StoryEditorOCM
NeretvaVeselo u Radosti

Metkovski mališani sa desne strane grada dobili nove prostore za igru i zabavu

Piše S.S.
1. rujna 2022. - 14:29

Na početku nove pedagoške godine Metković je dobio nove vrtićke prostore za mališane na desnoj strani grada. Riječ je o je o novoizgrađenom dijela Dječjega vrtića Radost. Ukupna vrijednost radova je 8 i pol milijuna kn, od čega je većinu sredstava osigurao Grad Metković, a 250 tisuća kn sufinancira se od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Rekonstrukcijom Dječjeg vrtića ‘Radost‘ zadržani su postojeći gabariti građevine, a projekt je uključio dogradnju jednog boravka za djecu jasličkog uzrasta (1-3 godine), dva boravka za djecu vrtićke dobi (3-7) s pratećom sadržajima, višenamjensku dvoranu, novo dječje igralište koje je opremljeno prigodnim elementima za igru, izgradnju novoga ulaza u vrtić sa sjeverne strane, izgradnju hodnika prema istočnoj strani koji je poveznica s postojećim prostorijama te hodnika prema zapadnoj strani gdje su smještene novoprojektirane prostorije.

Svečanu vrpcu prerezao je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića, ujedno i izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zamjenika župana Joška Cebala, pročelnicu Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklinu Marević, ravnatelja Uprave za regionalni razvoj Ivana Bota, ujedno i izaslanika ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Grada Metkovića Hrvoja Bebića, ravnateljice Dječjega vrtića Metković Julijane Bebić te predstavnika projektanata i izvođača radova, piše gradski portal metkovic.hr.

Gradonačelnik Dalibor Milan je prilikom otvorenja istaknuo kako ovaj projekt nikako nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u budućnost.

"Kada sam 2017. godine postao gradonačelnik, suočio sam se s velikim problemom, a to je velika lista čekanja za upise u vrtić. Od početka smo bili svjesni kako taj problem nema samo Grad Metković, već i brojni drugi gradovi, ali smo ga bili odlučni riješiti. Na problem smo djelomično odgovorili adaptacijom triju boravišnih prostorija u Središnjem dječjem vrtiću te uređenjem Dječjega vrtića u Vidu, ali liste čekanja su i dalje bile velike. Rješenje smo, u konačnici, pronašli u projektu rekonstrukcije i dogradnje Dječjega vrtića Radost koji je danas otvoren te u koji je upisano 70 nove djece. Napomenuo bih kako je 2017. godine u naše vrtiće upisano 388 djece, a ove nove pedagoške godine, upisano je njih 555. To je velika razlika, a važno je istaknuti i kako su sva djeca, čija oba roditelja rade, upisana u vrtiće te smo po tom pitanju jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj", kazao je gradonačelnik Milan.

Projekt je pohvalio i župan Nikola Dobroslavić.

- Mogu samo čestitati gradonačelniku Daliboru Milanu na ovom izvanrednom uspjehu. Briga za naše najmlađe je vrlo važna. To je posebna zadaća svih jedinica lokalne samouprave. Metković to radi na sjajan način, a to su pokazali i ovim projektom koji će biti od koristi i djeci i njihovim roditeljima. Napomenut ću da je briga o odgoju najmlađih jedna od prioritetnih zadaća i Vlade RH. U tijeku je jedan veliki natječaj iz Programa izgradnje vrtića, ukupne vrijednosti 1,2 milijarde kn. Nadamo se da će, poput Metkovića, brojne jedinice lokalne samouprave iz DNŽ uspjeti riješiti za svoje najmanje kvalitetne uvjete", kazao je župan Dobroslavić.

Novoizgrađeni dio vrtića blagoslovio je župnik Župe sv. Nikole biskupa don Davor Bilandžić, a u glazbenom dijelu programa nastupali su Pučki pjevači Župe sv. Nikole biskupa.

19. travanj 2024 02:03