StoryEditorOCM
KorčulaDAN MIMOZA U KORČULI

Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet organizira koncert devet klapa i Gorana Karana

Piše Dora Lozica
26. siječnja 2023. - 14:41

Sunčano vrijeme jučer napokon je dopustilo članovima Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, Ogranak Korčula, obilježavanje Dana mimoza, Nacionalnog dana borbe protiv raka maternice koji se inače obilježava 21. siječnja već 16 godina zaredom.

Baš je neko ludo vrijeme, negoduju Korčulani, a pogotovo članovi Lige koji su čekali da kiša prestane, ali i da famozne mimoze procvjetaju kako bi mogli obilježiti Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, najčešćeg zloćudnog tumora ženskih spolnih organa koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. Kao i uvijek, članovi Lige prodaju mimoze, inače simbola žene u mnogim kulturama, u humanitarne svrhe organizirali su detaljno i s puno ljubavi i pažnje. Kako doznajemo od članice Lige Marije Curać, voditeljice korčulanskog Ogranka, mimozu je i ove godine donirao gospodin Čuljak iz Žrnovske Banje, a osim simboličnih buketića, Korčulani su doma ponijeli i informativnu brošuru u kojoj je na pristupačan način objašnjeno kako prevencijom spriječiti zloćudni tumor. Marija je oduševljena odazivom, a pogotovo angažmanom i podrškom muškaraca.

„Jako me dojmilo koliko nam je muškaraca pristupilo, oni nisu došli zbog buketa mimoze, već su sa zanimanjem uzeli brošure interesirajući se što mogu napraviti za žensko zdravlje. To znači da brinu o svojim suprugama, kćerima, majkama, sestrama, prijateljicama. Osim toga, način na koji su ljudi ostavljali novac je tako jednostavan i iskren, kao da žele poručiti ovo je nešto važno, žene moraju na redovite preglede, moraju voditi računa o sebi. Odaziv je još jednom bio odličan, bura, hladnoća, ništa nas nije spriječilo. Cilj akcije je poručiti kako je žensko intimno zdravlje krhko poput mimoze“, emotivno nam je objasnila Marija ističući tri hrabre žene koje su preživjele zloćudni rak vrata maternice i to su odlučile, tijekom akcije na Plokati, podijeliti posjetiteljima dajući savjete.

Voditeljica korčulanskog Ogranka najavila je i tradicionalni, svečani koncert Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet koji se svake godine održava na Međunarodni dan borbe protiv raka u kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli. Ove godine koncert će se održati u petak, 3. veljače, s početkom u 19 sati, a nastupit će čak devet otočnih i poluotočnih klapa, redom klapa Divna iz Trpnja, klape Geta i Nava iz Orebića, klapa Ladesta iz Lastova, klapa Smokvica, klapa Koštil iz Pupnata, Klapa Folklornog društva Vela Luka te klape Sfida i HGD Sv. Cecilija iz Korčule. Gost večeri na radost publike bit će Goran Karan!

„Za koncert su pripreme u tijeku iako smo većinu posla napravili i dosta toga pripremili. Već godinama naše lokalne klape prate naš rad, te se naše klape s voditeljima osjećaju kao da su dio Lige. To je jedna fantastična priča, ove godine nas klape same zovu, žele sudjelovati. Jako smo radosni zbog tog odaziva, nadamo se odazivu publike. Sva sredstva prikupljaju se za programe Lige“, poručila je Marija.

Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet proslavila je u studenom 20 godina postojanja tijekom kojih su kupili medicinsku opremu vrijednu pet i pol milijuna kuna, omogućili su 31 tisuću besplatnih, specijalističkih pregleda, a danas broje pet tisuća članova koji im se u svakom trenutku mogu obratiti za pomoć. Jedna su od najsnažnijih, najaktivnijih i najvrednijih udruga na ovim prostorima čiji su članovi svojim volonterskim radom spasili na tisuće života, a još toliko bolesnika olakšali njihovu borbu za zdravlje, bez obzira na ishod.

Dora Lozica FOTO: Liga protiv raka KPLM

26. lipanj 2024 17:13