StoryEditor
NeretvaBROJNI PROBLEMI |

ČUJETE LI NAŠU ŠUTNJU? Djelatnici Centra za socijalnu skrb Metković točno u podne pridružili se prosvjedu, traže poboljšanje sustava

Piše Stanislav Soldo
21. travnja 2021. - 17:01
Stanislav Soldo

I djelatnici Centra za socijalnu skrb Metković točno u podne pridružili su se prosvjedu “Čujete li našu šutnju?”, kojega je organizirao Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske kao odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika.

- Nakon učestalih napada i prijetnji radnicima u sustavu socijalne skrbi izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi. Pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i poziva na linč socijalnih radnika polučio je ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu, a napadi i prijetnje postali su naša svakodnevnica, istaknuli su iz Sindikata u priopćenju.

image
Stanislav Soldo

Gotovo je nemoguće, naglasili su, u našem humanom sustavu raditi taj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada.

- Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti sasvim sigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja socijalnih usluga”, poručili su iz sindikata. Podsjetili su i kako godinama upozoravaju nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme podkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustavom, problem nametnutog skrbništva.

- Niti jedan ministar nije našao za shodno upustiti se u rješavanje navedenih problema i svaka najava reforme sustava ima deklaratorni karakter bez stvarnih rezultata, ustvrdili su iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

21. travanj 2021 17:01