StoryEditorOCM
Korčulau korčulanskoj osmoljetki

Prvi Erasmus tjedan: Osnovci zajedno za zeleniji i zdraviji okoliš

Piše Dora Lozica
22. listopada 2023. - 11:25

U Osnovnoj školi Petra Kanavelića iz Korčule, u organizaciji koordinatorice projektnog tima Maje Farac, učenika i učiteljica drugih razreda te Europe Direct centra Korčula, interaktivnim kvizom znanja je prvi put obilježen Erasmus tjedan.

Prigodna godišnja manifestacija Erasmus Days održava se diljem Hrvatske i svijeta kako bi se javnosti predstavili rezultati i važnost jednog od najuspješnijih programa Europske unije, Erasmus + programa za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, a dugačkoj listi obrazovnih institucija koje su organizirale obilježavanje pridružila se i korčulanska osnovna škola.

Najmlađi napregnuli vijuge

Tamo je ovog tjedna bilo i više nego zabavno, suradnja škole i Europe Direct centra kojim se Korčula može pohvaliti kao jedini otok u Hrvatskoj razveselila je i educirala one najmlađe, vesele i razigrane drugaše. Voditeljica školskog projektnog Erasmus tima Maja Farac uključila je učiteljice Dragoslavu Radovanović i Mirelu Tolj kao i 2. a i 2. b razred koji su se natjecali u kvizu znanja, a poklone je na veliku dječju radost osigurala Katarina Slejko, voditeljica Europe Direct centra.

image

Vesela ekipa

Dora Lozica/

“U sklopu obilježavanja Erasmus tjedna predstavljamo naš projekt Djelujmo zajedno zelenije i zdravije. Aktivnosti ćemo provoditi pet dana, za niže smo razrede pripremili dinamičan i zabavan kviz znanja o Europskoj uniji i ekologiji dok smo za više razrede pripremili e-knjigu posvećenu Zelenom danu bez veze kad su svi razredi sudjelovali u nizu eko sadržaja promovirajući zdravlje i ekologiju. Velika nam je čast pridružiti se ovoj manifestaciji, to pridonosi vidljivosti naše škole, a također se trudimo promovirati važnost Erasmusa te vještine i znanja koja prenosi”, zadovoljno je istaknula koordinatorica Maja Farac uz koju projektni tim čine još i drugi nastavnici, redom Gordana Curać Depolo, Mery Amadeo, Jurica Čupić, Marina Mandić, Alan Farac i Adriana Barčić.

U učionici je bilo burno, snage su ogledali aši i beši predvođeni predsjednicima razreda Tomom Pačićem za aše i Arsenom Pamukovićem za beše. Dogovarali su se i naprezali vijuge ne bi li odgovorili na pitanja poput koliko ima zvjezdica na zastavi EU, što one označavaju, kako se zove himna EU, što je recikliranje ili kompostiranje... Na kraju su pobjedu izvukli aši, no nagrade su podijelili.

image

Ponosne učiteljice Mirela i Dragoslava i njihovi šampioni Arsen i Toma

Dora Lozica/

“Zadovoljan sam pobjedom, a još sam više zadovoljan jer su i beši dobili poklone. Dobio sam šalicu na EU, sviđa mi se, mislim da ću je koristiti, a možda je poklonim prijatelju”, ispričao nam je Toma.

Arsen je također zadovoljan unatoč porazu – “Ajde dobro čestitam im, ipak su pobijedili, ali odlučili su poštivati i pobjednike i protivnike i gubitnike. Dobio sam mali punjač za mobitel, možda ću ga zakačiti za ključeve, a možda i neću. Jako mi je koristan jer sad imam mobitel pa ga mogu napuniti kad negdje pođem”, zadovoljno je istaknuo.

Kvizovi za lakše učenje

Radi se o simboličnim poklonima za motivaciju, promo materijalima, no malim su Korčulanima to bili, kako su i sami istaknuli, najbolji pokloni koje su u životu vidjeli. Bilo je tu šalica, platnenih torbi, prijenosnih punjača za mobitel, rokovnika i slično. Koliko je važna suradnja škole i centra otkrila nam je voditeljica Slejko.

“Naravno da je centar podržao aktivnosti škole kojima se obilježava Erasmus tjedan, također podržavam sve djelatnike škole koji dodatno rade i trude se kako bi podigli kvalitetu nastave za učenike. Erasmus je prilika za kontinuirano unapređenje, zahvaljujući školskom Erasmus timu i njihovoj inicijativi, učenici su danas uživali i učili. Bilo je to prekrasno iskustvo i divan dan, učenici su svi redom dragi, pametni, znatiželjni i vrijedni”, oduševljena je voditeljica Slejko znanjem i angažmanom mudrih osmogodišnjaka.

image

Znanje, kreativnost, simpatičnost

Dora Lozica/

Razočarana nije bila učiteljica Mirela koja je istaknula važnost kvizova i različitih metoda rada kojima se učenicima olakšava učenje gradiva. Nakon što Erasmus tjedan završi, nastavnica Mirela i Europe Direct centar nastavit će suradnju.

“U suradnji s voditeljicom Katarinom Slejko, svojim ću učenicima predstaviti slikovnicu Juki i Šumska unija koja će im, na način primjeren njihovim godinama, približiti osnovne pojmove vezane za Europsku uniju. Nakon što pročitamo i razgovaramo o slikovnici, na satu razrednika pridružit će nam se Katarina kako bi diskutirali o naučenom. Vesele nas ovakvi projekti i hvala svima koji su nam ih omogućili”, poručuje nastavnica Mirela.

image

Natjecateljska atmosfera u učionici

Dora Lozica/

Bistri i kreativni

Iako drugaši nemaju predmete u sklopu kojih uče o Europskoj uniji i ekologiji, učiteljice nije iznenadilo njihovo znanje. Osim što su bistri, njihovo iskustvo doma i rad u školi u ekološkim grupama, televizija i drugi mediji, utjecali su na širenje znanja.

“Pokazali su zavidnu razinu znanja, ali i da su zadovoljni s malo, da ih usrećuju male stvari, zahvalne smo na takvim učenicima. Podržavam sve kolege u Erasmus timu, njihov je rad važan, najvažnije je djecu naučiti o zaštiti prirode i ekologiji”, zaključuje dugogodišnja učiteljica Dragoslava čiji je razred odnio pobjedu.

23. svibanj 2024 19:07