StoryEditorOCM
Neretvaveterani na neretvi

Oni veslaju prema sredini tablice, druže se i promoviraju 4. gardijsku brigadu: Cilj nam je "ne molati"

Piše Stanislav Soldo
27. srpnja 2023. - 08:08

Udruga veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine vesla na Maratonu lađa. Petnaesti je to nastup lađara ove udruge na Neretvi među tridesetak lađarskih ekipa koje se bore za zlatne medalje i štit kneza Domagoja.

image

Lađari 4. gardijske brigade

U lađi veslaju veterani ali i lađarski pomladak. Ipak, dva lađara su jako zanimljiva. Godinama su bili ljuti rivali u borbi za veliki štit kneza Domagoja sa svojim ekipama a danas Branko Markota i Nedjeljko Jerković žuti veslaju zajedno s veteranima 4. gardijske brigade. Branko je veslačku karijeru započeo sa Domagojevim gusarima iz Vida a Nedjeljko sa lađarima iz Rogotina koji su nekada bili "vladari" na Neretvi.

To su inače dva najzagriženija lađara koji jedini u Neretvi imaju bogatu arhivu maratona lađa i pripremaju dvije knjige-monografije o maratonu lađa. Biće to nesumnjivo zanimljivo štivo za Neretvane i one koji vole Neretvu, lađe i maraton. Svi u veteranskoj lađi dišu kao jedan nestrpljivo iščekujući 12. kolovoza i start Maratona lađa ispod mosta u Metkoviću.

 

image

Lađari 4. gardijske brigade

Dvanaest vesala je spremno zabrazdati Neretvom. Nedjeljko i Branko ravnopravno veslaju, pomažu ostalim lađarima svojim iskustvom i savjetima. Veterani su tri puta tjedno na Neretvi, ponedjeljak, srijeda i petak. Trening se ne preskače unatoč vrućinama i poslovnim i obiteljskim obvezama. Nakon odveslanih kilometara slijedi zajedničko druženje, večera, ispeče se janjac, popije se pojede i to je smisao svega. Veteranima nije cilj pobijediti i nisu opterećeni rezultatima. Zadovoljni su sa nekim mjestom po sredini tablice (lani su bili na 18. mjestu).

Maraton lađa je naša tradicija-kaže nam Nedjeljko Jerković Žuti koje će uskoro u zasluženu "lađarsku mirovinu. Ovo mu je 21 maraton lađa. Sedamnaest godina je vesla za Rogotin i četvrtu godinu vesla za gardijsku brigadu. Nakon ovog maratona o klin će objesiti veslo jer veslanje je za njega jako naporno. No, to ne znači da neće i dalje biti dio ove lađarske ekipe.

- Pomagat ću savjetima, treninzima, eventualno biti na pariću ali aktivno ne mislim više veslati. Pišem monografiju maratona lađa od 1998-2022 kao povijesno izdanjem kaže nam Nedjeljko, koji je zadovoljan ovogodišnjim pripremama za maraton lađa.

Koliko je treninga potrebno da bi jedna ekipa pobijedila na maratonu pitamo ovog iskusnog lađara. 

image

Nedjeljko Jerković

Siguran sam da bi ekipa koja želi prvo mjesto trebala trenirati čitavu godinu, skoro bez prestanka, možda mala pauza u devetom mjesecu. Već u desetom mjesecu kreću pripreme trčanje i teretana. Na proljeće treninzi u lađu na Neretvi, zasigurno četiri mjeseca treninga. Minimalno pedeset do šezdeset treninga u lađi i to je garant za medalju-govori Jerković.

Koje su ekipe favoriti za ovaj maraton lađa ?

- Teško je reći ali moje mišljenje je da će to biti Crni put s obzirom na intenzitet veslanja koji su pokazali. To je jedna respektabilna ekipa-iskren je Jerković, koji još naglašava da veteranima rezultati nisu bitni premda postoji rivalitet prema drugim ekipama. Cilj je "ne molati".

Slično razmišlja i Branko. Iza njega je 25 odveslanih maratona pa mu je ovaj jubilarni. Samo nije bio na prvom maratonu 1998 godine i od tada je na iz godine u godinu na svakom sudjelovao kao veslač. 

image

Veteran Branko Markota

Sedamanest godina je veslao za Domagojeve gusare Vid a osam godina vesla za veterane 4. gardijske brigade.

Ne misli još ići u lađarsku mirovinu.

- Dok god me zdravlje služi ja ću veslati. Neću vješati veslo o klin, govori nam Branko koji je zaposlenik MORH-a u Pločama. Uspije povezati posao i treninge u lađi na Neretvi. Trenutačno je na godišnjem odmoru pa ime više vremena za treninge. Sve se može stići samo treba imati volje-kazati će.

Da bi se postigao respektabilan uspjeh na maratonu potrebno je dosta truda i treninga. Za osvojiti petnaesto mjesto potrebno je ok dva mjeseca treninga i dobra ekipa. Sve ovisi o tome. Bez dobre i uigrane ekipe nema ništa-kaže Branko, koji je zadovoljan sa svojom ekipom.

- Mi idemo na sredinu tablice. Sa takvim plasmanom smo zadovoljni. Nama su bitni druženje i promocija 4. gardijske brigade. Treninzi i večere. To je naš đir-zaključio je Markota, koji također priprema monografiju o maratonu lađa gdje će objediniti svoju bogatu arhivu fotografija i tekstova od početaka maratona do danas.

image

Nedjeljko i Branko dogovaraju strategiju veslanja

27. travanj 2024 07:43