StoryEditorOCM
KorčulaTonči Borovac

Najbrži čovjek na Korčuli pobjeđuje 20 godina mlađe: trostruki slavljenik veteran obožava ekstremne sportove

Piše Dora Lozica
FOTO: Maja Skokandić Nobilo, Tonči Borovac
26. rujna 2024. - 18:58

U tek desetak dana 45-godišnji Tonči Borovac iz Žrnova na Korčuli pobijedio je više nego duplo mlađe trkače na tri različite i vrlo zahtjevne utrke u Sinju, Veloj Luci i Stonu.

Tonči Borovac rođeni je Postranjanin i zaista posebna osoba, teško da ćete pronaći nekoga sličnoga, a među otočanima je malo reći omiljen. Nadaleko je poznati vlasnik obrta “Borovac” za iskope, ručno vađenje stijena, miniranje, krčenje šume i sve vrste specijaliziranih i opasnih poslova u ekstremnim uvjetima na mjestima gdje nije moguć pristup strojevima. Ukratko, za sve one opasne poslove koje nitko ne želi i ne može odraditi, nazovete Tončija i dobijete brzu, preciznu i profesionalnu uslugu.

Iscrpljujući izazov

Koliko je velika njegova ljubav prema ekstremnim situacijama svjedoči i speleološka jama u Postrani koja baš po njemu dobila ime. U Borovčevoj jami pronađen je fosil star više od 60 milijuna godina nakon što se Tonči prvi spustio na 53 metra dubine i to bez kompletne opreme. Preciznim je pristupom skidao opasna drveća diljem županije, istaknuti je humanitarac, a bio je nominiran i za EN FACE-ANFAS nagradu kad je čeličnom četkom uklonio vandalske natpise te uredio okoliš zapuštenog partizanskog spomenika Tabor na Pelješcu.

image

Iako je pogrešno skrenuo u Veloj Luci ipak je bio 50 sekundi brži od konkurencije

I taman kad su njegova obitelj i prijatelji promislili da je vrijeme da se Tonči smiri, on se počeo intenzivno baviti trčanjem.

“Trčanje mi je oduvijek gušt, no kad sam bio mlad imao sam puno obaveza i nisam imao vremena posvetiti se treninzima ni utrkama. Sad imam vremena, želja mi se ostvarila, a dodatni mi je motiv ostvariti dobre rezultate s ovoliko godina”, iskreno nam priznaje.

Iako su ga uvjeravali da ne može konkurirati sportašima koji su više od 20 godina mlađi od njega, baš to je Tončija motiviralo da im dokaže suprotno. Već ga je neko vrijeme teško pobijediti na raznim lokalnim, regionalnim i nacionalnim utrkama, a posljednjih deset dana je to postalo nemoguće.

image

Korčulanska trkačka ekipa u veljači na Marjan Trailu, Tonči Borovac i žene s lijeva na desno Jelena Surjan, Jelena Barčot, Rita Bilis i Maja Skokandić Nobilo

Prvo je sredinom rujna pobijedio na Sinjskom Trailu u kategoriji Bara. U utrci dugoj 11 kilometara s 390 metara uspona, Tonči je ostavio konkurenciju daleko iza sebe, drugoplasirani je u cilj ušao čak 10 minuta kasnije. Potom je pobijedio u već tradicionalnoj utrci Luška strka u Veloj Luci kojom otočani pozdravljaju ljeto. Tu je već konkurencija bila ozbiljnija, priča nam Tonči, njegovi puno mlađi, otočni protivnici Leo Zlokić i Vito Prižmić bili su i više nego motivirani, no Tončiju je za 8.5 kilometara dugu trail stazu bilo potrebno tek nešto više od 44 minute.

image

Tonči i Maja na utrci Neumska desetka

Najbrži čovjek na otoku

“Uspio sam pobijediti i jednog i drugog, mislim da sam sad i službeno najbrži čovjek na otoku”, smijući se nam priča Tonči otkrivajući detalje utrke - “Staza je bila lošije označena i nekoliko nas je skrenulo krivo i to 700 metara uzbrdo. Nakon toga je počelo ekstremno iscrpljivanje jer sam morao dostići tridesetak natjecatelja sa zavidnom prednosti, a cilj je bio što manje se iscrpiti jer me utrka čekala i sutradan”.

Tonči je na kraju u cilj ušao prvi, pedesetak sekundi prije Prižmića, a već sutradan rano ujutro je bio na trajektu kako bi na vrijeme stigao na glasoviti Ston Wall Marathon na kojeg hrle trkači iz cijelog svijeta.

Iako većina trkača ima svoju disciplinu za koju trenira, Tončija privlače sve discipline pa je u Stonu odabrao onu najekstremniju, Rocky utrku dugu 4 kilometra koja većinom prolazi preko stonskih zidina. Luka Rajčević, poznati, mladi trail trkač koji je u Veloj Luci bio treći, u Ston je došao pobijediti, no nije uspio, Tonči je bio brži za 4 sekunde.

image

Prvo mjesto

“Utrka je bila napeta, uglavnom trčimo po stepenicama, na nekim dijelovima ne možeš trčati jer je uspon prevelik. Tempo utrke je brutalan za takvu stazu, prosječno smo trčali 13-14 kilometara na sat. Prednost sam stvorio spuštajući se niz skaline, svi paze da se ne bi ozlijedili, a ja sam letio”, komentirao je Tonči treću pobjedu u desetak dana.

Tončijevu trkačku ekipu čine još dvije sportašice s Korčule, Maja Skokandić Nobilo i Rita Biliš, a već ove nedjelje Tonči se natječe na Lapad run-u. Tonči je najbolji dokaz da godine nisu važne kad pred sobom imaš definiran cilj prema kojemu, doslovce i u prenesenom smislu stremiš sve jače. A motiva ne nedostaje jer će utrka biti još, a time i ‘goriva’ za ekstremne izazove koji ovom višestrukom pobjedniku nisu nikakva prepreka.

image

Tonči je pobijedio više nego duplo mlađe trkače u tri različite utrke

Zdravo sportsko rivalstvo, bez ruganja i protivljenja porazu

Kondiciju i vitalnost Tonči može zahvaliti dobroj prehrani i redovnim treninzima. Dida njegove kćeri, priča nam, ima poznati restoran u Lumbardi i tamo često jede ribu, posebno voli morskog psa dok njegov susjed u Postrani ima restoran gdje često jede glasovite žrnovske makarune. Dobra prehrana mu daje energiju koji onda troši na treninge.Trenira šest dana u tjednu, tijekom ljetne žege često ćete ga sresti kako trči po Defora, a tijekom zimskih mjeseci zbog lošeg vremena radije odabire traku. Iako priznaje da je odličan osjećaj pobijediti pa još k tome toliko mlađe natjecatelje, ističe da prije svega treba biti čovjek, a tek onda sportaš i protivnik.

“Ne smiješ nikad nikoga poniziti, nikome se rugati, uvijek dati ruku, savjet, utjehu pogotovo mlađim trkačima. Ja bolje prihvaćam poraz, stariji sam, mudriji, zato je važno pružiti im objašnjenje. Nema nikakve mržnje, samo zdravo, sportsko rivalstvo”, objasnio je.

image

Iako je pogriješio skrenuti u Veloj Luci ipak je bio 50 sekundi brži

image

Prvo mjesto na stonskom maratonu

image

Pehar

image

Plitvice

image

Rastoke Trail

image

Druženje s ekipom uvijek donese dobro raspoloženje

26. rujan 2024 19:49