StoryEditorOCM
NeretvaProšlo pola roka, obavljeno 13 posto radova

Kasni sanacija Lovornika: izvođače usporila brda novog smeća na deponiju!

Piše Ante Šunjić
15. lipnja 2022. - 21:32

Djelatnici izvođača radova, Zajednice ponuditelja Kostak i Opera Group iz Zagreba, koji su dostavili najbolju ponudu za javnu nabavu koju je proveo Grad Ploče, provode dugo očekivanu sanaciju odlagališta otpada Lovornik u Baćini pokraj Ploča. Postignuta cijena radova, koja uključuje i stručni nadzor, koordinatora i projektni nadzor iznosi 8,9 milijuna kuna sa PDV-om. Sukladno potpisanim ugovorima, 60 posto sanacije financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će preostalih 40 posto, u dogovorenim omjerima, financirati Grad Ploče, najviše, i Općine Gradac i Slivno, koje također koriste Lovornik.

image
Ante Šunjić/

Nataložilo se smeće

No, radovi se ne odvijaju predviđenom dinamikom, što je potvrđeno na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća, nakon vijećničkog pitanja. Do sada je naime, prošlo 50 posto vremena potrebnog za završetak projekta, a realizirano je 13,2 posto radova, rečeno je na sjednici Vijeća.

Razlog kašnjenja, po izvođaču, su veće količine otpadnog materijala na odlagalištu nego što je to po projektu i troškovniku. Podloge temeljem kojih su izrađeni projekti a potom ishođene dozvole rađene su 2019. godine a od tada do 2022. godine otpad se neprestano deponirao tako da su evidentne razlike u količinama, s čime je upoznata i gradska administracija. Grad Ploče je zatražio sastanak s izvođačem i nadzorom zbog dostave novog financijsko-dinamičkog plana, nakon čega će se procijeniti eventualno produljenje roka izvođenja radova, ukoliko se dokaže stvarna potreba.

image
Ante Šunjić/

Deponij star 52 godine

Nakon završetka sanacije Lovornik će biti u mogućnosti prihvaćati otpad do popunjenja kapaciteta ili do otvaranja županijskog centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. U slučaju nastavka popunjavanja otpadom do popunjenja kapaciteta ili do otvaranja centra pristupa se konačnom zatvaranju deponije sa gornjim brtvenim slojem, što će predstavljati i konačno zatvaranje deponije nakon njenog početka korištenja još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Radovima etape I i II će se konačno spriječiti trajni utjecaj odlagališta na okoliš jer će se prekinuti procjeđivanje i prolazak podzemnih voda sa tijela odlagališta u okolni eko sustav.

Lovornik se koristi za odlaganje otpada od 1970. godine. Lokaciju odlagališta čine dvije spojene vrtače na dnu kojih se nalazi crvenica. Pravna osoba koja upravlja odlagalištem je tvrtka Komunalno održavanje d.o.o. Ukupna površina odlagališta iznosi 3,6 hektara.

image
Ante Šunjić/

Baćinska jezera pod lupom

Odlagalište otpada u Baćini je na vrlo osjetljivom području, što sanaciji daje dodatni značaj. Stacionirano je na krškom, propusnom tlu, a u njegovoj blizini nalaze se poznata Baćinska jezera, turistička destinacija koju svake godine posjećuje sve veći broj turista iz svih krajeva svijeta. Posebno dramatičma situacija bila je 2006. godine, kada je Lovorniku izbio požar koji je ugašen nakon velikih napora gasitelja i lokalnog stanovništva. Osim toga, Baćinska jezera su povezana s vodocrpilištem Klokun, koje vodom opskrbljuje Grad Ploče i Općinu Gradac, a tijekom turističke sezone to je 30-ak tisuća ljudi.

08. svibanj 2024 03:43