StoryEditorOCM
NeretvaPOLITIČKA AGONIJA

Već drugi put zaredom, nitko ne želi voditi HDZ Ploča

Piše ante šunjić
21. veljače 2022. - 16:01

U nedjelju, 27. veljače 2022. godine u Pločama, za razliku od ostatka Hrvatske gdje je to pitanje odavno riješeno, trebao je na unutarstranačkim izborima biti izabran predsjednik ili predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Ploča i 3 zamjenika. No to se neće dogoditi. Zato jer se, kako smo neslužbeno saznali, nitko nije kandidirao.

Da stvar za najjaču hrvatsku stranku bude još gora, to se događa već drugi put u zadnjih nekoliko mjeseci. Naime, 17. listopada prošle godine u cijeloj državi, pa tako i u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, na unutar stranačkim izborima, izabrani su općinski i gradski čelnici. U svim općinama i gradovima u Županiji, osim u Pločama. U Pločama ni tada nije izabran nitko, jer, jednostavno, nije bilo kandidata. I oni koji su se prijavili, u zadnji trenutak su odustali od kandidature.

image
Vladajuća stranka u Pločama je obezglavljena
Cropix

Nastavlja se, tako, agonija HDZ-a Ploča, koja je započela još 2017. godine, nakon gubitka lokalnih izbora i odlaska u oporbu stranke koja u gradu na ušću Neretve ima nekoliko stotina članova. HDZ Ploča delegirao je brojne saborske zastupnike, dvoje zamjenika župana, uvijek je imao značajan utjecaj u Županijskom odboru, a troje pločanskih HDZ-ovaca bili su ministri u vladama Republike Hrvatske. Dvoje su ministri u sadašnjoj Plenkovićevoj vladi, a jedna od njih, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, jedno je vrijeme vodila HDZ Ploča.

Bili su prvi u Hrvatskoj

U ponedjeljak, 18 listopada 2021. navršilo se točno 32 godine od kada je osnovan prvi Općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj. Osnovan je na blagdan svetoga Luke u Pločama, tadašnjem Kardeljevu 1989. godine. Dosadašnji predsjednici Gradskog odbora HDZ-a Ploča bili su: Velibor Kikerec, Vedran Sršen, Boško Šiljeg, Joško Damić, Jerolim Vladimir, Ante Dodig, Ivan Kotromanović, Krešimir Vejić, Marija Vučković i Krešimir Šunjić.

O razlozima pada stranke s najvećim brojem članova u Pločama ovdašnja javnost uglavnom sve zna. Osim klanovskih podjela i dugogodišnjeg nerada, ogorčenost među članstvom izaziva činjenica da na lokalnim izborima jedan dio pločanskih HDZ-ovaca, bez ikakvih sankcija, podržava kandidate SDP-a. Posebno su razočarani oni koji su uzaludno očekivali reakciju vrha stranke, jer su Ploče jedan od najvažnijih gradova u Dubrovačko – neretvanskoj županiji po svim parametrima. Što će se ubuduće događati, ostaje vidjeti. Do sada je već jednom, u siječnju 2018. godine, Županijski odbor raspustio Gradski odbor HDZ-a Ploča i imenovao povjerenika, ali, kako se i vidi, bez ikakvih rezultata.

28. travanj 2024 13:35