StoryEditorOCM
NeretvaDAN STARIJIH OSOBA

‘To što ste vi danas, mi bijasmo jučer, a to što smo mi danas, vi ćete biti sutra, zato ulažite u ono što vas čeka‘

Piše Ante Šunjić
30. rujna 2022. - 13:25

Udruga „Pomoć u kući“ iz Ploča je Međunarodni Dan starijih osoba obilježila okupljanjem dijela korisnika uz prigodni domjenak, uz podršku Srednje škole „fra Andrija Kačić Miošić“. Uz korisnike, nazočili su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Ploča i pločanskoga Centra za socijalnu skrb.

Druženje je započelo uz najljepše stihove, pjevane od učiteljice Selme Oršulić i poruke njenih učenika svojim starijima – bakama, djedovima i starijim susjedima. Među korisnicima je bila i 97-ogodišnja, vitalna Nada Draganić, koja je posebno pozdravljena. Slavenka Mušan, predsjednica Udruge, čestitala je ovaj dan svim starijim osobama ovoga grada, posebice korisnicima, koji zbog bolesti nisu mogli doći na obilježavanje njihovog dana. Zahvalila je i predstavnicima Županije, Grada Ploča, ravnateljici Centra i Srednje škole i dugima na dolasku i partnerstvu, uz kontinuitet financiranja Udruge.

„Udruga „Pomoć u kući“ ustanovljena je 2006. godine iako su se usluge pomoći počele pružati dvije godine ranije kroz Maticu umirovljenika. Tadašnja aktualna vlast u Pločama je prepoznala potrebe svojih starijih sugrađana i osigurala značajnih sredstava, kojima je omogućeno zapošljavanje nekolicine gerontodomaćica i njegovateljica, a time  su se otvorila vrata sadašnjem projektu „Zaželi“. Ističem i sudjelovanje u timu stručnjaka u ljetnoj školi u Motovunu i Samoboru, 2003. i 2004. godine, gdje su doneseni zaključci o potrebi osnivanja institucija i udruga za potrebe pružanja usluga starijim osobama, nakon čega su se širom Hrvatske počele organizirati usluge pomoći u kući starijim osobama, kao najprimjerenijoj skrbi o njima. Sve to je zamišljeno u smjeru deinstitucionalizacije i ograničavanja broja korisnika uz unaprjeđenje kvalitete smještaja, kada je on neophodan. Naša Udruga je do sada pružila usluge, a neke otpratila na drugi svijet, za više od 600 korisnika. Pruženo je na desetke tisuća različitih usluga, ovisno o potrebi pojedinaca i njihovih obitelji. Prvi smo u Županiji  sačinili Strateški dokument o zbrinjavanju starijeg stanovništva. Bili su okupljeni predstavnici institucija i stručne osobe uz voditeljicu Aleksandru Janjić iz OGI Drniš. A našim dragim starijim susjedima, sugrađanima, roditeljima želimo radost u starenju. I to je lijepo doba, valja se osvrnuti na sve te lijepe proživljene stvari u životu. Valja biti sretan i osjetiti ljubav pruženu jučer, koja se uzvraća danas od naše djece, unučića, a sve češće i praunučića, jer duže živimo“, rekla je Slavenka Mušan. Uz iskrene čestitke i lijepe želje, predsjednica pločanske Udruge imala je i poruku za mlade: „To što ste vi danas, mi bijasmo jučer, a to što smo mi danas, vi ćete biti sutra, zato danas ulažite u ono što vas čeka sutra“.

06. svibanj 2024 20:01