StoryEditorOCM
KorčulaBlatski gimnazijalci u Bragi

Učenici Srednje škole Ivo Padovan poduzetničkim vještinama oduševili Portugalce

Piše Dora Lozica
12. studenog 2023. - 18:01

Srednja škola Ivo Padovan iz Blata jedna je od malobrojnih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s Erasmus + akreditacijom u području odgoja i općeg obrazovanja, a nedavno su s učenicima posjetili Bragu u Portugalu u sklopu pete po redu mobilnosti.

Čim je natječaj za akreditaciju objavljen u listopadu prošle godine, stvoren je jedan mali projektni tim koji su činili psihologinja Borka Petković, nastavnica Informatike Valerija Biliš i ravnatelj Ivo Gavranić. Dobivena akreditacija u području odgoja i općeg obrazovanja konkretno znači da u sljedećih pet godina sve projektne prijave za Erasmus + izravno prolaze bez natječaja.

Žele unaprijediti STEM

Prema razvojnom planu blatske srednje škole, putem akreditacije i projekata EU u sljedećem periodu od 5 godina, žele unaprijediti STEM – područja te se usmjeriti održivom razvoju otoka kroz edukacije učenika u područjima zelene tranzicije i poduzetništva kao temelja zapošljavanja i samozapošljavanja na otoku.

image

.

Srednja škola Ivo Padovan/

Erasmus akreditacija samo je jedan od projekata kojima je blatska škola postavila letvicu visoko za srednjoškolsko obrazovanje. Njihov projekt Digital green u sklopu kojeg su izgradili fotonaponsku elektranu za potrebe škole već je višestruko nagrađivan i prepoznat diljem Europe. Prijava na Poziv Agencije za mobilnost i programe EU za akreditaciju u području odgoja i općeg obrazovanja za period od 2023. do 2027. godine dodatni je motiv za djelatnike škole.

“Ono što je najvažnije u ovoj priči je da dobivenom akreditacijom uvelike podižemo kvalitetu našeg obrazovanje u smislu sadržaja i mogućnosti koje ćemo pružiti učenicima u navedenom periodu. Svi oni učenici koji se odluče upisati našu srednju školu dobiti će mogućnost besplatnog putovanja po svim zemljama Europske unije i tamo stjecati nova znanja i širiti obrazovne vidike. S ponosom mogu reći da smo s akreditacijom dobili nešto što ima rijetko koja škola u regiji i to nam daje prednost u odnosu na druge škole. Nadam se kako će to rezultirati nastavkom trenda dobrog upisa u našu školu jer evo, ako se netko još dvoumi gdje i što upisati, ovog trenutka mogu odgovorno reći da upisom u Srednju školu Ivo Padovan učenici dobivaju nešto što u drugim školama neće imati”, poručila je nastavnica Valerija Biliš.

image

.

Srednja škola Ivo Padovan/

Dobar dojam ostavili su u Portugalu i gimnazijalci s otoka. U početku su istraživali kako su poslovanje razvili poznati svjetski brendovi, a onda učili kako osmisliti vlastitu poduzetničku ideju, kao izraditi logo proizvoda ili usluge, kako istraživati i podijeliti tržište kupaca i konkurencije, kako napraviti poslovni i financijski plan i kako ga prezentirati. Na kraju su osmislili i vlastite proizvode po timovima i primijenili sve naučeno na konkretnim primjerima.

Naravno da su imali i malo vremena za uživanje i upoznavanje s gradom i okolicom. Slobodno su vrijeme koristili za odmor i izlet u Lisabon i Porto, a tijekom izleta ih je, kažu, pratilo lijepo i sunčano vrijeme. U Portu su se vozili brodom po rijeci Duoro, prošetali do poznate katedrale i željezničkog kolodvora. Prilikom boravka u Lisabonu posjetili su četvrt Belem, Yellow Square i sam centar Lisabona.

Entuzijazam oduševljava

Na povratku u Bragu posjetili su u Fatimu, poznato svetište, kao i dva poznata portugalska svetišta u okolici Brage, Santuário de Nossa Senhora i Santuário do Bom Jesus do Monte. Braga je jedan od najljepših gradova u Europi, 2021. proglašen Najboljom europskom destinacijom s bogatom kulturnom baštinom, moderno uređen i ima razvijeno gospodarstvo, primijetili su zadovoljno blatski gimnazijalci.

image

.

Srednja škola Ivo Padovan/

U Europskom je razvojnom jačanje poduzetničkih vještina kod učenika jedan je od glavnih ciljeva, a srednja škola u Blatu prati sve moderne trendove u obrazovanju i odgoju što su im učenici vratili na najbolji mogući način.

“Jako smo zadovoljni ponašanjem, odnosom i radnim entuzijazmom naših učenika. Poduzetništvo je jedna od osam ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje koje su temeljne za svakog pojedinca u društvu, a prema preporuci Europske komisije. Akreditacija i projekti koje provodimo su sjajne mogućnostima za učenike, osim što stječu nova znanja, organizirani su im i razni sadržaji, izleti i druženja, upoznavanje novih kultura, vježbanje jezičnih vještina i mnoštvo drugih iznimno korisnih stvari. Svi učenici koji su sudjelovali prepuni su dojmova i oduševljenja”, zaključila je nastavnica Valerija.

image

.

Srednja škola Ivo Padovan/

Mobilnost na zavidnoj razini

Blatska je škola kroz prethodnih nekoliko godina osmislila i realizirala već dva projekta Erasmus+, jedan u sklopu općeg, a jedan u sklopu strukovnog obrazovanja, a sad je na red došao i treći. Praksom do izvrsnosti i Digital Green učenicima i nastavnicima omogućili su mobilnosti u Dansku i Španjolsku, a treći projekt A small bussines venture u Portugal gdje su učenici i nastavnici boravili sredinom prošlog mjeseca. U sklopu akreditacije i projekta u Portugalu, 16 učenika gimnazijalca pohađali su edukaciju o tome kako otvoriti svoj vlastiti mali posao. S njima u pratnji su bile i dvije nastavnice, od kojih je jedna pohađala edukaciju, a druga je imala ulogu osobe u pratnji učenicima. Partnerska organizacija školi iz Blata bila je Aplicaproposta LDA – Bragamob, portugalska tvrtka sa sjedištem u Bragi koja je specijalizirana za projekte međunarodne mobilnosti. Organizacija mobilnosti je bila na zavidnoj razini, jednoglasno ističu iz blatske škole uz same pohvale domaćinu.

image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
image

.

Srednja škola Ivo Padovan/
30. travanj 2024 22:24