StoryEditorOCM
KorčulaZA AKTIVAN I ZDRAV ŽIVOT

Svečano otvorena prva teretana na otvorenom u Korčuli

Piše dora lozica
13. siječnja 2023. - 07:46

Malom, ali simpatičnom proslavom i presijecanjem vrpce otvorila je danas točno u podne gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević prvu teretanu na otvorenom pokraj Gradskog bazena Gojko Arneri.

U nastavku dječjeg i košarkaškog igrališta na 250 kvadratnih metara smjestilo se prvo, korčulansko javno vježbalište koje besplatno, svim otočanima nudi čak 12 sprava za vježbanje, dvije za istezanje, pet za cardio treninge i pet za snagu na popularnoj antistres podlozi. Radi se o projektu vrijednosti nešto veće od 57 tisuća eura koji je Grad Korčula prijavio na natječaj Ministarstva turizma i sporta. Ministarstvo je odobrilo oko 20 tisuća eura, a ostatak je osiguran iz proračuna Grada Korčule. Kako doznajemo od gradonačelnice Silić Maroević, u budućnosti će biti još sličnih projekata.

"Ovo je mali projekt, ali nas puno raduje. Poruku koju šaljemo sugrađanima je važnost zdravijeg načina života vježbanjem, a budući da Ministarstvo turizma i sporta svake godine raspisuje natječaj, moguće je da nešto slično napravimo i na drugim lokacijama. Hoće li biti baš teretana na otvorenom, vidjet ćemo, važno je imati spremne projekte da se možemo prijaviti odmah kad se natječaji raspišu", naglasila je gradonačelnica.

Nika Silić Maroević ističe kako je slična vježbališta na otvorenom vidjela u Splitu i u Zagrebu, uvijek je netko aktivan, uvijek ih netko koristi. Sprave postavljene u Korčuli su kvalitetne, pomoću njih je ugodno vježbati pa poziva sve sugrađane da naprave đir do bazena i isprobaju. Iako je teretana otvorena, najvažniji dio posla je ispred nas, poručuje gradonačelnica, a to je održavanje i čišćenje vježbališta kao i drugih igrališta na području Grada Korčule.

"Zalud nam trud ako nam vježbalište nije čisto i sigurno. Budući da prije nije bilo definirano ugovorima tko čisti, a tko održava igrališta, odlučili smo to promijeniti. Športski objekti Korčula (ŠOK) održava i upravlja svim dječjim igralištima i sportskim terenima na području Grada Korčule, a aneksom Ugovora odlučeno je da KTD Hober čisti igrališta i terene. Prije je čišćenje ovisilo jesi li dobar s direktorom ili s predsjednikom Mjesnog odbora, nema toga više, mora se znati red i tko što točno radi", odlučna je gradonačelnica Silić Maroević.

S njom se slaže i direktor ŠOK-a Dalibor Antunović koji nam otkriva kako su dječja igrališta na području Grada Korčule u dobrom, ali ne i odličnom stanju i kako će uskoro napraviti snimak stvarnog stanja svih igrališta kako bi ih mogli uskladiti s normama, u prvom redu da se nekome nešto ne dogodi. Vježbalište na otvorenom je, kaže, na neki način proširenje ponude Gradskog bazena.

"Vježbalište je namijenjeno širem krugu ljudi, ne moraju biti super aktivni sportaši, želimo zapravo potaknuti ljude da se bave sportom. Antistres podloga je sigurna, no vježbalište nije namijenjeno djeci mlađoj od 12 godina", upozorava Antunović.

U teretani na otvorenom smo pronašli i prve vježbače. Korčulanin Roberto Kolić, inače komunalni djelatnik, isprobao je sve sprave.

"Prostor je odličan, podloga je super i baš je dobro vježbati na svježem zraku. Pohvalit ću odabir sprava, ima ih dovoljno, a vježbalište je za amatere, za stare i mlade. Isprobao sam sve sprave, najviše mi se sviđa sprava za veslanje, možemo veslati k‘o braća Sinković", zaključio je smijući se Roberto.

30. travanj 2024 19:06