StoryEditorOCM
Korčula600 kilograma, 9 tisuća dijelova

‘Štimer‘ Zlatko Pavlinić ugodio je još jednog starog ‘gospodina’: Korčulanski Petrof Mistral spreman za koncerte

Piše Dora Lozica
25. svibnja 2024. - 09:10

Jedan od malobrojnih primjeraka u Hrvatskoj, koncertni Petrof Mistral u vlasništvu Grada Korčule, nedavno je uspješno obnovljen te strpljivo čeka koncertnu sezonu u katedrali sv. Marka.

Na obnovi Mistrala radio je, a tko drugi nego Zlatko Pavlinić, vlasnik Ateliera Pavlinić za ugađanje, popravke, restauraciju i izgradnju klavira, orgulja i čembala inače Korčulanima poznat kao Štimer kako ga od milja nazivaju, a Grad Korčula financirao je projekt.

Dug gotovo dva metra

Stari koncertni gospodin iz 1989. godine težak je gotovo 600 kilograma, dug gotovo tri metra, a svojim obujmom zauzima nekoliko kvadratnih metara prostora. Kako je onda doputovao do Štimerove adrese u Zagrebu?

image
Atelier Pavlinić/

“Samo dijelovi su doputovali, ovako veliki klavir dopremiti do Zagreba bio bi zaista izazovan logistički pothvat. Obnova se sastojala od izmjene nosača batića s valjčićima koji udaraju u žice. Budući da je klavir iz 1989. godine, filc i kožica su se istrošili pa je pijanistima teško dobiti dinamiku i kontrolirati ton što utječe na interpretaciju glazbenih djela. Izmjenom smo dobili na finoj upravljivosti instrumenta kako bi se pijanisti tijekom koncerta mogli tonski izražavati te da bi publika u potpunosti uživala u koncertima”, objasnio nam je Pavlinić.

Ovo nije prvi put da je pompozni Mistral dopao u ruke Štimeru, još 2016. radio je servis na instrumentu. Veliki koncertni glasoviri, kao što je prekrasni korčulanski Mistral tumači nam Pavlinić, sastoje se od osam do devet tisuća dijelova.

Ti dijelovi na zraku koji je vlažan i pun soli brzo oksidiraju pa instrument treba rastaviti i očistiti od korozije. Kao što autu treba redovni servis, ozbiljan je Pavlinić, tako i klavirskim mehanizmima treba servis svakih nekoliko godina.

Inače, korčulanski je Mistral jedan od najvećih klavira u Hrvatskoj i to vrlo raritetan primjerak. Karakterističan je po dugim žicama što mu osigurava poseban ton.

“Klaviri se mjere po akustičnoj dužini, što je žica duža to je ton ljepši i zvonkiji. Ovaj je Mistral dug gotovo tri metra, klavire duže od tri metra imamo samo od jednog graditelja pa je i po tome poseban kao i po snažnom i raskošnom tonu koji pod prstima virtuoza zvuči impozantno”, zaneseno nam otkriva Pavlinić.

image
Atelier Pavlinić/

Ipak, Mistral ima i neke mane, a upravo je na prste virtuoza mislio Štimer prilikom obnove. Budući da ima duge žice dosta je težak za sviranje u odnosu na glasovire recentnijih graditelja koji su koristili modernije mehanike.

U iščekivanju prvog koncerta

Zato su Pavlinić i njegov tim, u zagrebačkom atelijeru, dali sve od sebe da ga što finije ugode kako bi ga bilo što lakše svirati.

“Jako se veselim prvom koncertu, želim čuti što smo napravili i kako zvuči”, zaključuje zadovoljno Pavlinić koji je inače i službeni štimer za poznati Korčulanski barokni festival. Modu da se ovako veliki klaviri iznose na otvoreno za koncerte razumije, prvenstveno zbog ljepote ambijenta i zvuka, no to su dodatni problemi za one čija je uloga instrument ugoditi.

“Negodujem, no najčešće me dočeka na otvorenom. Tih 600 kilograma na tankim nožicama netko treba iznijeti, a onda i vratiti unutra, a da se instrumentu ništa ne dogodi. Zato moram spomenuti divne ljude koji su uvijek spremni uskočiti i pomoći, u prvom redu Ratko Kalogjera koji je nepovratno zaljubljen u ovaj Mistral kao i Mihovil Depolo”, zahvalio se napominjući kako on i Miće iz Obrta za restauriranje Depolo upravo završavaju svoj treći čembalo koji će se korčulanskoj publici predstaviti ovog ljeta na probnom koncertu.

image

Korčulanski Petrof

Atelier Pavlinić/

 

Na Korčuli se s nestrpljenjem očekuje prvi koncert u crkvi sv. Marka kada će se moći ponovo čuti kako nakon obnove zvuči korčulanski Petrof Mistral, jedan od najvećih klavira u Hrvatskoj.

Za rijetke koji to ne znaju, podsjetit ćemo kako je Petrof najveća europska tvornica pijanina i glasovira. Povijest joj datira u daleku 1864. kad je Antonin Petrof napravio svoj prvi glasovir te je iz generacije u generaciju stvorio tradicionalni brend.

Petrof instrumenti danas slijede napredak tehnologije, ali pri tm zadržavaju i osebujnost. Posebna pažnja posvećuje se ručnom radu koji jamči visoku kvalitetu zvuka.

Zbog njihovog jedinstvenog karaktera, Petrof instrumenti danas proizvodnju broje milijunima primjeraka vrhunskih instrumenata.

17. lipanj 2024 01:53