StoryEditorOCM
NeretvaBIORAZNOLIKOST |

ŽUPANIJSKI PROJEKTI Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve bliži se kraju, uspješno odrađena terenska provjera

Piše dv
29. ožujka 2021. - 13:21
Od vjetroorgulja dolazi se pješice uskom cestom, a s vrha se pruža pogled na dolinu i ušće Neretve kao i Neretvanski kanalDenis Jerković /Cropix

Projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve vrijedan više od 14 milijuna kuna, a čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, bliži se kraju.

Nedavno je tako odrađena terenska provjera koju je provela Središnja agencija za financiranje i ugovaranje – SAFU, a u sklopu projekta do sada je uspješno realizirano devet infrastrukturalnih zahvata na području doline Neretve.

Realizirano je tako uređenje posjetiteljskog centra Vrata Neretve i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću kao i uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja vjetro-orgulja na brdu Trovro u Rogotinu koje su pak u fazi čekanja uporabne dozvole.

Postavljene su i uređene promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem te postavljene informativne ploče edukativnog karaktera na Baćanskim jezerima, a napravljena je i revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica.

Nadalje, uređen je edu-eko vrt u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici, uređeno eko dječje igralište edukativnog sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima, a nabavljena je i postavljena oprema i sustav tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila.

Cilj ovog projekta je održivo korištenje prirodne baštine doline Neretve s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini.

20. travanj 2024 07:07