StoryEditorOCM
NeretvaZAPOVJEDNIK SATNIJE PP PLOČE

Sjećanje Zorana Pulića na herojsku akciju: ‘Mnogi su pokušali marginalizirati ‘Zelenu tablu‘, ali ih je vrijeme demantiralo‘

Piše Ante Šunjić
16. rujna 2024. - 19:33

Akcije ‘Zelena tabla – Mala Bara’, u kojoj je 14. rujna 1991. u Pločama osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskome ratu i ogromne količine naoružanja i vojne opreme (Teritorijalne obrane Ploča, Metkovića, Vrgorca i Makarske) odigrala je jednu od presudnih uloga u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Zasluženo mjesto u povijesti

Upravo je Zoran Pulić, tadašnji zapovjednik satnije Policijske postaje Ploče za posebne namjene, jedan od najmjerodavnijih svjedoka toga vremena, koji se već godinama bori da akcija u Pločama zauzme zasluženo mjesto u hrvatskoj povijesti.

image
Ante Šunjić

„Postoji dio Domovinskoga rata koji se zove Rujanski rat ili Rat za vojarne, a neosporno je povijesna činjenica da je u Pločama osvojena prva vojarna, što je bio poticaj pripadnicima ZNG-a i policije iz drugih gradova da naprave isto. S vremenske distance, stvari izgledaju dosta jednostavno, ali nije bilo tako. Nemojmo zaboraviti da je krajem kolovoza pokušan napad na vojarnu Tadija Anušić u Sinju, ali je doživljen fijasko zbog jakog otpora snaga JNA. Planeri i organizatori akcije u Pločama su nosili veliku odgovornost, jer su cijelo vrijeme imali na umu mogućnost velikih civilnih žrtava, ako nešto krene izvan plana. Malo je poznat podatak do kojeg sam došao istraživačkim radom tijekom prošlih godina, da je JNA planirala ojačati garnizon u Pločama s rezervistima iz Čapljine i istočne Hercegovine i to s četom od 150 rezervista, baterijom minobacača 120 mm i s više minobacača 80 mm, što znači da bi bio iluzoran svaki pokušaj napada na skladište oružja, kaže Pulić“ i nastavlja:

image
Ante Šunjić

Spomendan za branitelje 

„U akciji je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, a oružje distribuirano diljem bojišta u Domovini. Posebno vrijedan plijen bila su 74 komada protuzrakoplovnih topova. Ploče su zaista odigrale veliku ulogu u Domovinskome ratu, zbog same akcije ali i poslije formiranjem drugih jedinica i njihovim sudjelovanjem u ratu na raznim bojištima. Mi, kao građani Ploča, trebali bi se ponositi ovim datumom, koji bi trebao biti posebno vrednovan. Na žalost, dugi niz godina nije bilo tako. Postojale su snažne struje i grupacije koje su nastojale da se ovaj važni događaj potpuno marginalizira i da se obilježava samo protokolarno. Međutim, vrijeme je pokazalo da je ovaj datum duboko ukorijenjen u ljude u Pločama i okolici. Pripadnici ratnih postrojbi koji su sudjelovali u akciji „Zelena tabla – Mala Bara“ pokrenuli su inicijativu da se ovaj dan proglasni Spomendanom za branitelje, što je Gradsko vijeće jednoglasno, odlukom svih političkih opcija, i prihvatilo. Nesumnjivo da je riječ o jednom od najvažnijih dana u novijoj povijesti Ploča i za očekivati je da će se u budućnosti obilježavati sve svečanije, kako to i dolikuje njegovome značaju“.

image
Ante Šunjić

Podsjetimo, u akciji je poginuo Ante Vrdoljak, vozač Jadrantransa prilikom izvlačenja oružja. Pod nerazjašnjenim okolnostima, ispred zgrade komande ubijen je Vlado Logarušić, kapetan JNA, a za to ubojstvo je druga strana optužila ZNG i policiju. „To nije točno, jer su ga ubili sami pripadnici JNA. Posebna zanimljivost je što je u toj akciji prvi put u Domovinskome ratu korištena grupa za ometanje i prisluškivanje garnizona JNA i kompleksa Mala Bara, diviziona minolovaca i Tatinja“, prisjeća se Pulić.

Sjećanja o događaju iznio je u prigodi obljetnice Luka Bebić, tadašnji ministar obrane koji je izdao neposrednu naredbu za provođenje akcije. Goran Kovačević, autor knjige „Ptice slobode moj prvi grafit”, upoznao je javnost s temom „Kako smo planirali akciju napada na skladišta oružja”, a Bernard Vuletić, autor knjige „Nebo neretvansko”, o temi „PZO Poneretavlja”. Branko Markota, autor članaka o ZNG, govorio je o temi „Istina o akciji „Zelena tabla – Mala bara”, A satnija Metković”, dok Ranko Barbir, autor knjige „Istina o Lučkoj gardi”, upoznaje širu javnost o temi „Lučka garda na braniku Domovine”. Prof. Andrija Pećar predstavio je „Audio-vizualne zapise živućih sudionika Domovinskog rata” koje je snimio kao autor ovih važnih dokumentarnih zapisa, svoje mišljenje dao je i dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a Zoran Pulić obradio je temu „Ploče i Pločani u Domovinskom ratu” prema knjizi pok. Ante Eraka.

16. rujan 2024 19:35