StoryEditorOCM
Korčulamješovita klapa Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule

Korčulanska Sfida osvojila dječji Omiš!

Piše Dora Lozica Foto: Klapa Sfida
12. lipnja 2022. - 20:19

U subotu 11. lipnja u Omišu održana je 1. Smotra dječjih klapa u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Osnovne škole Josip Pupačić Omiš i Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Sfida, mješovita klapa Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule, osvojila je prvo mjesto i Korčuli donijela prvog, zlatnog omiškog grdelina.

U konkurenciji od devet dječjih klapa, od čega je pet srednjoškolskih, korčulanska Sfida, koja je ime dobila po uvodnoj figuri viteškog plesa moreške, osvojila je najveće ocjene i zasluženo pobijedila na finalnoj večeri u Omišu. Inače, članovi klape koja se može natjecati na omiškoj, dječjoj smotri ne smiju biti stariji od 18 godina. Voditeljica klape je nastavnica hrvatskog i povijesti Josipa Favro Kurtović koja se, nakon godina iskustva pjevanja u klapama, okušala i kao voditeljica. Lucija Skokandić jedina je osnovnoškolka u klapi i to iz OŠ Ante Curać Pinjac iz Žrnova, a ???????? ?????????́, ????????? ??????, ????? Š??????, ???? ?????̌????́ ? ??????? Č??? idu u SŠ Petar Šegedin iz Korčule. Nakon što su prošli audiciju, za omiško finale pripremili su dvije pjesme To je bilo na Sloveh i Kad bi srela dušu tvoju, a izvedbe su na kraju bile pobjedničke. 

Mješovita klapa Sfida osnovana je prije dvije godine, no u ovom sastavu tek nešto više od godine. Probe imaju povremeno, kad se svi okupe, kaže nam voditeljica, a veže ih ljubav prema klapskoj pismi u kojoj neopterećeno uživaju. Na omiškoj su pozornici ostali izvorni, otočni, priča nam Josipa, na publiku su prenijeli iskrenu radost koju inače osjećaju dok pjevaju, osjetilo je to i stručno povjerenstvo. 

"Nisu očekivali pobjedu, imali smo jaku konkurenciju i mislili smo da će pobijediti jedna klapa iz Zadra. Ipak, potajno su se nadali, naš Petar baš je jučer proslavio 17. rođendan, nadali su se pokloniti mu pobjedu na prvoj smotri. Kad su nas proglasili pobjednicima, preplavile su nas emocije. Naravno da mi pobjeda imponira, iako nisam imala prevelika očekivanja. Glavni cilj mi je da oni budu sretni nastupom, a nakon prve izvedbe sam zasuzila. Dobili smo zaista jako dobre komentare profesionalaca, no ne smatram sebe previše zaslužnom za ovu pobjedu. Mi radimo i djelujemo kao tim, puno razgovaramo, razmjenjujemo i uzajamno uvažavamo ideje", otkrila nam je voditeljica Josipa.

16. travanj 2024 07:12