StoryEditorOCM
KorčulaZBOG NEOPREZA LJUDI|

DRAMA NA KORČULI i PELJEŠCU Gori Smokvica i Orebić, čekaju se kanaderi 

Piše Dora Lozica FOTO: čitatelji
5. travnja 2020. - 08:36
Kako doznajemo od načelnika Kuzme Tomašića, požar u Smokvici je sve veći i sve opasniji. Prvu dojavu o dimu u smokviškom dijelu Smolinje gdje se nalaze maslinici uputili su policijski službenici jutros u 4,30 sati. 
„Budući da je zapuhala jaka bura, odmah smo dignuli cijeli otok, požar trenutno gasi 40 vatrogasaca, 12 vozila, a čekamo i kanadere koji ne mogu uzletjeti iz Zadra zbog jake bure. Vatra nije ni blizu pod kontrolom, opožareno je oko 4 kvadratna kilometra, kreće se prema Smokvici, ali kuće za sad nisu ugrožene“, javlja nam Tomašić.
Ono što je posebno zabrinjavajuće u priči je činjnica da je do požara došlo zbog neopreznog i nedopuštenog paljenja korova na otvorenom. Unatoč izičitoj zabrani paljenja vatre na otvorenom, neki su otočani odlučili subotnje popodne iskoristiti upravo za paljenje vatre nakon čega je izbio požar. Taj je požar izgašen u roku od pola sata, no ponovo se aktivirao tijekom noći otprilike 150 metara dalje. 
Požar je buknuo i u Orebiću, točnije na odlagalištu smeća Kavi u Podvlaštici, jučer u 20 sati. Kako doznajemo od zapovjednika DVD-a Orebić Nikše Nogala, s gašenjem su započeli već u 20,13 sati, a intervencija je jako zahtjevna zbog otrovnih plinova.
„Sanirali smo otvoreni plamen, ali ne pomažu nam jaki udari bure. Na terenu je 20 vatrogasaca i sva dostupna vozila te desetak vatrogasaca iz Vignja. Koristimo svu tešku mehanizaciju, trenutno natapamo rubne djelove požara te prevrćemo smeće kako bi ga rashladili. Dobra je vijest što vjetar nosi požar i plinove dalje od naseljenog područja, mjesto nije ugroženo. Neugodna je okolnost što gori plastika pa zbog plinova moramo gasiti u dišnim maskama. Radi se o jako zahtjevnoj intervneciji“, ističe zapovjednik Nogalo kojeg smo uhvatili u trenutnku organiziranja nove, jutarnje smjene. 
Kako neslužbeno doznajemo od stanovnika Orebića, i ovaj bi se požar mogao prepisati ljudskom faktoru i grešci. Kako dozanjemo, smeće se navodno ne skuplja tijekom vikenda te se neadekvatno zbrinjava, a uzrok požara je još uvijek nepoznat.
 
16. travanj 2024 22:19