StoryEditorOCM
KorčulaENERGETSKI NEOVISNI

Srednja škola Blato prva će na jugu Hrvatske proizvoditi vlastitu struju! U projektu će sudjelovati i učenici iz Vele Luke, Korčule, Žrnova, Smokvice, Čare i Orebića

Piše Dora Lozica
5. lipnja 2022. - 17:24

Otok Korčula sve češće koristi pojam energetske tranzicije, odnosno prelazak na obnovljive izvore energije, a za Srednju školu Blato, koja će se uskoro preimenovati u Srednju školu Ivo Padovan, energetska tranzicija nije ostala samo mrtvo slovo na papiru. Zahvaljujući EU fondovima, blatska srednja škola postavila je malu, školsku solarnu elektranu, prvu u županiji.

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Srednjoj školi Blato projekt mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 122 za područje odgoja i općeg obrazovanja te financijsku potporu nešto veću od 54 tisuće eura!

Obnovljivi izvori

"Naš originalni projekt pod nazivom Digital Green provodi se od 1. lipnja 2022. do 31. kolovoza 2023. i nastavlja se na projekt "Praksom do izvrsnosti" i našu usmjerenost digitalnim tehnologijama, ekologiji, očuvanju okoliša i zelenoj energiji. Naime, u ovoj školskoj godini pribavljena je i instalirana solarna elektrana snage 10 kW i time naša škola postaje prva škola u županiji koja će proizvoditi vlastitu struju", zadovoljno ističu iz Srednje škole Blato.

U veljači ove godine prijavili su se na natječaj Digital Green u obliku projektne prijave na ocjenu Europskoj komisiji. Projekt je prošao evaluaciju i bodovanje i to kao prvi među osnovnim i srednjim školama u RH koje su aplicirale, s nevjerojatnih 97 bodova od mogućih 100. Na krilima dobre ocjene, djelatnici srednje škole nisu dugo čekali, uspostavili su kontakte s partnerskim organizacijama kako bi što efikasnije realizirali projekt. Ideja je bila unapređivanje digitalnih kompetencija blatskih učenika te učenje o obnovljivim izvorima energije koji su budućnost, kako na našem otoku, tako i općenito, zaključili su.

image

Srednja škola Blato prva će u županiji proizvoditi vlastitu struju

Prvi partner ovoj vrijednoj srednjoj školi je Euromind iz Seville koji će strukovnim školama SAFA Nuestra Senjora de los Reyes i Salesianos San Pedro organizirati edukacije u trajanju od 14 dana iz područja programiranja mobilnih aplikacija i 3D dizajniranja i printanja koje će pohađati 16 učenika Srednje škole Blato iz 2. i 3. razreda programa Opće gimnazije i Strojarskog računalnog tehničara. Uz to će učenici pohađati i tečaj iz španjolskog jezika, te kroz izlete u Granadu, Aracenu i Sevillu i degustaciju tipičnih španjolskih jela, upoznavati Španjolsku kulturu.

Sunce, vjetar, valovi

Za drugog partnera odabran je Nordisk Folkencenter for Vedvarende Energi iz Hurup Thy, iz Danske gdje će otputovati učenici 2. i 3. razreda Strojarskih rač. tehničara i Opće gimnazije, ukupno njih osam, a teme će se odnositi na obnovljive izvore energije. Ovaj Centar spada u danske, ali i svjetske, pionire razvoja tehnologija obnovljivih izvora energije. Učenici će učiti o iskorištavanju solarne energije, energije vjetra, energije valova, energije iz otpada te glavne tehnologije primjene OIE u prijevozu s posebnim osvrtom na tehnologiju vodika.

"S obzirom da Srednju školu Blato pohađaju učenici iz svih dijelova otoka u ovom projektu će shodno tome sudjelovati i učenici iz Blata ali i Vele Luke, Korčule, Žrnova, Smokvice, Čare i Orebića. Uz dvije mobilnosti za učenike Srednje škole Blato, u projektu su predviđene i dvije edukacije naših nastavnika u području obnovljivih izvora energije i digitalnih kompetencija. Cilj ovog dijela projekta je podići stručna znanja, vještine i kompetencije naših nastavnika informatike i fizike putem stručnog usavršavanja u trajanju od tjedan dana kod naših partnera, također u EU", objasnili su iz srednje škole.

Dragocjeno iskustvo mobilnosti

Nakon povratka s mobilnosti, nastavnici će primjenjivati u nastavi ono što su naučili na edukacijama te će na različitim stručnim skupovima i županijskim vijećima dijeliti stečena znanja i kompetencije s ostalim kolegama. Dobivenim sredstvima financirati će troškove edukacija, osiguranje učenika i nastavnika za vrijeme mobilnosti, trošak puta, troškove boravka, ulaznice za posjet kulturološkim spomenicima, gradski prijevoz u mjestu mobilnosti i troškove boravka u inozemstvu, odnosno džeparac.Uz voditeljice Erasmus+ projekta, nastavnice Valerije Biliš i Borke Petković, na projektu su radili i nastavnici fizike Ivana Biško i kemije Nela Žaknić.

15. travanj 2024 09:58