StoryEditorOCM
NeretvaJERKO MATUŠKO

Matematički šampion iz Ploča: Dnevno matematici posvetim između sat i sat i pol, a krenulo je s legićima

Piše Ante Šunjić
30. travnja 2023. - 13:00
Jerko Matuško, polaznik 6. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Pločama, s mentoricom Božanom RadaljacAnte Šunjić/Ante Šunjić

Matematika je u osnovnoškolskom uzrastu priprema za život u dominirajućem svijetu visoke tehnologije. Za mnoge je ona teška, zahtjevna, pa i dosadna. No, ova egzaktna znanost, koja nas potiče na razmišljanje i stvaranje ideja, za Jerku Matuška, polaznika 6. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Pločama, predstavlja izazov kojega rješava bez većih problema i uz to se dobro zabavlja.

image

Jerko Matuško, polaznik 6. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Pločama, s mentoricom Božanom Radaljac

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Jerko je, pod budnom okom mentorice Božane Radaljac, na Državnom natjecanju održanom u Poreču prije nekoliko dana, u konkurenciji najboljih mladih matematičara iz Hrvatske, u kategoriji 6. razreda, osvojio prvo mjesto i zadržao titulu državnog prvaka, jer je pobijedio i lani, te je pozvan na Matematičku olimpijadu za kadete.

Kada razgovaramo s malim matematičkim genijalcem iz Ploča sve izgleda jednostavno - dođe, pobijedi i vrati se kući.

image

Jerko Matuško sa školskim prijateljima

Ante Šunjić/Ante Šunjić

„Volim matematiku. Fora mi je rješavati teške zadatke s kojima se susrećem prvi put. To mi je izazov i nastojim ga riješiti. Što je zadatak teži, veći mi je izazov. Kada sam bio mali, roditelji su mi kupili lego kockice, što mi je pomoglo u logičkom razmišljanju“, priča nam Jerko s kojim od malih nogu radi njegov otac Zoran, koji predaje Informatiku i Tehnički odgoj u Osnovnoj školi u Neumu. Njegov talent u nižim razredima primijetila je tadašnja učiteljica Višnja Grančić za koju Jerko ima samo riječi hvale, kao i za sadašnju mentoricu Božanu Radaljac, s kojom pokorava Hrvatsku.

Zahvaljujući talentu i ljubavi prema matematici, Jerko je i prije polaska u školu znao sve računske operacije, a u 2. razredu je na međunarodnom matematičko - logičkom natjecanju Klokan bez granica bio među deset posto najboljih u Hrvatskoj. Prosjek ocjena mu je 5,0 jer ne zanemaruje niti jedan školski predmet. Uz to, uvijek pronađe vremena da pomogne svojim vršnjacima i prijateljima iz razreda, koji ne kriju zadovoljstvo što u razredu imaju pravog matematičkog šampiona.

image

Jerko Matuško, polaznik 6. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Pločama, s mentoricom Božanom Radaljac

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Matematička olimpijada za kadete je u listopadu ove godine. Jerko se već pomalo priprema za to natjecanje. S mentoricom rješava zadatke i 7. i 8. razreda i srednje škole.

„Dnevno matematici posvetim između sat i sat i pol, u zavisnosti od ostalih obveza, a pred natjecanja se više posvetim pripremama. Cilj mi je svake godine završiti na prvom mjestu i pokušati osvojiti svih 100 bodova na testu“, govori nam o svoji planovima Jerko. Kako je krenuo, ne sumnjamo da će u tome i uspjeti.

No, Jerko nije samo matematički genij, nego i svestran dječak koji ima i brojne druge talente, interese i zadovoljstva. Na Državnom natjecanju iz Informatike ove je godine nastupio u dvije kategorije, Algoritmi, odnosno programiranje i Digitalne kompetencije, i u oba je pobijedio na Županijskoj razini, dok je u državi osvojio visoko 6. mjesto. Uz sve to pronađe vremena za pohađanje Glazbene škole, gdje svira klavir.

image

Jerko Matuško, polaznik 6. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Pločama, s mentoricom Božanom Radaljac

Ante Šunjić/Ante Šunjić

U slobodno vrijeme druži se s prijateljima, igraju nogomet na baćinskoj Portini i zabavljaju se u kamenom bunkeru na Gradini, kojega su sami izgradili. Poseban hobi mu je sakupljanje rijetkih starih novčanica, nedavno ih je u Mostaru pronašao četiri, a prilikom svakog odlaska u Zagreb, obavezan je posjet specijalnog trgovini za numizmatiku. O planovima za budućnost još ne razmišlja previše ozbiljno. Znakovito je spomenuo kako mu stric radi na zagrebačkom FER-u, ali i istaknuo kako je još rano za takve odluke.

Za Jerku riječi hvale ima i njegova mentorica Božana Radaljac, koja je i sama prolazila slična natjecanja u kojima je stekla zavidna iskustva. Božana hvali Jerkin talent i volju za rad.

„Drago mi je da imam učenika s kojim radim dodatno. To i meni predstavlja izazov“, rekla je.

02. lipanj 2024 19:09