StoryEditorOCM

Obiteljski kamp Mindel u Veloj Luci proslavio 40. rođendan: ‘Počeli su s jednim šatorom, a danas su omiljena destinacija gostiju i simbol korčulanskog turizma‘

Piše DV Foto: Mario Zlokić & privatni arhiv
5. kolovoza 2023. - 12:06

Kamp Mindel u Veloj Luci u velikom je stilu proslavio četrdeseti rođendan! Pretpovijest ovog omiljenog ljetovališta seže u davnu 1978. kad je u Velu Luku, točnije predio Stani, došao jedan Slovenac s namjerom da svoj odmor provede kod prijatelja, no kod prijatelja u vikendici nije bilo dovoljno mjesta te je odlučio pitati prijateljeva susjeda smije li postaviti šator ispred njegove stare kamene kuće i tu provesti svoj odmor.

image

Goran Maričić i Miloš Kumar

Susjed i njegova supruga su bez puno razmišljanja pristali, štoviše susjed je ostavio Slovencu ključ kuće da može kuhati i skloniti se u slučaju kiše. Turist imenom Miloš Kumar nije mogao vjerovati da netko svoju kuću prepušta potpunom strancu te je bio oduševljen gestom. I tako jeako je počelo prijateljstvo Miloša Kumara i Petra Šimunovića.

Simpatični Kumar nastavio je dolaziti i idućih godina s obitelji i prijateljima te je postalo jasno da sve te ljude treba nedje i prijaviti te da nemogu ljetovati neregistrirani. Petar je tako došao na ideju da pokrene kamp. Dobio je zajam od prijatelja iz Blata te s tim novcima napravio cisternu za vodu, prve sanitarije te uredio parcele i pristup kampu. Nazvao ga je MINDEL  jer je prvi šator, onaj Milošev, bio postavljen ispod stabla badema ispred stare kuće.

image

Prvi šator 1978.

- Na svoj 48. rođendan 3. kolovoza 1983. Petar je dobio dozvolu za kamp te počeo službeno s radom. Već su se u tim prvim ljetnim sezonama stvorila prijateljstva koja traju i dan danas. Uz puno truda, rada i odricanja Petra, njegove žene Marije, kćeri Silvane i zeta Gorana kamp se s vremenom proširio. Izgrađeni su novi sanitarni čvorovi, recepcija, uređen je okoliš i povećao se broj parcela. Petar je također 1991. investirao u trafostanicu te doveo struju u predio Stani, čime je mnogim obiteljima omogućio bavljenje turizmom. Danas imamo goste iz cijele Europe koji nam se vraćaju svaku godinu pa tako kad je kamp popunjen u njemu boravi barem 70 posto “starih gostiju”. Oni vole obiteljsku atmosferu i individualan pristup te ugoda druženja.  Petra nema među nama već dvije godine ali obitelj nastavlja posao. Kamp trenutno vodi njegova unuka Ana Marija, koja je preuzela vodstvo od svoje sestre Gorane, uz veliku pomoć  obitelji i s nadom da će i njena djeca nastaviti obiteljski posao - pričaju nam vlasnici koji su prekjučer smo proslavili 40. obljetnicu kampa u društvu stalnih gostiju, obitelji i prijatelja.

image

Petar Šimunović

Slavlje su uveličali načelnica općine Katarina Gugić, direktor turističke zajdnice Dorjan Dragojević, folklorno društvo Mafrina te band Indigo.

- Uz pokoji emotivni govor, puno smijeha, veselja, prisjećanja i pjesme smo dostojanstveno obilježili naših 40 godina rada i prijateljstva te se nadamo proslaviti još koju okruglu obljetnicu - poručuju iz Mindela.

02. svibanj 2024 07:37