StoryEditorOCM
Korčulameđunarodni ljetni seminar na Korčuli

Mali klub za velike sportove: ‘Fortecu’ osvojio taekwondo, treniralo i staro i mlado

Piše Dora Lozica
19. srpnja 2024. - 09:20

Sedmo izdanje popularnog, korčulanskog, međunarodnog i ljetnog seminara u organizaciji Hrvatskog taekwondo Dan kolegija u suradnji s TKD centrom Ban Keglević iz Zagreba te uz podršku domaćina TKD kluba Forteca i ove je godine okupilo šezdesetak sportaša različitih kategorija i uzrasta, njihovih roditelja, trenera i stručnjaka iz cijele Hrvatske.

Hrvatski taekwondo Dan kolegij (HTDK) krovno je tijelo na razini države u kontekstu struke ovog popularnog borilačkog sporta za kojeg se procjenjuje da ga svijetu trenira više od sto milijuna sportaša. Iako će možda čitateljima na prvu biti neobično što je tako prestižni seminar nedavno sedmi put održan na Korčuli, odnosno u Lumbardi gdje su sportaši bili smješteni i trenirali. Iako mali te iz otoka na jugu Dalmacije, korčulanski TKD klub Forteca jedan je od najuspješnijih klubova u Hrvatskoj i šire s nizom vrhunskih rezultata i sportaša koji su iz kluba ponikli.

Borba i samoobrana

Glavni trener Fortece Ante Šegedin dugogodišnji je prijatelj s Domagojem Pečkom, predsjednikom HTDK-a, a njihovo simpatično, sportsko nadmetanje i vrhunsko razumijevanje struke rezultiralo je kvalitetnim sedmodnevnim programom za taekwondo tehniku, poomsae, samoobranu i sportsku borbu tijekom kojeg su polaznici imali priliku pristupiti i ispitima za Kukkiwon i crne pojaseve.

“Svake je godine seminar sve kvalitetniji, a interesa je sve više. Trenutno možemo primiti šezdesetak polaznika, u skoroj budućnosti se nadamo tu brojku podignuti do sto polaznika. Za sad nam je to još preveliki zalogaj budući da nam prostor za treninge ne dozvoljava više. Pokrivamo olimpijski program, borbeni dio, Domagoj je zadužen za forme, nismo zaboravili ni na samoobranu”, objasnio je Šegedin, inače zaslužan za procvat taekwondoa na otoku i poluotoku.

Prezime Pečko također je poznato u svijetu ove korejske borilačke vještine, Domagojev otac Nikola davno se zaljubio u taj jedinstveni sport što ga je potaknulo da osnuje klub Ban Keglević, najstariji taekwondo klub u Hrvatskoj koji je prerastao u centar. Domagoj je bio vrhunski natjecatelj u borbama, onda i vrlo uspješan trener, a danas je stručnjak za forme, disciplinu koja je nedavno proslavila 30. godišnjicu od prvog Europskog prvenstva.

Borna Pečko, sveučilišni prvak i brončani na Europskom prvenstvu u formama i njegov brat Mislav koji upravo sudjeluje na Europskim sveučilišnim Combat igrama u Mađarskoj mogu se pohvaliti da su, nakon djeda i oca, treća generacija uspješnih taekwondoista Bana Keglevića. Da jabuka ne pada daleko od stabla dokazao je i Šegedinov sin Dinko, nekadašnji

hrvatski i bosansko-hercegovački reprezentativac pa je svoje umijeće i vještine, iskusni borilački dvojac Šegedin-Pečko odlučio prenijeti i na druge.

Legendarni trener

Trenirali su tako pod glavnom Pečkovom trenerskom palicom sportaši iz Zagreba, cijelog otoka Korčule, ali i TKD klubova iz Karlovca i Lekenika, bilo ih je od 6 do 60 godina.

“Svi polaznici imali su obavezu sudjelovati na treninzima dva put dnevno, ali naravno da smo im ostavili prostora za odmor, druženje i kupanje. Roditelji su shvatili da je seminar zanimljiv jer imaju priliku učiti, ali i odmoriti se. Imamo jednu obitelj iz Zagreba u kojoj svi članovi treniraju, neki su se polaznici došli pripremiti za novi pojas, a neki su se vratili treninzima motivirani našim seminarom”, objasnio je Pečko.

Legendarni trener upoznao je polaznike i s trenutno najatraktivnijim taekwondo disciplinom, a to je freestyle poomsae. Radi se o disciplini koju osim taekwondo tehnika karakterizira i komponenta glazbe uz izvođenje akrobacija, a može se izvoditi pojedinačno, u parovima ili u timovima. Ta disciplina s tek desetak godina staža, naglašava Pečko, uskoro će postati i olimpijski sport, a sve zanimljivija je i disciplina beach taekwondo.

Kamp u kolovozu

“Sudionici su uživali i na treninzima, i na plaži, ima prostora za poboljšanja na kojima ćemo raditi. Hvala Općini Lumbarda na podršci. Mi se trenutno pripremamo za nadolazeći taekwondo turnir Korčula Open, ali i kamp koji počinje u kolovozu”, poručio je Šegedin ističući prijateljstvo i suradnju s centrom Ban Keglevićem.

“Jedini problem s Korčulanima jest činjenica da su jako kompetitivni, u nekim su nam se kategorijama po uspješnosti već približili”, zaključio je Pečko, a Šegedin mu je šalu uzvratio – “Nismo se približili, u nekim smo kategorijama već ispred Bana Keglevića”

05. listopad 2024 11:50