StoryEditorOCM
Neretvanavodnjavanje

Poljoprivrednici odahnuli: Više od 300 hektara nasada zalijevati će kvalitetnom vodom

Piše Stanislav Soldo
6. travnja 2022. - 17:36

Sustav navodnjavanja Glog vrijedan 25,3 milijuna kuna pušten je u rad te neretvanski poljoprivrednici imaju kvalitetnu vodu za zalijevanje poljoprivrednih kultura. Riječ je o projektu sufinanciranom 85 posto iz europskih sredstava, a 15 posto iz državnog proračuna koji je od velike važnosti za stanovnike neretvanskog područja, a posebno za poljoprivrednike.

Puštanju u rad, na lokaciji crpne stanice Glog u Opuzenu, nazočio je i župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima te predstavnici Hrvatskih voda i čelnici jedinica lokalne samouprave s neretvanskog područja.

image
HANZA MEDIA
 

- Izuzetan je značaj ovog projekta za dolinu Neretve, posebno za razvoj poljoprivrede i naše poljoprivrednike. Dubrovačko-neretvanska županija bila je nositelj projekta, no moram naglasiti trud i ulogu Hrvatskih voda. S projektima navodnjavanja nastavljamo i dalje. Pred nama je realizacija sustava Koševo-Vrbovci koji obuhvaća tri puta veću površinu od projekta Glog, a razvijamo i projekt brane na Neretvi, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Sustav navodnjavanja područja Glog zapravo je pilot projekt u sklopu cjelovitog sustava navodnjavanja Donja Neretva i nalazi se u neposrednoj blizini ušća Neretve. Smješteno je u lijevom zaobalju te obuhvaća bruto površinu od 374 ha odnosno 310 ha neto obradivih površina koja obrađuju obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

image

Pilot projekt navodnjavanja podsustav Glog nedaleko od Ušća Neretve

Planirani sustav za navodnjavanje zamišljen je kao tlačni sustav crpne stanice i cjevovoda na površini obuhvata, a projektom su izgrađeni, Crpna stanica Glog, dovodni cjevovodi od nove crpne stanice do distribucijske mreže duljine 270 metara i rekonstrukcija postojećeg pristupnog puta duljine 259 metara te distribucijski sustav zatvorenih tlačnih cjevovoda ukupne duljine 18.410 metara.

26. travanj 2024 17:54