića, koji su ga upoznali sa dinamikom radova na mostu. Istaknuto je da je već postavljena polovina rasponske konstrukcije mosta, te da će se Komarna i Brijesta spojiti u rujnu ove godine.

  - Danas smo se imali priliku po prvi put prošetati Pelješkim mostom. Preostale su još 24 rasponske konstrukcije koje će doći tijekom mjeseca svibnja iz Kine. Most napreduje i na jesen ćemo povezati jug sa ostalim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije te ostvariti teritorijalni integritet RH. To je i najveće postignuće ovog projekta vrijednog 526 milijuna Eur-a, kazao je premijer Plenković.

I ministar Butković zadovoljan je dinamikom radova na Pelješkom mostu.

  - U prometnu infrastrukturu ulažemo više od 25 milijardi kuna ali Pelješki most ima simboličan značaj. Usprkos pandemiji koja je zadesila čitav svijet radovi na mostu napreduju i na svu sreću nije bilo velikih zastoja. Do kraja rujna će biti spojena čitava rasponska konstrukcija a već početkom naredne godine most će biti spreman za tehnički pregled-pojasnio je ministar Oleg Butkovića, naglašavajući da bi kompletan projekt pelješkog mosta sa pristupnim cestama trebao biti završen do ljeta 2022.

  Sa pelješke strane je spojena konstrukcija u dužini od 210 metara a sa neretvanske 320 metara. U zadnjem tjednu svibnja dolazi i zadnja pošiljka dijelova za rasponsku konstrukciju. Radovi napreduju i na pristupnim cestama mostu. Probijen je i drugi tunel Kamenice u dužini 499 metara i optimistični smo što se tiče završetka druge faze radova na pristupnim cestama. Na kraju ostaju treća i četvrta faza takozvana stonska obilaznica.

Nakon početnih teškoća radovi napreduju. Ključna mjesta na trasi, tuneli Supava i Polakovica se užurbano rade. Između ova dva tunela će se graditi most preko stonskog zaljeva dužine 500 metara. U splitskom škveru je završen najduži čelični element za taj most, dužine 93 metra-pojasnio je Škorić.

20. travanj 2024 12:06