StoryEditorOCM
NeretvaVita Ploče obilježila Dan narcisa

Svakoj jedanaestoj ženi prijeti rak dojke

Piše Ante Šunjić
25. ožujka 2023. - 13:34

Vrijedne članice pločanske udruge Vita, udruga za solidarnost među sugrađanima koja okuplja žene oboljele od raka dojke, i ove su godine, dijeljenjem sadnica narcisa i edukativnim materijala, obilježile Dan narcisa, odnosno dan borbe protiv karcinoma dojke.

U Hrvatskoj je rak dojke najčešći tip raka i od njega obolijeva četvrtina novooboljelih žena, dok svakoj jedanaestoj ženi prijeti rak dojke. Žene u dobi između 50 i 69 godina na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled koji mogu obaviti svake dvije godine. Cilj je smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak u početnom stadiju i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest i u druge dijelove tijela.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50-e godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim pa čak i u dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali svega jedan posto zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod pripadnika muškog spola.

26. travanj 2024 22:41