StoryEditorOCM
NeretvaDOBILI NA KORIŠTENJE OD GRADA

Blagoslovljen prostor pločanske Udruge Prvi ročnik Hrvatske vojske: ‘Blagoslov zajedništva nikada ne smijemo zaboraviti ni zanemariti‘

Piše Ante Šunjić
17. prosinca 2023. - 12:33

Prvi hrvatski ročnici iz Ploča, okupljeni u udruzi Prvi ročnik HV, uredili su i opremili prostor koji su dobili na korištenje od Grada Ploča. Pločanski župnik don Ante Bitunjac blagoslovio je taj prostor uz riječi:

„Okupili smo se kako bi od Gospodina isprosili milost i blagoslov za ovaj prostor, koji ćete vi, vaša udruga Prvi ročnik, koristiti. Kada gledamo našu kršćansku tradiciju, smisao molitve i blagoslova je kako bi posvijetlili sebi važnost zajedništva, jer to je najveći blagoslov. Vi ste ovdje bili branitelji i to možete nama mlađima posvjedočiti tih 90-godina, od Sidrišta pa nadalje. Kako smo mi to zajedništvo pomalo zaboravili, zato nam je ovakva situacija, i zato je važno vaše zajedništvo, vaša udruga i ove prostorije kako taj blagoslov zajedništva ne bi nikada zaboravili i zanemarili. Jer dok ste vi jedni uz druge, uza sve vaše mane i nesavršenosti, nema straha za našu budućnost, kao što nije bilo straha ni 90–ih godina nego jedne hrabrosti i požrtvovnosti. Zato, neka vam Gospodin podari milost da možete u ovom razdoblju mira ustrajati u zajedništvu.

Prva postrojba ročnih vojnika HV osnovana je dana 5. listopada 1991. kao 1. satnija mornaričko – desantnog pješaštva HV, odnosno Hrvatske ratne mornarice u sklopu Ratne luke u Pločama, prema zapovijedi admirala Svete Letice od 28. rujna 1991. Postrojba je bila sastavljena od 48 novaka s područja tadašnje općine Ploče, generacije 1971., 1972. i 1973. godine.

Novoosnovana postrojba bila je smještena u netom oslobođenoj vojarni “Sidrište” koju je tih prvih dana listopada blagoslovio pločanski župnik don Petar Mikić. Bila je to prva blagoslovljena vojarna u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Ivo Josipović je tijekom posjete Pločama 2014., prvim hrvatskim ročnicima odao priznanje i uručio dokument kojim se po potvrđuje da su upravo Pločani bili prva generacija ročnika u RH.

02. lipanj 2024 14:08